Alexander Lapin
Aktuality, Bezpečnosť,

Kadyrov ho kritizoval, no Šojgu ho podržal. Generál Lapin povedie ruské pozemné sily

Generálplukovník Alexander Lapin bol vymenovaný za náčelníka generálneho štábu pozemných síl ruských ozbrojených síl – uviedol zdroj z ministerstva obrany. Lapin bol do konca októbra veliteľom skupiny ruských vojsk Stred počas konfliktu na Ukrajine. Potom, čo jednotky, ktorým velil, opustili mesto Liman, bol generál vystavený bezprecedentnej tvrdej kritike zo strany šéfa Čečenska Ramzana Kadyrova a tvorcu Wagner PMC Jevgenija Prigožina. Krátko nato bol Lapin údajne poslaný na dovolenku, čím v skutočnosti prestal veliť skupine.


 

Počas konfliktu na Ukrajine velil Lapin skupine, ktorá sa zúčastnila bojov o Lisičansk. 4. júla mu bol udelený titul Hrdina Ruska – po dobytí tohto mesta v Luhanskej oblasti. Po páde Limana Kadyrov venoval Lapinovi niekoľko telegramových príspevkov, pričom generála nazval „bez talentu“ a obvinil ho, že velil skupine, pričom sám bol ďaleko od frontu. Kadyrov tiež napísal, že Lapina „zhora kryli vedúci predstavitelia generálneho štábu“.

 

“Nie je hanba, že Lapin je priemerný.” Ale to, že ho na vrchole kryjú lídri v generálnom štábe. Keby som mal po svojom, degradoval by som Lapina do hodnosti vojaka, pripravil by som ho o vyznamenania a so samopalom v rukách by som ho poslal do prvej línie, aby krvou zmyl svoju hanbu. Do armády je potrebné dosadiť ľudí silného charakteru, odvážnych, zásadových, ktorí sa obávajú o svojich bojovníkov, ktorí si trhajú zuby za svojho vojaka, ktorí vedia, že podriadeného nemožno nechať bez pomoci a podpory. V armáde nie je miesto pre rodinkárstvo, najmä v ťažkých časoch. Neviem, čo hlási MO RF hlavnému veliteľovi, ale podľa môjho osobného názoru by sa mali prijať razantnejšie opatrenia, až po vyhlásenie stanného práva v pohraničných oblastiach a použitie slabších jadrových zbraní” v októbri Kadyrov napomenul ruského generála Lapina, keď viedol obranu Limanu.

 

 

 

Kto nahradí kritizovaného ruského generála Lapina?

 

Noviny Izvestija s odvolaním sa na zdroje potvrdzujú Lapinovo vymenovanie a píšu, že Vasilij Tonkoškurov, ktorý je od roku 2018 zodpovedný za pozemné sily, prešiel do práce na ministerstve priemyslu a obchodu. Po Novom roku množstvo takzvaných vlasteneckých telegramových kanálov uverejňovalo rady o údajne nadchádzajúcich veľkých domácich politických vymenovaniach. Okrem iného zazneli návrhy, že súčasný guvernér regiónu Tula Alexej Djumin by mohol byť vymenovaný buď za šéfa ministerstva priemyslu a obchodu, alebo za ministra obrany. Oficiálne oznámenia o personálnych zmenách zatiaľ nie sú.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov