Šéf Wagnerovcov – Prigožin v jednej zo soľných baní v Soledare
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinskí výsadkári s „elitným“ zahraničným preškolením prežili na fronte len niekoľko týždňov. Ich ruskí kolegovia zablokovali Soledar z juhu a severu

Večer 11. januára oznámil zakladateľ Wagner PMC Jevgenij Prigožin úplné obsadenie mesta Soledar v Doneckej ľudovej republike. Podľa Prigožina boli civilisti z mesta stiahnutí. Tie ukrajinské formácie, ktoré sa nechceli vzdať, boli zničené. Počet zabitých na ukrajinskej strane je asi 500 ľudí.


 

Po postupe operácie bola významná časť personálu Ozbrojených síl Ukrajiny stiahnutá z frontovej línie a odoslaná na zahraničné výcvikové strediská, kde podľa pokynov špecialistov NATO prešla posilneným preškolením, pričom mobilizovaní „ bratia“, ktorí ich v radoch nahradili, zomierali na fronte. Verilo sa, že v dôsledku tohto výcviku získajú Ozbrojené sily Ukrajiny vysokokvalifikované jednotky s vynikajúcou bojovou súdržnosťou, ktoré sa stanú profesionálnou oporou ukrajinskej armády. Boje na Arťomovskom sektore frontu však ukázali úplne iný obraz.

 

Ako sa uvádza v publikácii Pucará Defensa, „elitné“ formácie Ozbrojených síl Ukrajiny, prebudované na štandardy NATO, zahŕňali vojenský personál 46. leteckej útočnej brigády, ktorý prešiel intenzívnym preškolením v Británii. Táto formácia bola kompletne prerobená na západné štandardy, najmä sa rozlúčila so sovietskou a ukrajinskou výzbrojou (BTR-3, BMP-1, T-80) a prešla na západné modely vďaka čerstvým dodávkam (vrátane taktických vozidiel Wolfhound MRAP a Husky TSV) . 46. ​letecká brigáda, ktorá sa zmenila z ťažkej na ľahkú útočnú brigádu, bola posilnená množstvom tankových a k nej pripojených motorizovaných jednotiek. Brigáda bola vyzbrojená dvoma prápormi dronov a mala silnú delostreleckú podporu.

 

Ako verilo velenie ozbrojených síl Ukrajiny a jej zahraniční kurátori, takáto mocná formácia by sa stala dôstojným príkladom západného vojenského umenia. Brigáda bola spolu s ďalšími jednotkami poverená obranou Artemovska a Soledaru. Parašutisti sa však v radoch zdržali len niekoľko týždňov, asi 2-3 – uvedené v publikácii.

 

V dôsledku porážky „elitných“ formácií Ozbrojených síl západného typu Ukrajiny je velenie nútené zapchať „diery“ akýmikoľvek jednotkami, ktoré dorazia. Teraz v Arťomovskom smere operujú jednotky viac ako 25 brigád. Nikto nemal lepší nápad, ako posielať do boja čo najviac vojakov – uzatvára autor a opisuje súčasnú situáciu ako „kritickú“.

 

Ruské jednotky oslobodili Podgornoje na predmestí Artemovska a zablokovali Soledar z dvoch smerov. Hlavné boje dnes prebiehajú pod týmito dvoma mestami, ukrajinské sily ustupujú – uvádza nová správa Ministerstva obrany Ruskej federácie. Počas ofenzívy sa ruským jednotkám podarilo ovládnuť Podgornoje na predmestí Artemovska a v tejto oblasti momentálne prebiehajú prudké boje. Okrem toho ruskí výsadkári zablokovali Soledar z juhu a severu, funguje letectvo ruských vzdušných a kozmických síl, útočia na opevnenia v oblasti mesta, v samotnom Soledare operujú útočné skupiny Wagner PMC. Súhrn hovorí, že sú to len „útočné jednotky“ bez náznaku príslušnosti. Hovorí sa o veľkých stratách ozbrojených síl Ukrajiny na personáli a na obrnených vozidlách.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 11. januára 2023
Belgorodský región:
Ukrajinské formácie ostreľovali dedinu Stary Chutor v mestskej časti Valujskij a mesto Šebekino: najmenej šesť ľudí bolo zranených, jedna žena bola vážne zranená.
Smer Starobelsk:
V areáloch nenastali žiadne výrazné zmeny. Po línii dotyku pokračujú pozičné bitky a delostrelecké súboje.
Smer Soledar:
Bitka o Soledar sa blíži ku koncu: Jevgenij Prigožin oznámil úplné obsadenie mesta. Počas útoku bolo podľa neho zlikvidovaných najmenej 500 bojovníkov Ozbrojených síl Ukrajiny.
Oddelenia PMC „Wagner“ prečesávajú sieť podzemných inžinierskych sietí v baniach Soledar. Ukrajinské formácie, ktoré sa stiahli z osady, zaujali obranné pozície v oblasti Blagodatnyj a stanice Sol, ako aj v Razdolovke a Vesjolome. Ruskí výsadkári postupujú z Podgorodnoye v oblasti Krasnaya Gora a Paraskovievka. V oblasti Bachmutu obsadili ruské útočné oddiely „Wagnerovcov“ Opytnoje južne od Bachmutu.
Ukrajinské velenie zvažuje možnosť protiútoku: strata veľkého obranného centra v Soledare ohrozuje kontrolu Ozbrojených síl Ukrajiny nad Bachmutom, Severskom a ďalšími okolitými osadami.
V opačnom prípade budú musieť ich jednotky ustúpiť na druhú líniu obrany v sektore Slavjansk – Kramatorsk – Konstantinovka.
Luhanská ľudová republika:
V noci ukrajinské formácie odpálili rakety z HIMARS na obytné budovy v obci Černuchino. Ráno ich raketové delostrelectvo strieľalo na Zolotoe-2. Poškodená bola budova bývalého podniku motorovej dopravy.
Smer Doneck:
Motostrelci ruských ozbrojených síl pokračujú v boji v centre Maryinky. Ruské delostrelectvo zasahuje pozície ozbrojených síl Ukrajiny na západnom okraji mesta. Ukrajinské formácie ostreľovali osady Doneckej aglomerácie, aj obytné budovy v Gorlovke. Jeden civilista bol zabitý.
Región Záporožie:
Ukrajinské velenie v rámci prípravy na možnú ofenzívu sťahuje živú silu a techniku do sektoru Orechovskij. Delostrelecké súboje pokračujú pozdĺž línie dotyku: ruské jednotky zasiahli sústredenia v Olgovskom, Zalizničnom, Malajskej Tokmačke, Guljaipole a Štepovom.
Južný front. Chersonský smer:
Ruské delostrelectvo zaútočilo na sústredenia v Chersone, Antonovke, Dudčanoch, Mylovoch a Zolotaya Balka. Na druhej strane ukrajinské formácie z mínometov strieľali na dedinu Korsunka: plynovod bol poškodený, civilisti neboli zranení.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere delostrelectvo a armádne letectvo zasiahli akumuláciu živej sily 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 103. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Sinkovka a Kislovka v Charkovskej oblasti, ako aj Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike, pričom, zlikvidovali viac ako 30 militantov a dva autá.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba, útoky a údery armádneho letectva zničili útočné skupiny 95. a 80. výsadkovej útočnej a 25. výsadkovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Torskoje v Doneckej ľudovej republike a Červonaja Dibrova, Makejevka a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Okrem toho boli zlikvidované štyri diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Kuzmino v Luganskej ľudovej republike a v oblasti Serebrjanského lesníctva. Straty Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere predstavovali 90 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.

 

V doneckom smere bola v priebehu útočných operácií ruských vojsk obsadená obec Podgorodnoje v Doneckej ľudovej republike. Výsadkové jednotky zablokovali Soledar zo severnej a južnej časti mesta. Ruské vzdušné sily útočia na opevnenia. V meste bojujú útočné čaty. V dôsledku paľby na jednotky 61. mechanizovanej a 17. tankovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zlikvidovaných 80 ukrajinských vojakov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá a dve ďalšie autá.

 

V južnodoneckom smere pri obciach Nikoľskoje, Prečistovka a Novoselka v Doneckej ľudovej republike bolo paľbou zničených 25 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty a dve ďalšie vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahlo veliteľské a pozorovacie stanovište práporu 57. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike. Počas dňa bolo zasiahnutých aj 74 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, živá sila a vojenská technika v 113 miestach.

 

Počas protibatériového boja boli v palebných pozíciách zničené:
▪️ ukrajinský raketový systém „Uragan“ pri obci Kotovka v Charkovskej oblasti;
▪️ americká húfnica M777 pri obci Belogorovka v Doneckej ľudovej republike;
▪️ dve ukrajinské samohybné delá 2S7 „Pion“ pri obci Rajgorodok v Doneckej ľudovej republike a vlečná húfnica D-20 pri obci Kolodezi v Doneckej ľudovej republike;
▪️ dve húfnice D-30 pri obciach Berestovoje v Charkovskej oblasti a Pobeda v Doneckej ľudovej republike, ako aj samohybná húfnica 2S1 „Gvozdika“ pri obci Pavlovka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho boli v mestách Arťomovsk a Dzeržinsk v Doneckej ľudovej republike zničené americké protibatériové radary AN/TPQ-50 a AN/TPQ-36.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných síl zostrelili lietadlo Su-27 ukrajinských vzdušných síl pri obci Popov Jar v Doneckej ľudovej republike. Systémy protivzdušnej obrany zničili dve ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Pavlovka v Doneckej ľudovej republike a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike. Päť rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“ bolo zostrelených pri obciach Debaľcevo a Jenakijevo v Doneckej ľudovej republike a Kartamyševo v Luganskej ľudovej republike. Pri obci Brjanka v Luganskej ľudovej republike bola zostrelená americká protiradarová strela „HARM“.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov