Lynx KF41
Aktuality, Pozemná technika,

Maďari spustili výrobu nového bojového vozidla pechoty Lynx

Najmodernejšie bojové vozidlo pechoty Lynx od Rheinmetall dosiahlo svoj najnovší predbežný cieľ: okamžite na začiatku v roku 2023 sa začala počiatočná výroba nízkej rýchlosti (LRIP) v členskom štáte NATO, Maďarsku, ktorý je prvým zákazníkom vozidla. Predsériová výroba je dôležitým míľnikom, ktorý zahŕňa aj výrobu veže stredného kalibru Lance, ako aj ďalších variantov Lynx. Plnohodnotná výroba alebo FRP sa má spustiť v júli 2023. Nábor kvalifikovaného personálu a prísun technického vybavenia pre centrum excelentnosti Lynx je teraz v plnom prúde.


 

Maďarské ministerstvo obrany uzavrelo zmluvu so spoločnosťou Rheinmetall v septembri 2020 na dodávku bojových vozidiel a súvisiacich služieb v hodnote viac ako 2 miliardy EUR. V prvej výrobnej fáze Maďarsko prevezme 46 Lynxov IFV a vozidiel velenia a riadenia, ako aj deväť vyprošťovacích obrnených vozidiel Bergepanzer 3 Büffel, všetky vyrobené v Nemecku. V druhej fáze spoločný podnik v Maďarsku vyrobí ďalších 172 Lynxov IFV a bojových podporných vozidiel. Prvé z týchto vozidiel má byť dodané v roku 2024. Okrem bojových obrnených vozidiel rozsah dodávky zahŕňa muníciu a logistické služby, ako aj 16 nákladných áut.

 

Aká silná je maďarská bašta zdravého rozumu v strede Európy

 

V Zalaegerszegu, kde je súčasťou priemyselného komplexu ZALAZone, sa teraz buduje high-tech továreň na toto inovatívne bojové vozidlo. Zahŕňa moderné montážne linky, lakovňu, interné logistické systémy a automatizovaný sklad. Medzi ďalšie zariadenia patrí testovacia plocha agregátu, komora EMC, klimatická komora, podzemná strelnica a testovacia dráha. Toto centrum excelentnosti prispeje nielen k zachovaniu a rozšíreniu schopnosti Maďarska vyvíjať a vyrábať moderné bojové vozidlá. 15. októbra 2022 Rheinmetall odovzdal prvé z celkovo 209 vozidiel Lynx maďarským ozbrojeným silám. Lynx bude tvoriť chrbticu maďarského mechanizovaného pešieho zboru.

Oliver Hoffmann

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov