Americká húfnica M777, zničená ruskou armádou v oblasti Soledar
Aktuality, Bezpečnosť,

Pre Biely dom aj pre Arestoviča je strata Soledaru bezvýznamná. Prehľad bojov na Ukrajine

Alexej Arestovič, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny, uviedol, že odchod zo Soledaru pre ozbrojené sily Ukrajiny nebude považovaný za útek. Podľa neho, vyjadrené v éteri Feigin LIVE, odchod z mesta, kde teraz Ozbrojené sily Ukrajiny trpia ťažkými stratami, bude „plánovaným rozhodnutím velenia.” Aj Biely dom zasa odôvodnil vyjadrenie poradcu ukrajinského prezidenta tým, že kapitulácia Soledaru a Artemovska neprinesie Rusku strategickú výhodu. John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade národnej bezpečnosti Bieleho domu, uviedol, že Spojené štáty neuznávajú ruské sily, ktoré prevzali kontrolu nad Soledarom.


 

 

Kirby nazval mesto “malou dedinou” v Donbase a dodal, že nemôže potvrdiť ani vyvrátiť kontrolu ruskej strany nad ním, keďže “Ukrajinci hovoria, že je to inak”. A rozhodne to nezastaví ani nespomalí Ukrajincov v ich pokusoch získať späť svoje územie – povedal americký politik. Zástupca Bieleho domu dodal, že Rusko v tejto situácii sleduje dva ciele: dobyť a udržať sa cez Soledar a Bachmut a tiež získať kontrolu nad soľnými baňami z ekonomického hľadiska. Arestovič sa už dávnejšie vyjadril , že Soledar pre Ukrajinu „nič neznamená“, podobne ako mnohé iné malé mestá na Donbase.

 

Ukrajinské jednotky utrpia pri Bachmute a Soledare obrovské straty, strácajú oveľa viac vojakov ako ruská strana. Informuje o tom The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného veliteľa armády Ozbrojených síl Ukrajiny v Bachmute. Zatiaľ je pomer našich životov za ich v prospech Rusov. Ak to takto pôjde ďalej, môžeme skončiť – cituje zverejnenie slov ukrajinského vojaka. Podľa vojenských expertov, ktorých publikácia tiež cituje, ukrajinské velenie márne lipne na týchto mestách a spaľuje tam obrovské zásoby. Analytici sa domnievajú, že v súčasnej situácii by bolo pre ukrajinské ozbrojené sily lepšie ustúpiť na novú líniu obrany na západ od Bachmutu. Veria, že takéto preskupenie ešte môže umožniť zachovať „bojovú silu“ ukrajinskej armády. Dnes je v Soledare a Bachmute mimoriadne zložitá situácia pre ukrajinských vojakov, poznamenáva denník. V Soledare to nazýva ako kritické. Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny zároveň vrhá do boja stále viac nových jednotiek, ktoré sa snažia udržať líniu obrany v tomto sektore frontu. Nielen o vážnych stratách ukrajinskej armády, ale aj o nedostatku munície sa už teraz veľa diskutuje.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 13. januára 2023
Severoukrajinský smer:
▪️V bieloruskom smere ukrajinské velenie monitoruje situáciu na hraniciach s Bieloruskou republikou pomocou satelitnej konštelácie NATO. Očakávajúc možný útok ruských ozbrojených síl na Kyjev, velenie ozbrojených síl Ukrajiny stiahlo k hraniciam značné zálohy.
▪️V Charkovskej oblasti, v oblasti Veterinárne a Okop, existuje ukrajinský diverzný oddiel. Skupina má v úmysle v blízkej budúcnosti preniknúť na ruské územie v regióne Belgorod.
▪️Na hranicu Tolstodubovo v Sumskej oblasti dorazila jednotka špeciálnych síl „Charlie“, ktorá vykonáva prieskum činnosti ruských jednotiek v Brjanskej oblasti.
Smer Starobelsk:
▪️Na Kupjansko-Svatovskom úseku pri Makeevke pôsobia ukrajinské diverzné skupuny z 25 výsadkovej brigády, ktoré monitorujú činnosť Ozbrojených síl RF pri Svatove. Ukrajinská armáda zaútočila na lisovňu oleja vo Svatove, objekt bol poškodený.
▪️Niekoľko posádok delostrelectva bolo presunutých do Limanského oddielu Ozbrojených síl Ukrajiny k línii Nevskoye – západne od Krasnopopovky. Kyjevské velenie očakáva ofenzívu ozbrojených síl RF v oblasti juhozápadne od Dibrova.
▪️Personál 90. práporu 81. leteckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny bol presunutý do sektoru Lisičansky.
Smer Soledar:
▪️V sektore Soledar kontrolujú jednotky PMC Wagner západné štvrte Soledar a podzemné inžinierske siete. „Wagnerovci“ vošli do dediny Sol a obsadili depo rovnomennej železničnej stanice.
▪️V Bachmute a jeho predmestiach prebiehajú boje. Ozbrojené sily Ukrajiny stratili kontrolu nad niekoľkými baštami v Kleščeevka, Krasnaya Gora a samotný Bachmut. Kyjev očakáva aktívne akcie Ozbrojených síl RF na línii Berestovoe-Spor, ako aj Ozaryanovka-Mayorsk.
Smer Doneck:
▪️Ukrajinské formácie opäť ostreľovali mestá Doneckej aglomerácie: zasiahnuté bolo hlavné mesto DĽR Gorlovka, Makeevka a Jasinovata.
Smer Záporožie:
▪️ Jednotky 128. gardovej brigády dorazili do lokality Orekhovskij v Omelniku, Grigorovke a Tavrijskoje. Ozbrojené sily RF zaútočili na miesto 197. práporu 124. formácie vojsk v Zarechnom, pričom zničili niekoľko kusov techniky a nepriateľských stíhačiek.
▪️Poľskí žoldnieri dorazili do oblasti Záporožie, čo môže naznačovať prípravy na výpady na línii Vasilyevka-Kopani.
Južný front. Chersonský smer:
▪️Delostrelecké súboje pokračujú v južnom sektore frontu: ruské ozbrojené sily zaútočili na pozície v Chersone, Antonovke a komunite Kutsurub.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Večer 12. januára bolo ukončené obsadenie mesta Soledar, ktoré je dôležité pre pokračovanie úspešných útočných operácií v doneckom smere. Zriadenie úplnej kontroly nad Soledarom umožňuje prerušiť zásobovacie trasy ukrajinských jednotiek v juhozápadnom meste na Arťomovsk a potom zablokovať a vziať do „kotla“ jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré v ňom zostávajú. Oslobodenie Soledaru bolo možné vďaka neustálemu ničeniu delostreleckou paľbou, pozemnými útokmi, armádnym letectvom a raketovými jednotkami skupiny ruských jednotiek. Neustále sa uskutočňovali sústredené údery na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v meste, bránilo sa v presune záloh, dodávky munície, ako aj pokusom nepriateľa stiahnuť sa na iné obranné línie.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl v rámci operácií na oslobodenie mesta zničili tri lietadlá a vrtuľník ukrajinských vzdušných síl, ktoré plnili úlohy palebnej podpory ukrajinských jednotiek zo vzduchu. Okrem toho bojové posádky systémov protivzdušnej obrany skupiny ruských jednotiek v oblasti Soledaru zostrelili deväť rakiet systému HIMARS, „Oľcha“ a „Uragan“ vypálených na opevnenia obsadené ruskými jednotkami.

 

V rámci akcií na obsadenie Soledaru vykonali výsadkové jednotky skrytý manéver z iného smeru, úspešne naraz zaútočili na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny, obsadili dominantné výšiny a zablokovali mesto zo severnej a južnej strany. Sily a prostriedky rádio-elektronického boja ruskej skupiny síl sústredené v tomto smere potlačili riadiaci systém a narušili aj používanie ukrajinských dronov.

 

Komplex opatrení realizovaných ruskou skupinou vojsk zabezpečil úspešné operácie útočných jednotiek na obsadenie Soledaru.
Len za posledné tri dni bolo pri meste Soledar zničených viac ako sedemsto ukrajinských vojakov a viac ako tristo jednotiek zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V kupjanskom smere v dôsledku delostreleckých úderov Západného vojenského okruhu na jednotky ukrajinskej 103. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Krachmaľnoje a Berestovoje v Charkovskej oblasti bolo zlikvidovaných do 20 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba Pskovskej formácie výsadkových síl porazila jednotky 80. a 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Grigorovka a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike. Celkové straty v tomto smere predstavovali viac ako 40 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, štyri obrnené transportéry a tri pickupy. V južnodoneckom smere v dôsledku komplexného palebného zásahu námornými pešími jednotkami Baltskej flotily pri obciach Poltavka a Uspenovka v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných viac ako 20 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a dve ďalšie autá.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo skupín ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo 117 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 105 miestach. Pri meste Záporožie a pri obci Jasnogorka v Doneckej ľudovej republike boli zničené dva muničné sklady 107. raketovej delostreleckej brigády a 46. výsadkovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Ďalšie dva sklady raketových a delostreleckých zbraní 28. a 65. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj hangár so zbraňami a vojenskou technikou 108. brigády teritoriálnej obrany boli zničené v priestoroch obcí Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike a Novoivanovka a Orechov v Záporožskej oblasti.

 

Počas batériového boja proti zničené:
— raketový systém „Uragan“ a dva raketové systémy „Grad“ pri mestách Krasnyj Liman a Seversk v Doneckej ľudovej republike;
— samohybná húfnica 2S1 „Gvozdika“ a tri samohybné húfnice 2S3 „Akacia“ pri mestách Guľajpole a Orechov v Záporožskej oblasti.
Taktiež boli zničené tri ukrajinské húfnice D-20 pri obciach Vyjemka a Dylejevka v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa boli pomocou protivzdušnej obrany zničené tri ukrajinské bezpilotné prostriedky v oblastiach Vladimirovka a Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike a Zmievka v Luganskej ľudovej republike.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov