Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina opäť v ohni. Pred masívnym raketovým útokom ruské ozbrojené sily použili návnady. Zničená je ďalšia elektráreň

Ruské letecké a kozmické sily a námorníctvo spustili najmasívnejší raketový útok v poslednom čase na ciele na Ukrajine. Hlásené boli zásahy na ciele v regiónoch Dnepropetrovsk, Odesa, Vinnica, Kyjev, Charkov, Nikolaev, Ternopil, Ivano-Frankivsk a Ľvov. Uvádza sa, že štarty boli uskutočnené z námorných, leteckých a pozemných nosičov. Celkovo bolo podľa rôznych odhadov vypálených asi 80 rakiet.


 

Mapa príletov na Ukrajinu 

 

Ukrajinské sily protivzdušnej obrany zostrelili zanedbateľný počet rakiet v dôsledku toho, že ruské ozbrojené sily najskôr odpálili návnady, ktoré odhalili rozmiestnenie systémov protivzdušnej obrany a prinútili Ozbrojené sily Ukrajiny ich vypnúť a znovu nasadiť. Okrem toho sa hovorí o úspešnej dezinformácii o údajne už vypustených raketách. Túto dezinformáciu zachytil napríklad gubernátor Nikolajevskej oblasti Kim.

 

 

V dôsledku ďalšej vlny raketových útokov bol veľký železničný uzol Lozovaya v Charkovskej oblasti úplne bez energie. Cez ňu sa presúvali zálohy Ozbrojených síl Ukrajiny smerom na Svatovo. V samotnom Charkove sú tiež problémy s elektrinou, celulárnou komunikáciou a internetom a nefunguje metro. Uvádza sa, že zasiahnuté boli najmenej dve zariadenia infraštruktúry. Útok spôsobil škody na ubytovacích zariadeniach ukrajinských jednotiek v Dnepropetrovskej oblasti. Na západe Ukrajiny, vrátane Ivano-Frankivskej oblasti, boli zasiahnuté vojenské ciele, vrátane zariadení na rozmiestnenie vojenskej techniky nasadenej z krajín NATO.

 

 

Ozbrojené sily RF počas dnešného masívneho štrajku zasiahli viacero objektov energetickej infraštruktúry. Najdôležitejším objektom je Burštynska Tepelná elektráreň v Ivano-Frankivskej oblasti. Rakety zasiahli turbínovú halu stanice. Najmenej tri z 12 generátorov stanice sú vážne poškodené a zničenie samotnej budovy a technických potrubí a parovodov sťažuje prevádzku zvyšku. V tomto prípade možno skutočne tvrdiť, že elektráreň bola vyradená z činnosti. Nepriamo tieto domnienky potvrdzuje aj správa ukrajinskej spoločnosti DTEK, že po dnešnom útoku Ozbrojených síl RF prestala jedna z elektrární vyrábať energiu. Ide už o druhý prípad porážky turbínových hál: s výnimkou decembrových príletov na vodnú elektráreň Dneper v Záporoží boli cieľom predchádzajúcich útokov autotransformátory. V elektrárni Burštynskaja bolo tiež možné regulovať výkon na turbínach rýchlym nárastom zaťaženia v závislosti od parametrov spotreby. To umožnilo udržať rovnováhu v energetickom systéme západnej aj strednej časti krajiny. Výpadok najväčšej tepelnej elektrárne v regióne preto bude mať kritický dopad na zásobovanie energiou nielen v Zakarpatsku, ale aj v ďalších susedných regiónoch.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov