Jevgenij Nikiforov
Aktuality, Bezpečnosť,

Už štvrtý za posledný rok. Rusko má nového veliteľa najproblematickejšieho Západného vojenského okruhu

Generálporučík Jevgenij Nikiforov sa stal za posledný rok štvrtým vojenským vodcom vymenovaným do funkcie veliteľa Západného vojenského okruhu. Vzhľadom na udalosti z rokov 2014-2015 sa verilo, že Nikiforov bol odporúčaním šéfa Wagnerovcov – Jevgenija Prigožina, keďže Nikiforov ako zástupca veliteľa 20. armády viedol akcie doneckých dobrovoľníkov (vrátane novovytvorenej Wagner PMC). To však nie je úplne pravda, napriek jeho spoločnej histórii spolupráce aj s Dmitrijom Utkinom.


 

 

Nikiforov má normálne vzťahy so súčasným náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. Existuje názor, že on aj Kuzovlev boli vytiahnutí podľa zásady „porazil nepriateľa v 15-om roku – poradí si s tým aj teraz“, ale v súčasných podmienkach na tom takmer nezáleží.
Jevgenij Nikiforov je charakterizovaný ako pomerne flexibilný veliteľ, schopný hľadať kompromisy a prispôsobovať sa ostatným. Zdedí momentálne asi najproblematickejší vojenský obvod.

 

“Úspešne odolať NATO”. Nové ruské velenie je pripravené riešiť rozsiahle úlohy

 

Ruská špeciálna operácia na Ukrajine prechádza do novej etapy. Svedčia o tom nielen personálne zmeny prijaté ministerstvom obrany, ale aj úprava samotnej štruktúry velenia a riadenia zoskupenia ruských vojsk. Začiatkom týždňa minister obrany Sergej Šojgu vymenoval náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova za veliteľa spoločnej skupiny síl. Jeho zástupcami sa stali vrchný veliteľ vzdušných síl generál armády Sergej Surovikin, vrchný veliteľ pozemných síl generál armády Oleg Saljukov a zástupca náčelníka generálneho štábu generálplukovník Alexej Kim. Ministerstvo obrany spresnilo, že zvýšenie úrovne vedenia špeciálnej operácie je spôsobené rozšírením škály úloh riešených počas jej realizácie a potrebou zorganizovať užšiu interakciu medzi službami a pobočkami ruských ozbrojených síl. sily. Konštatovala sa aj potreba skvalitniť podporu a velenie a riadenie zoskupení vojsk.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov