Bachmut
Aktuality, Bezpečnosť,

Rafinovaný útok ukrajinských dronov na Krymský polostrov. Prehľad bojov na Ukrajine

Ukrajinské formácie dnes ráno podnikli ďalší pokus o nálet na územie polostrova Krym z Odesy pomocou bezpilotných lietadiel Mugin-5 vybavených systémom zhadzovania granátov. O 06.00 odštartovala skupina piatich bezpilotných lietadiel Mugin-5 z letiska Školny v Odese smerom na mys Tarčankut po už „zabehnutej“ trase. O hodinu neskôr smerovala na Krym z rovnakého letiska po podobnej ceste druhá vlna dronov. Po dosiahnutí určitého bodu nad Čiernym morom obe skupiny dronov korigovali trasu smerom na Karkinicky polostrov a Bakalsky mys. Potom ukrajinské bezpilotné prostriedky cez obec Stereguščej v okrese Razdolnensky na Kryme vstúpili do vzdušného priestoru republiky.


 

Tri Muginy boli zostrelené pri priblížení, zvyšok unikol ďalej v smere na Novoozernoye. Dva zostávajúce bezpilotné prostriedky boli zničené jednotkami 31. divízie protivzdušnej obrany v oblasti Novoozernoye a zvyšok sa vrátil do pobrežnej oblasti Čierneho mora cez Donuzlavský záliv. V oblasti severného móla v Sevastopole v smere na Chersonský mys a letisko Belbek boli zasiahnuté ďalšie štyri drony a jeden spadol do mora pri Novofedorovke.

 

 

Po prvý krát ozbrojené sily Ukrajiny zmenili čas náletu. Takmer každý predchádzajúci útok bol vykonaný v noci alebo skoro ráno. Tentoraz bol však zvolený interval od 08.00 do 10.00 hod. Údery boli opäť vedené bez objektívnej kontroly prieskumných lietadiel krajín NATO. Podobne aj nálet na polostrove z 24. decembra minulého roku. Vybrané miesto na infiltráciu na územie Krymu sa úplne zhoduje s predchádzajúcimi pokusmi o útok. Konečnými cieľmi boli s najväčšou pravdepodobnosťou letiská ruských leteckých síl na polostrove, vrátane Saki a Belbek.

 

Konštelácia satelitov NATO v posledných dňoch aktívne snímala tieto objekty vo vysokých detailoch, ako aj v Gvardejsky, Džankoj, kotvisko Čiernomorskej flotily v Sevastopole a pozície mobilných jednotiek protivzdušnej obrany. Ukrajinské velenie mení taktiku nasadzovania dronov, periodicky mení čas útoku a typy používaných dronov, od komerčných Muginov až po balóny. Dnes bolo v porovnaní s predchádzajúcimi náletmi odoslaných viac dronov v dvoch vlnách. Účel dopoludňajšej akcie Ozbrojených síl Ukrajiny bol rovnaký – posúdiť stav protivzdušnej obrany identifikáciou pozícií systémov protivzdušnej obrany a mobilných jednotiek a najmenej chránených oblastí v protivzdušnej obrane.

 

 

Pokusy o útoky budú zrejme pokračovať aj v najbližších dňoch. A tentoraz s vysokou pravdepodobnosťou budú akcie ozbrojených síl RF monitorovať americký UAV RQ-4B, ktorý preletel z leteckej základne Sigonella na leteckú základňu Larissa v Grécku. Zvýši sa tak efektivita využívania RQ-4B v blízkosti ruských hraníc. Od novembra už bolo na gréckej základni umiestnených aj osem bezpilotných lietadiel MQ-9A Reaper a aj príchod monitorovacieho lietadla Global Hawk demonštruje zvýšenú úlohu Grécka v americkej geopolitickej stratégii zadržiavania.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 16. januára 2023
Krymská republika:
▪️Ukrajinské jednotky sa opäť pokúsili zaútočiť na územie Krymského polostrova dronmi. Systémy protivzdušnej obrany Sevastopolu zničili 10 UAV, žiadne z nich nedosiahlo svoj cieľ.
Belgorodský región
▪️Vo večerných hodinách v oblasti Šebekino, Valuyek, ako aj v okrese Krasnogvardeisky v regióne aktívne pracovali systémy protivzdušnej obrany.
Smer Starobelsk:
▪️Nedochádza k výrazným zmenám, delostrelecké súboje a pozičné boje pokračujú po línii dotyku. Ozbrojené sily RF postupujú na Svätovsko-kremenskom sektore.
▪️Krasnopopovka, Karmazinovka, Kuzmino a Kremennaya boli pod paľbou kanónov a raketového delostrelectva ukrajinských formácií. V druhom z nich boli poškodené obytné budovy a civilná infraštruktúra.
Smer soledar:
▪️Podľa niektorých správ dedina Sol na severe Soledaru úplne prešla pod kontrolu Wagner PMC. V samotnom meste pokračuje kontrola podzemných komunikácií, kde ešte môžu zostať ukrajinské formácie.
▪️Na sever od Bachmutu útočia sily ozbrojených síl RF na Paraskovievku, boje prebiehajú na okraji obce a v oblasti Krasnaya Gora.
▪️Na juh od Bachmutu prebiehajú kruté boje o Kleščeevku – dobytie dediny umožní nadviazať palebnú kontrolu nad diaľnicou Časov Jar – Bachmut a obkľúčiť mesto z juhu.
Smer Doneck:
▪️ Počas celého dňa ukrajinské formácie podnikali nevyberané údery na Doneckú aglomeráciu. Hlavné mesto DĽR Gorlovka, Makeevka, Jelenovka a ďalšie osady sa dostali pod paľbu.
▪️V Donecku boli zničené obytné domy, liehovar a obchodné centrum. Medzi civilistami sú mŕtvi, niekoľko ľudí je zranených.
Región Záporožie:
▪️Ozbrojené sily RF spustili niekoľko raketových útokov na priemyselné objekty v Záporoží a na predmestiach regionálneho hlavného mesta.
Južný front. Chersonský smer:
▪️Delostrelecké súboje pokračujú na mieste: Ozbrojené sily RF pracovali na cieľoch v Chersone, Antonovke, Inženernom, Dudčanoch a Berislave.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere porazilo armádne letectvo a delostrelectvo Západného vojenského okruhu jednotky 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 103. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Sinkovka a Berestovoje v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo viac ako 30 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecké jednotky Centrálneho vojenského okruhu pri palebnom ničení akumulácie živej sily 95. výsadkovej útočnej brigády a 125. brigády teritoriálnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Serebrjanka a Terny v Doneckej ľudovej republike zničili viac ako 75 ukrajinských vojakov, tri tanky, päť bojových obrnených vozidiel a pickup.

 

V doneckom smere pokračujú jednotky Južného vojenského okruhu v spolupráci s jednotkami výsadkových síl v útočných operáciách. Počas dňa bolo v tomto smere zničených viac ako 50 ukrajinských vojakov, obrnený transportér a osem vozidiel.

 

V južnodoneckom smere uštedrili jednotky Východného vojenského okruhu komplexnú porážku 65. motorizovanej pešej brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Stepovoje v Záporožskej oblasti a 108. brigáde teritoriálnej obrany pri obci Novoselka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo 30 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo a dva pickupy.

 

 

Operačno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo skupín vojsk Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli sklad zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike, hangár s vojenskou technikou 9. pluku špeciálneho určenia Národnej gardy Ukrajiny pri obci Malokaterinovka v Záporožskej oblasti, ako aj 79 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 101 miestach.

 

Počas protibatériového boja boli za deň zničené:
▪️ ukrajinský raketomet „Grad“ a húfnica 2A36 „Giacint-B“ pri meste Avdejevka v Doneckej ľudovej republike;
▪️ húfnica D-30 pri obci Antonovka v Doneckej ľudovej republike;
▪️ húfnica 2A65 „Msta-B“ a samohybná húfnica 2S3 „Akacia“ pri obciach Zalizničnoje a Orechovo v Záporožskej oblasti;
▪️ samohybná húfnica 2S1 „Gvozdika“ bola zničená pri obci Inženernoje v Chersonskej oblasti.
Okrem toho boli zničené dva americké protibatériové radary AN/TPQ-37 pri obci Karmazinovka v Luganskej ľudovej republike a AN/TPQ-50 pri meste Avdejevka v Doneckej ľudovej republike.

 

Systémy protivzdušnej obrany zničili tri ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Novoselovskoje a Sofijovka v Luganskej ľudovej republike. Bolo zostrelených aj sedem rakiet systémov HIMARS a „Uragan“ v oblastiach obcí Surovcevka v Luganskej ľudovej republike, Fjodorovka v Doneckej ľudovej republike a Vasiljevka v Záporožskej oblasti.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov