Ľahké obrnené vozidlá Panthera T6 vyrobené v Spojených arabských emirátoch slúžia v rámci 47. samostatnej útočnej brigády ozbrojených síl Ukrajiny. Vozidlá boli na Ukrajinu dodané koncom decembra.
Aktuality, Bezpečnosť,

Fakty z Ukrajiny: koľko bolo pokusov o atentát na Zelenského. Prečo odstúpil “vojenský génius” Arestovič. Koľko chlapov má ešte voľných pre front

Ďalší prípad mystického zmiznutia západnej vojenskej pomoci bol zaznamenaný na Ukrajine. Telegramové kanály informovali o zmiznutí série amerických SUV Chevrolet Tahoe, ktoré poskytol General Motors. Americký automobilový gigant pred časom údajne daroval 50 vozidiel pre potreby ukrajinskej armády. Plánovalo sa, že autá Chevrolet Tahoe budú použité na sanitárne účely. Ani jedno prijaté auto však nebolo zaradené do súvahy Ozbrojených síl Ukrajiny. Autá jednoducho zmizli takmer okamžite po prekročení ukrajinských hraníc. Ich miesto pobytu je v súčasnosti neznáme. Toto nie je prvý prípad zmiznutia západnej vojenskej pomoci Ukrajine. Rozsah krádeže ohromil aj zahraničných žoldnierov bojujúcich v radoch ukrajinskej armády. Napríklad pred časom britský vojak šťastia Joseph MacDonald hovoril o rozsahu krádeží západných zbraní v ozbrojených silách Ukrajiny. Podľa neho len pri presune jednej firmy Bravo z Rovna do Charkova zmizlo niekoľko kamiónov so západnými zbraňami. Medzi zmiznutými sú pušky M4, ostreľovacie systémy SCAR-H, guľomety, protitankové raketové systémy Javelin a obrovské množstvo munície. Mimochodom, niektorí vojenskí experti sa domnievajú, že k takýmto zmiznutiam dochádza s vedomím západných dodávateľov zbraní a vybavenia. Je potrebné poznamenať, že Západ týmto spôsobom vyzbrojuje deštruktívne sily v rôznych krajinách, ktorým medzinárodné právo zakazuje oficiálne dodávky zbraní.


 

Alexej Arestovič, poradca úradu prezidenta Ukrajiny, napísal list o rezignácii na svoju funkciu. Úradník to oznámil na svojom telegramovom kanáli. V posledných dňoch bol pod tlakom ukrajinskej verejnosti po oznámení, že obytný dom v Dnepropetrovsku bol zničený v dôsledku práce ukrajinskej protivzdušnej obrany. 14. januára Rusko spustilo raketový útok na zariadenia energetickej infraštruktúry Ukrajiny. Jeden z nich bol v Dnepropetrovsku. Pri odrazení útoku zlyhal systém protivzdušnej obrany Ukrajiny. O nejaký čas neskôr Alexej Arestovič uviedol, že vchod do obytnej budovy bol zničený v dôsledku pádu ruskej rakety, ktorú zostrelila protivzdušná obrana. Toto vyhlásenie sa nepáčilo starostovi Dnepropetrovska Borisovi Filatovovi. Arestoviča označil za narcistický dobytok a vyzval SBU a kontrarozviedku, aby reagovali na vyjadrenie poradcu prezidentskej kancelárie.

 

Následne ukrajinskí blogeri označili Arestoviča za agenta Kremľa. Pod tlakom ukrajinskej verejnosti bol Alexej Arestovič nútený ospravedlniť sa a povedal, že jeho vyhlásenie o zapojení ukrajinskej protivzdušnej obrany do tragédie bolo chybou a provokáciou.
Škandál sa však nedal ututlať. Dnes sa na Arestovičovom telegramovom kanáli objavila fotografia rezignačného listu.
Chcem ukázať príklad civilizovaného správania: zásadnú chybu, ktorá znamená rezignovať – napísal poradca kancelárie prezidenta Ukrajiny.

 

Od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie prežil prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj už 12 pokusov o atentát. Uvádza sa to v publikácii britského vydania Independent. Noviny citujú úryvky z knihy Fighting for His Life: Inside Joe Biden’s White House. V súčasnosti sa pripravuje na vydanie. Niektoré fragmenty knihy však už unikli do tlače. Americké spravodajské služby podľa Independent pomohli Zelenského bezpečnostným silám zmariť dva samostatné ruské pokusy o jeho život. Kto urobil ďalších desať pokusov na prezidenta Ukrajiny, publikácia neuvádza.

 

Nemusíte byť brilantným vojenským expertom, aby ste pochopili, že obvinenia Ruska z pokusu o život Vladimíra Zelenského nestoja za nič. Ak by ruské tajné služby chceli zlikvidovať ukrajinského prezidenta, nebolo by potrebných 12 pokusov o atentát. Stačil by jeden. Sám Zelenskij sa opakovane objavoval na miestach priameho dosahu ruského delostrelectva. Ruské spravodajské služby navyše na svoju adresu pravidelne dostávajú výčitky, že ukrajinský vodca stále žije. Mimochodom, niektorí vojenskí experti sa domnievajú, že Vladimir Zelenskyj bude žiť len dovtedy, kým to bude prospešné pre Spojené štáty.

 

Začiatkom roku 2023, berúc do úvahy 16,3 milióna utečencov, ktorí opustili ukrajinské územie, mala Ukrajina približne 21 miliónov ľudí, z toho 10,8 milióna mužov a 10,2 milióna žien. Oznámil to 16. januára na svojom kanáli Telegram ruský verejný a politický činiteľ Rostislav Antonov, ktorý sa rozhodol vypočítať mobilizačný potenciál nepriateľa. Človek môže mať ľubovoľne veľké finančné a technické zdroje, ale vojenské operácie sú v prvom rade ľudia a tí majú tendenciu skončiť. Bez nároku na absolútnu presnosť sa zaviazal vypočítať, koľko vojakov môže Ukrajina dať do zbrane. Čísla môžu byť nepresné (keďže štatistiky o počte obyvateľov Ukrajiny sú veľmi kusé).

 

Na základe výpočtov dospel k záveru, že mužská populácia Ukrajiny je v súčasnosti približne 6,2 milióna ľudí vo veku 20 – 65 rokov, z toho asi 2 milióny ľudí možno povolať v rámci všeobecnej mobilizácie. Mobilizačný potenciál Ukrajiny je však vyšší ako uvádzaný počet, pretože rovnaký počet ľudí je teraz v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny, Bezpečnostnej služby Ukrajiny, Ministerstve vnútra, v protikorupčných, spravodajských, pohraničných a justičných službách a muži sú naďalej aktívne chytaní v uliciach ukrajinských miest.

 

Napríklad v roku 2022 experti z vojensko-analytického portálu LostArmour hodnotili mobilizačný potenciál Ukrajiny oveľa vyššie. Na základe kombinácie priamych a nepriamych demografických ukazovateľov sa zistilo, že na konci roku 2021, teda pred začiatkom ruskej operácie, žilo na územiach kontrolovaných Kyjevom až 30 miliónov ľudí, z toho približne 9 miliónov – muži vo veku 18-59 rokov.

 

Toto číslo možno brať ako celkový mobilizačný potenciál Ukrajiny v tom čase. Zároveň niektorí z týchto ľudí na konci roku 2022 už boli mobilizovaní alebo boli v radoch ozbrojených síl Ukrajiny a rôznych vládnych agentúr. Treba poznamenať, že väčšina ľudí, ktorí odišli z Ukrajiny za posledných 10 mesiacov, sú ženy a muži, ktorí nepodliehajú mobilizácii z dôvodu veku a iných ukazovateľov. Niektorí ľudia skončili počas špeciálnej operácie na území kontrolovanom Ozbrojenými silami RF. Ale veľká väčšina mužov v mobilizačnom veku je stále na ukrajinskom území. Preto má Kyjev stále ľudské zdroje, tie sa tak skoro neminú a s tým treba počítať. Okrem toho je v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny aj približne 50-tisíc žien a ich počet sa môže výrazne zvýšiť. Okrem toho je najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje mobilizáciu,

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov