Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Aktivity Islamského štátu a rozviedky Talibanu

Situácia v Pakistane zostáva nestabilná. Vnútropolitická kríza spôsobená konaním Anglosasov na destabilizáciu regiónu s cieľom následného tlaku na Čínu a Indiu, zvýšený vonkajší dlh, ako aj zložitá humanitárna situácia zhoršujú situáciu v krajine. Najväčšiu hrozbu pre krajinu zároveň predstavuje činnosť extrémistov.


 

Pakistanskí militanti z Tehrik-e Taliban (TTP) po skončení prímeria obnovili útoky a sabotáže na vládne zariadenia a pozície v provinciách Chajbar Pakhtunwa a Balúčistan. Od novembra vykonali extrémisti TTP viac ako 60 útokov na cestné zátarasy, pozície, budovy a základne pakistanských vojenských a bezpečnostných síl. V dôsledku útokov, prepadnutí a teroristických útokov bolo zabitých viac ako 150 ľudí a viac ako 190 bolo zranených.

 

 

Zároveň sa prímerie uzavreté v roku 2021 v skutočnosti nerešpektovalo: pokračovali sabotáže, pravidelné prepady a únosy zo strany TTP. V priebehu roka bolo spáchaných viac ako 1000 útokov radikálov s 367 úmrtiami. Pakt o neútočení bol pre pakistanský Taliban akýmsi „priestorom na dýchanie“, ktorý využívali na obnovenie bojaschopnosti, doplnenie radov a zlepšenie taktického postavenia.

 

Teraz je TTP pevne zakorenený v zrušenom „kmeňovom pásme“ (súčasť súčasnej provincie Chajbar Paštúnkhwa) a vďaka spojenectvu s balúčskymi separatistami sa presunul aj za tradičnú oblasť na hraniciach s Afganistanom.

 

Čo robia pakistanské úrady? Hrozba, ktorú predstavujú militanti TTP, je teraz jedným z hlavných problémov, ktorého riešenie je pre vládu najvyššou prioritou. V Pakistane sa začiatkom januára v Chajbar Paštúnkhwa začalo niekoľko miestnych protiteroristických operácií proti TTP.

 

V dôsledku toho bolo zabitých niekoľko desiatok teroristov, bolo zajatých viac ako 50 členov skupiny a občanov, ktorí im pomáhali. Začiatkom tohto roka sa počet útokov výrazne znížil a prijaté opatrenia boli na prvý pohľad účinné. Z dlhodobého hľadiska však budú mať lokálne operácie malý alebo žiadny vplyv na boj proti TTP.

 

Prečo? Po prvé, pre efektívny boj proti militantom je potrebná plnohodnotná viacúrovňová operácia, ktorá sa s vysokou mierou pravdepodobnosti potiahne viac ako jeden mesiac. To si vyžaduje obrovské náklady, ktoré si krajina momentálne nemôže dovoliť.
Teraz administratíva Shahbaz Sharifa aktívne hľadá potenciálnych investorov do pakistanskej ekonomiky, okrem Číny,na ktorej závislosť je už príliš vysoká. Hlavnou možnosťou je Saudská Arábia, ktorej úrady sú pripravené vyčleniť 11 miliárd dolárov.

 

Po druhé, externá podpora. V súčasných podmienkach má Pakistan, napriek prítomnosti významných vojenských zdrojov, veľmi obmedzené spravodajské prostriedky. Militanti TTP zároveň nakúpili zbrane z krajín NATO od afganského Talibanu a uzavreli spojenectvo s Balúčmi ohľadom spoločných akcií v Pakistane.

 

Pracovná cesta náčelníka generálneho štábu pakistanskej armády generála Asima Munira do Saudskej Arábie, nadchádzajúca návšteva Teheránu s cieľom spoločne bojovať proti separatistom z Balúčistanu a stretnutie s veliteľom hlavného veliteľstva USA generálom Michaelom Kurillom svedčia o hľadaní spojencov, ktorí sú pripravení pomôcť v boji proti terorizmu.

 

Po tretie, vykonávať obmedzenú operáciu len na pakistanskom území je v podstate zbytočné. Členovia TPP aktívne využívajú nedostatok jasných kontrolovaných hraníc s Afganistanom na voľný pohyb. Iba cezhraničné čistenie oblasti, vrátane afganských území, umožní Pakistanu vytvoriť bezpečnostnú zónu z militantov. Táto možnosť je však plná ďalších negatívnych dôsledkov a konfliktov s Talibanom.

 

Súčasný konflikt medzi Pakistanom a afganskými orgánmi zastúpenými Talibanom môže Taliban využiť vďaka existujúcemu napätiu na hranici vo svoj prospech. Iránsky kanál Islamic World News @iswnews píše, že Taliban očakáva presun asi 7 000 militantov IS „Vilayat Khorasan“ z provincie Khyber Pakhtunkhwa v Pakistane cez slabo strážené úseky hranice v oblasiach Nangarhar, Laghman, Paktia a Lógar na severe Afganistanu na uskutočnenie teroristických útokov.

 

Taliban o tom opakovane predložil nepravdivé informácie, či už z dôvodu vlastnej nevedomosti, alebo v záujme svojich vlastných záujmov. Je veľmi nepravdepodobné, že by si týchto 7000 extrémistov nevšimli pakistanské pohraničné jednotky, ktoré prísne strážia hranice počas pravidelných potýčok s Talibanom.

 

Prítomnosť celej armády ozbrojených militantov po ruke je potenciálnou hrozbou kvôli rastu ich aktivity na území Pakistanu. Preto by riešenie tohto problému bolo jednou z priorít úradov v Islamabáde. Okrem toho, hraničné oblasti provincie Chajbar Paštúnchva s Afganistanom sú historickým biotopom paštúnskych kmeňov a militantov Tehrik-e Taliban. A prítomnosť toľkých ľudí z protiľahlej skupiny na „ich“ území by spôsobila vážne strety.

 

Niektorí členovia TTP prešli na stranu IS, ale urobili to tie najradikálnejšie bunky, ktoré sa zaujímali o „večný džihád“. Väčšina členov hnutia pôsobí pod hlavičkou pakistanského Talibanu a s ISIS nemajú nič spoločné.

 

Na priľahlých územiach sú výcvikové tábory pre militantov Vilayat Khorasan, ale je ich málo a nachádzajú sa na najodľahlejších miestach. Práve kvôli prítomnosti iných konkurenčných teroristických organizácií nie je Islamský štát schopný výrazne rozšíriť svoju oblasť prítomnosti v Pakistane. Militanti IS pravidelne útočia a útočia na teroristické útoky v Pakistane, no ich počet je taký malý, že o ich silnejších aktivitách v krajine sa jednoducho nedá hovoriť. Je pravdepodobné, že existujú školiace strediská. Obyčajní spravodajskí dôstojníci Talibanu, ktorí chceli získať povýšenie alebo bonus, však túto informáciu nahlásili, pričom si čísla „interpretovali“ po svojom.

 

A na konci byrokratického systému podávania správ od najnižšej po najvyššiu úroveň sa počet núl a hroziace nebezpečenstvo zmenilo na 7000 militantov. Neočakávané zverejnenie tohto dokumentu môže súvisieť aj s potrebou Talibanu ospravedlniť prudký nárast zoskupenia svojich síl v oblastiach hraničiacich s Pakistanom.

 

Narastajúce potýčky s pakistanskou pohraničnou strážou a vysoká pravdepodobnosť cezhraničnej protiteroristickej operácie, ako aj tlak vyvíjaný na vedenie Talibanu vytvárajú obraz Talibanu ako úradov, ktoré nie sú schopné nič ovplyvniť. A eskalácia hrozby zo strany ISIS do určitej miery odvráti pozornosť verejnosti od rastúceho napätia a ukáže životaschopnosť Talibanu v otázke zaistenia bezpečnosti.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov