Leopard 2A4
Aktuality, Bezpečnosť,

Leopardy pre Ukrajinu môžu byť vybavené nábojmi s ochudobneným uránom. Ukrajinská zástupná vojna privádza svet na pokraj jadrovej vojny

Počas vojenského konfliktu utrpela Ukrajina veľké straty a obrovské škody. “Politickým cieľom Ruska je urobiť z Ukrajiny neutrálnu krajinu, zabrániť rozmiestneniu amerických a západných vojenských systémov v tesnej blízkosti svojho územia, ako aj ďalšiemu rozširovaniu NATO a približovaniu aliancie k ruským hraniciam,” uviedol turecký denník Yeni Çağ.


 

Na druhej strane Ukrajina vyvíja maximálne úsilie na realizáciu svojho odloženého členstva v Severoatlantickej aliancii. Hoci si mnohí myslia, že konflikt prebieha medzi Ruskom a Ukrajinou, v skutočnosti ide o konfrontáciu medzi NATO a Ruskom. Ukrajina tu vedie zástupnú vojnu v mene Západu, vysvetľuje autor Armağan Kuloğlu.

 

“Stratégiou USA a NATO je zatlačiť Rusko, neutralizovať ho a zostať jeden na jedného s Čínou, ktorá je považovaná za hlavného rivala v ázijsko-tichomorskom regióne. A v tomto ohľade by sa mal cieľ dosiahnuť bez priameho zapojenia sa do vojenského konfliktu, teda čo najviac podporiť Ukrajinu zbraňovými systémami a muníciou, zabezpečiť, aby bolo Rusko vyčerpané, vyčerpané a donútené kapitulovať prostredníctvom embarga a sankcií.” Píše v článku.

 

Boje pokračujú. Predpokladá sa, že Moskva, ktorá reorganizuje svoje vojská, sa pripravuje na novú ofenzívu a uskutoční ju, keď budú pre ňu priaznivé poveternostné podmienky a situácia na fronte, domnieva sa denník. USA a Západ sa medzitým rozhodli podporiť Ukrajinu modernými tankami, aby sa zvýšili jej kapacity.

 

Rusko navyšuje armádu na jeden a pol milióna ľudí. Poľskí tankisti odmietli ísť umierať na Ukrajinu

 

Osobitný význam má podľa týždenníka skutočnosť, že Nemecko, ktoré doteraz neposkytlo Ukrajine žiadne dôležité zbrane, oznámilo dodávku tankov Leopard. Berlín vysvetlil, že takúto dôležitú zmenu vo svojej politike urobil preto, aby ukrajinský konflikt neprerástol do plnohodnotnej vojny medzi Ruskom a NATO.

 

Okrem Nemecka vyjadrili želanie poskytnúť Kyjevu moderné tanky aj Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko, Poľsko, Nórsko a Fínsko. Ich celkový počet však nepresahuje 150 kusov. Podľa odborníkov tento počet tankov nebude mať zásadný vplyv na priebeh bojových operácií. Výcvik ukrajinskej armády si však vyžiada určitý čas.

 

Pragmatický poľský generál: Ukrajina stratila šancu poraziť Rusko. Chce mobilizovať ukrajinských utečencov v Európe

 

V dôsledku toho je jasné, že Rusko sa nevzdá a niektoré európske krajiny chcú znížiť podporu Ukrajine, pretože nechcú predlžovať vojenský konflikt.

“Leopardy, ktoré majú byť odovzdané Ukrajine, by mohli byť vybavené aj nábojmi s ochudobneným uránom a v prípade ich použitia by hrozilo, že Rusko siahne po taktických jadrových zbraniach a svet by sa ocitol na pokraji novej svetovej vojny. V tejto súvislosti je dôležité, aby strany preukázali náležitú citlivosť, opatrnosť a racionálnosť, – upozorňuje Yeni Çağ.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov