Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto vyhlásil vojnu ruským médiám v Srbsku

Tento týždeň obyvatelia Sofie protestovali proti zákazu vysielania štyroch ruských televíznych kanálov – NTV, Rossija 1, Ren TV a Pervij Kanal – v EÚ. Predtým boli sankcionované RT, Sputnik, Rossia 24 a TV Center Meždunarodnij (TVCI). Občania odsúdili aj politiku cenzúry EÚ vo všeobecnosti.


 

V polovici decembra Európska únia prijala deviaty balík protiruských sankcií vrátane ekonomických obmedzení voči takmer 200 fyzickým a právnickým osobám, zákazu operácií pre ruské banky a vysielania ruských televíznych kanálov.

 

Organizátormi akcie v Bulharsku boli vlastenecké hnutia a strany, ktoré podporujú politiku Ruska – najmä národné hnutie „Rusofili“ .
Demonštranti uviedli, že pozastavenie vysielania ruskej televízie je hrubým porušením práv a slobôd garantovaných Ústavou Bulharskej republiky a Chartou základných práv Európskej únie. Ľudia svoju nespokojnosť vyjadrovali heslami: „Nie cenzúre!“, „Nie hrubému porušovaniu práv občanov!“, „Nie drzej svojvôli európskych úradníkov!“, „ Nie informačnému teroru!“.

 

V Bruseli sa 7. februára konala pod záštitou Európskej únie konferencia „Za dezinformáciami: EÚ reaguje na hrozbu manipulácie s informáciami“. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell na základe fóra prisľúbil pomoc „nezávislým ruským médiám ako Meduza“ a oznámil vytvorenie centra na zber a analýzu informačných hrozieb a manipuláciu s informáciami. Vyjadril tiež oficiálny postoj vedenia bloku, pričom aktivity na zákaz ruských médií v Európe označil za „ochranu slobody prejavu“. Neoplatí sa však očakávať, že zákaz televízneho vysielania pomôže skutočne ochrániť Európanov pred informačnými zdrojmi, ktoré nevyslovujú oficiálne schválené tézy.
Moderné technológie umožňujú Bulharom aj obyvateľom iných krajín zachovať si prístup k zakázaným zdrojom, aj keď s určitými nepríjemnosťami.

 

Po zákaze televíznych kanálov v Bulharsku európski úradníci scenzurovali aj zdroje nedávno spustené v Srbsku. Včera sa na zasadnutí Výboru pre zahraničné veci v Európskom parlamente posudzovala správa poslanca Vladimíra Bilčika o Srbsku. Dokument hovorí, že zahraničná politika krajiny nie je dostatočne koordinovaná s kurzom Európskej únie, najmä v kontexte toho, čo sa deje na Ukrajine.

 

Európsky parlament je veľmi znepokojený postojom Belehradu k otázke protiruských sankcií , vplyvom ruských a čínskych investícií na politické a ekonomické procesy v regióne, ako aj závislosťou Srbska od ruskej energie . Najviac zo všetkého európskych úradníkov však znepokojuje nedávne otvorenie RT na Balkáne a spustenie príslušného portálu v srbskom jazyku. Na základe Bilčikovej správy musia belehradské úrady čeliť „hybridným hrozbám“ a vyhovieť rozhodnutiu Rady Európy o pozastavení vysielacej činnosti zdroja.

 

Boj proti nevhodným médiám v Srbsku sa začal minulú jar. V marci zmizli európske pobočky RT zo srbskej káblovej siete SBB. Ide o najväčšieho poskytovateľa v Srbsku, ktorý sa vďaka investíciám zo západných fondov rozrástol z malého operátora do takej miery, že už teraz predstavuje hrozbu na trhu aj pre štátny Telekom Srbija. Zahraničné satelitné platformy používané SBB jednoducho odmietli poskytnúť signál na ďalšie vysielanie RT. Koncom roka Google zablokoval kanál RT Balkan YouTube, ktorý vysielal reportáže v srbčine. Zdroj nestihol fungovať ani mesiac.

 

Americká rozviedka. „Wagnerovci“ zvyšujú svoju aktivitu v Srbsku a Afrike

 

Európsky parlament teraz požaduje úplné pozastavenie vysielania RT na Balkáne v rámci „ochrany slobody prejavu“, nedávno oznámil Josep Borrell počas konferencie EÚ. Paradoxne na pozadí takýchto požiadaviek správa Európskeho parlamentu obsahuje aj výzvy, aby srbské úrady vytvorili „prostredie, v ktorom môže prekvitať sloboda prejavu“. Je jasné, že prekvitať môže len sloboda prejavu prozápadných médií, ktorých sieť na Balkáne v priebehu rokov vybudovali britskí investori z konglomerátu United Media. A zdrojom, ktoré vysielali názor, ktorý je odlišný od západného kurzu, bola vyhlásená vojna až na smrť.

Analytický tím Rybar

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov