Česko-slovenskí legionári v legiovlaku
Aktuality, História,

Historik: Rusko vyháňa interventov z Ukrajiny rovnako, ako to robilo v občianskej vojne

Počas Prímorskej operácie Sovietske Rusko rozdrvilo cudzie vojská a vyhnalo ich zo svojho územia, presnejšie z Ďalekého východu.


 

Aj dnes na Ukrajine vyháňa zo svojich území západných interventov, uviedol minulý rok v októbri historik Jurij Nikiforov. V októbri preto, lebo 25. 10. 2022 sa naplnilo 100 rokov od ukončenia Prímorskej operácie, ktorá urobila poslednú bodku za občianskou vojnou 1918-1922.
„Keď sa v Rusku začala občianska vojna, všetky veľké západné štáty sa zachovali rovnako – videli v tom zasľúbenú šancu zmeniť vnútorné nepokoje Ruska na výbuch, ktorý ho rozbije na jednotlivé časti – štáty, do ktorých plánovali nasadiť svoje „ručné riadené“ režimy. Nádejali sa na to nielen protivníci Ruska v 1. svetovej vojne – Nemecko, Rakúsko-Uhorsko a Turecko, ale aj jeho spojenci – V. Británia, Francúzsko a USA,“ uviedol člen vedeckej rady Ruskej vojensko-historickej spoločnosti RF Jurij Nikiforov.

 

Vo výsledky všetky tieto štáty, vrátane Japonska, vyslali svoje vojská na okupáciu Ruska, aby si zachvátili jednotlivé oblasti. Napríklad, vo Vladivostoku sa vysadili intervenčné vojská USA, Anglicka, Francúzska a Japonska.

 

Zvečnená spomienka na boj s interventmi.

 

Príklad takejto politiky Západu vidíme aj dnes, zdôrazňuje historik: „Len čo sa v Rusku objavia vážne vnútorné alebo vonkajšie výzvy, niektorí naši nominálni spojenci sa zmenia na neprajníkov. Dúfajú, že vytváraním napätia si porozdeľujú našu krajinu na niekoľko štátov, napríklad, aj okolo Zakaukazska,“ povedal.

 

Pred sto rokmi Západ prikrýval svoje úsilie o rozdrobenie Ruska neuznaním boľševizmu. A dnes, robiac z Ukrajiny taran proti Rusku, Nemecko, Veľká Británia a USA sa prikrývajú heslami o eurointegrácii, o liberalizme a demokracii. „Západ využil svojich interventov aj v Archangeľsku, snažiac sa vytvoriť tam antiboľševický kvázi štát. Celé Prímorie si interventi prispôsobili na predmostie na bojovú činnosť proti Rusku. A tak, ako vtedy počas Prímorskej operácie, aj dnes, počas ukrajinskej špeciálnej operácie, Rusko vytláča západných interventov zo svojich území,“ popisuje objektívnu realitu analytik.

 

Na Slovensku je to možno menej známe, ale svet vie, že počas občianskej vojny sa proti cudzím interventom a bielogvardejcom rozšírilo mohutné partizánske hnutie, ktoré riadili boľševici. Od 4. po 25. október 1922 armáda Ďalekovýchodnej republiky, spojenca Sovietskeho Ruska, uskutočnila pri podpore partizánov Prímorskú operáciu, počas ktorej boli všetci interventi a bielogvardejci vyhnaní z ruských území. Vladivostok opustili aj posledné lode s interventmi. Vrátane česko-slovenských légií.
Keď sa občianska vojna v Rusku skončila, v novembri 1922 sa Ďalekovýchodná republika sama rozpustila a vošla do zostavy RSFSR ako Ďalekovýchodná oblasť.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov