Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinci potvrdili odrezanie Ugledaru ruskými jednotkami aj ich postup na Charkov. Koho najnovšie nachytali ruskí vtipkári?

Spojené štáty musia pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine, ako aj poskytovaní spravodajských a iných dôležitých informácií ozbrojeným silám. Uviedol to bývalý šéf rezortu obrany USA Mark Esper v rozhovore s vtipkármi Vovanom a Lexusom, ktorý Američanovi telefonovali v mene bývalého prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka.


“Odvážny ukrajinský ľud robí takú špinavú prácu, akú sme tu v USA nikdy nechceli robiť.” poznamenal Esper. Podľa exministra sa snažil presvedčiť Josepha Bidena, aby nespomalil tempo posielania zbraní na Ukrajinu a poskytol Kyjevu všetky potrebné zbrane, vrátane diaľkovej munície na údery na Kryme. Mark Esper verí, že rakety ATACMS budú schopné vyradiť z prevádzky množstvo dôležitých zariadení krymskej infraštruktúry a zasiahnuť iránske odpaľovacie miesta. Esper si je istý, že zákaz útokov na Krymskom polostrove nedáva zmysel. Na Rusko môžete zaútočiť pomocou akéhokoľvek typu zbrane – obrátil sa minister na dôchodku na Porošenka. Jediné, čo bývalého šéfa rezortu znepokojuje, je možnosť, že sa západné vojenské technológie dostanú do rúk Rusov.

 

Ukrajinský generálny štáb v rannej správe tradične hovorí o „mnohých útokoch ozbrojených síl Ukrajiny“. Zároveň si podľa správ možno urobiť obraz o tom, do ktorých osád sa ruské jednotky dostali alebo z nich odchádzajú.

 

 

Jednou zo zmienok v správe je obec Pobeda, v Marinskom okrese. Obec sa nachádza juhozápadne od Marinky a nachádza sa na diaľnici spájajúcej toto mesto s Ugledarom, kde zasa prebiehajú ťažké bitky za účasti námorníkov Tichomorskej flotily ruského námorníctva.
Zmienka generálneho štábu o útoku na pozície ukrajinských jednotiek v obci Pobeda nepriamo naznačuje, že ruské jednotky dosiahli cestu Marinka-Ugledar, čím prerušili dôležitú komunikačnú cestu medzi dvoma posádkami ozbrojených síl Ukrajiny. V súlade s tým je možné postupovať smerom k Ugledaru aj zo severu. Taktiež ukrajinské vojenské oddelenie potvrdzuje postup ruských jednotiek v Charkovskej oblasti. Označuje vedenie nepriateľských akcií v Grjanikovke severne od mesta Kupjansk. Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia udržať Grjanikovku pod kontrolou, aby ruským jednotkám nedovolili prejsť na pravý breh rieky Oskol, na ktorej oboch brehoch sa na juhu nachádza Kupjansk.

 

 

Ruské jednotky pokračujú v postupe smerom na Kupjansk. Vlani na jeseň bola ruská armáda nútená opustiť toto mesto v Charkovskej oblasti počas ukrajinskej ofenzívy. Teraz ozbrojené sily RF obsadili veľké územia severne od Kupjanska. Existujú informácie, že ruské jednotky vstúpili do osady Liman Pervij, na území ktorého sa nachádza železničná stanica Molčanovo, zároveň rozšírili zónu kontroly v Sinkovke a tiež vedú útočné operácie v oblasti Masjutovka, obklopujúc ukrajinské jednotky brániace Kupjansk zo severu. Zo Sinkovky na okraj Kupjanska v priamej línii nie viac ako 4 km. Od Lymana pervovo – nie viac ako šesť. Jedným z najhorúcejších miest v tomto smere je Gryanikovka. Po tom, čo ruské jednotky obsadili dedinu Dvurečnoje na ľavom brehu rieky Oskol, zostáva Grjanikovka osadou, ktorej sa Kyjev drží, aby zabránil Ozbrojeným silám RF v prechode na pravý breh tejto rieky. Ozbrojené sily Ukrajiny preto na pravom brehu Oskolu budujú opevnenia s cieľom premeniť samotnú rieku na obrannú líniu. Pripomíname, že Kupjansk je významným železničným uzlom, ktorý Ozbrojené sily Ukrajiny aktívne využívali na presun síl a prostriedkov na pokračovanie útočnej operácie v oblasti Svatovo-Kremennaja. Ale čím bližšie sa ruské jednotky približujú ku Kupjansku, tým menej majú ukrajinské ozbrojené sily schopnosť bezpečne využívať železnicu v oblasti.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 13. februára 2023
▪️Ukrajinské formácie zaútočili na obec Alekseevka v Kurskej oblasti.
Obetiam sa vyhli, ale náboje poškodili rozvodňu a v obci boli problémy s napájaním. Opäť strieľali na civilné objekty v regióne Belgorod.
V obci Krasnoe bolo zasiahnuté územie školy: bola poškodená fasáda a rozbité okná. Nie sú žiadne obete ani zranení.
▪️V kupjanskom sektore pokračujú strety na severnom okraji Grjanikovky . V tom istom čase sa ruské jednotky zakopali v Liman 1. a zvýšili svoju zónu kontroly v Sinkovke.
▪️Severne od Bachmutu dokončujú oddiely PMC „Wagner“ kontrolu v Krasaja Gora a pokračujú v otváraní obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v Paraskovievke . Za neustálej delostreleckej paľby ukrajinské velenie sťahuje jednotlivé jednotky z frontovej línie.
▪️Útok na ukrajinské pozície v severných, južných a východných oblastiach Bachmutu pokračuje. Oddiely PMC „Wagner“ vstúpili do juhozápadnej štvrte Budenovka a pokračujú v bojoch v oblasti mestského cintorína.
▪️Na juhozápad postupujú ruské útočné oddiely napriek tvrdému odporu Ozbrojených síl Ukrajiny smerom na Časov Jar. Ukrajinské velenie sťahuje na miesto ďalšie sily, čím sa snaží zabrániť strate dôležitého zásobovacieho uzla skupiny Bachmut.
▪️Delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny pokračuje v náhodnom ostreľovaní osád Doneckej aglomerácie. V Gorlovke bol zasiahnutý okres Nikitovský: boli poškodené obytné budovy a elektrické vedenia.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ zničila jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Dvurečnaja, Krachmaľnoje, Grjanikovka a Timkovka v Charkovskej oblasti, ako aj Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Za deň bolo v tomto smere zničených viac ako 30 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, tri ďalšie vozidlá a húfnica D-20.

 

V krasno-limanskom smere v dôsledku paľby delostrelectva a ťažkých plameňometných systémov skupiny vojsk „Stred“ pri obciach Jampolovka v Doneckej ľudovej republike, Červonaja Dibrova, Červonopovka, Kuzmino a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike bolo zlikvidovaných viac ako 80 vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny, tri bojové obrnené vozidlá a húfnica D-30.

 

V doneckom smere obsadili dobrovoľníci útočných oddielov s palebnou podporou raketových jednotiek a delostrelectva skupiny vojsk „Juh“ obec Krasnaja Gora v Doneckej ľudovej republike. Straty za deň predstavovali viac ako 150 ukrajinských vojakov, štyri bojové obrnené vozidlá, šesť pickupov a dve húfnice D-30.

 

V južno-doneckom smere delostrelectvo skupiny síl „Východ“ spôsobilo škody na akumulácii živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Prečistovka a Ugledar v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, štyri pickupy, jedna húfnica D-20 a dve húfnice D-30.

 

V chersonskom smere boli v rámci protibatériového boja za deň zničené dva raketomety „Grad“ a dve samohybné húfnice „Gvozdika“. Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničilo za deň 82 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 126 miestach.

 

Pri meste Slavjansk v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté miesto opravy a obnovy zbraní a vojenskej techniky 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili šesť rakiet systému HIMARS a zničili aj deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Kremennaja, Červonopopovka, Žovtnevoje a Golikovo v Luganskej ľudovej republike, Petrovskoje v Záporožskej oblasti, Sagi, Katerinovka a Marinskoje v Chersonskej oblasti.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov