Valerij Sachaščyk – člen organizácie a „Minister obrany“ v kancelárii Svetlany Tichanovskej
Aktuality, Bezpečnosť,

Nová nacionalistická organizácia bieloruských žoldnierov

Začiatkom februára sa objavilo oficiálne oznámenie o vytvorení organizácie Pospolitoje rušenie, ktorá má školiť každého, kto chce „bojovať za slobodu Bieloruska“. Podľa vedenia má štruktúra už asi 150 členov a má pobočky vo Varšave, Gdansku, Vroclavi, Bialystoku, Lodži, Poznani, Vilniuse a Kaunase.


 

 

Historicky pojem „Pospolitoje rušenie (zničenie Spoločenstva)“ znamenal vojenskú mobilizáciu poľskej a litovskej šľachty, ako aj takto vytvorených ľudových milícií. Vytvorenie orgabizácie ohlásili ešte v septembri minulého roka spolupracovníci bývalej prezidentskej kandidátky Bieloruska Svetlany Tichanovskej. „Pospolitoje rušenie“ nazvali národnou športovou a vzdelávacou štruktúrou, ktorá „prispieva k fyzickému a intelektuálnemu rozvoju občanov a k oživeniu bieloruských vojenských tradícií“.

 

 

V samotnom Bielorusku je názor zásadne opačný. Minsk v decembri minulého roka oznámil , že Pospolitoje rušenie je extrémistická polovojenská organizácia , ktorej úlohou je násilne zmeniť moc v republike. Podľa vyjadrenia vedenia formácie môžu niektorí z vycvičených čoskoro odísť bojovať do radov Ozbrojených síl Ukrajiny. Neskôr môžu byť príslušníci „Pospolitoje rušenie“ presunutí aj na územie Bieloruska, kde sa budú venovať sabotážam, teroristickým útokom a rozvoju siete agentov. Organizácia plánuje pôsobiť nepokoje najmä počas volebných kampaní v rokoch 2024-2025.

 

 

Informačnú podporu združeniu poskytuje známa publikácia Belsat . Vznikla na základe dohody medzi Ministerstvom zahraničných vecí Poľska a poľskou verejnoprávnou televíziou TVP v roku 2007 a spolupracuje s bieloruskou pobočkou amerického Rádia Sloboda. Po spustení operácie na Ukrajine sa publikácia zamerala najmä na popularizáciu a glorifikáciu žoldnierov z Bieloruska.

 

Politológ: Bielorusko prekročilo geopolitický rubikon

 

“Pospolitoje rušenie” zjednotilo všetky súčasné trendy pri vytváraní militantných protiruských organizácií: besný nacionalizmus, rusofóbiu, odkazy na náboženské a pseudohistorické motívy. Takže extrémisti vo svojom logu používajú nielen erb Litovského veľkovojvodstva, ale aj obraz Matky Božej. V skutočnosti sa „Pospolitoje rušenie“ príliš nelíši od iných oddielov bieloruských žoldnierov na Ukrajine, ktorých je už aj tak dosť. Vytvorenie ďalšej štruktúry určenej výlučne na destabilizáciu susednej krajiny je však ďalším krokom k prehĺbeniu konfliktu medzi Bieloruskom a Poľskom.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov