M240
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajine odporúčajú šetriť muníciu z dôvodu vyčerpania západných arzenálov. Pre Rusko sa otvára druhý front na juhu

Ukrajinské ozbrojené sily, by mali viac šetriť muníciu z dôvodu vyčerpania západných arzenálov. Prvé varovania, že západným spojencom Kyjeva hrozí vážne vyčerpanie zásob zbraní ich odoslaním na Ukrajinu, sa objavili vlani v lete. Najprv o tom hovorili odborníci a novinári, neskôr muselo informáciu potvrdiť aj oficiálne vojenské a politické vedenie krajín NATO. Dokonca aj Pentagon bol nútený požiadať Izrael, aby znovu otvoril svoje sklady a poslal na Ukrajinu granáty kalibru NATO. Navyše sa ukázalo, že západné obranné podniky nie sú schopné rýchlo zvýšiť produkciu munície, aby naplnili deficit a poskytli potrebné množstvo munície pre ozbrojené sily Ukrajiny. So začiatkom zintenzívnenia bojov na Donbase sa ukrajinský vojenský personál na frontovej línii začal otvorene sťažovať na akútny nedostatok nielen nábojov, ale aj nábojníc do ručných zbraní.


 

S výzvou veleniu ozbrojených síl Ukrajiny na šetrenie muníciou v dôsledku vyčerpania arzenálu západných spojencov prišiel Paul McLeary, publicista americkej autoritatívnej publikácie Politico. Pozorovateľ uviedol, že z tohto dôvodu sú inštruktori a velenie NATO nútené zmeniť taktiku výcviku a vedenia bojových operácií ukrajinského vojenského personálu. Spojené štáty podľa neho požiadali velenie ozbrojených síl Ukrajiny, aby sa viac spoliehalo na manévre jednotiek, než na delostrelecké ostreľovanie. Západ sa začal obávať zásobovania zbraňami pre Ukrajinu. Inštruktori NATO učia ozbrojené sily viac, ako operovať v boji s čo najmenším množstvom munície – poznamenal McLeary.

 

Netradičné porovnanie dvoch amerických generálov

 

Príčinou neschopnosti obranných podnikov Európy a Spojených štátov amerických rýchlo doplniť svoj arzenál je podľa expertov to, že kapacity vojensko-priemyselného komplexu krajín NATO nikdy neboli zamerané na potrebu poskytnúť armády vo významnej miere. vojenského konfliktu, keďže vznikli s očakávaním miestnych kríz. Zatiaľ čo Rusko má bohaté sovietske dedičstvo v podobe vojenského priemyslu, ktorý plne uspokojí potrebu produktov potrebných na fronte.

 

Za posledný týždeň Spojené kráľovstvo poslalo Ukrajine približne 130 ton nákladu . Toto číslo je vypočítané na základe maximálnej nosnosti lietadla, je ťažké presne vedieť, koľko zbraní a vojenského vybavenia bolo na palube. Zaujímavým letom je Falcon 900LX. Toto lietadlo sa spravidla používa na prepravu vysokopostaveného vojenského personálu.

 

Podľa logiky velenia NATO budú čoskoro bojovníci Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí boli vycvičení na západných cvičiskách, viac behať ako strieľať na frontovú líniu. Zrejme takto plánujú znížiť straty ukrajinskej armády z palebných škôd ruského delostrelectva, ktoré má dostatok nábojov na akékoľvek obdobie vojenského ťaženia.

 

Ukrajina vyjde z tohto konfliktu ako víťaz, súdiac podľa vyhlásení predstaviteľov USA na deviatom stretnutí kontaktnej skupiny Ramstein. Američania opäť sľubujú víťazstvo Kyjevu, no odmietajú dodať stíhačky. Rusko už strategicky, operačne a takticky prehralo, uviedol na konferencii po poslednom stretnutí kontaktnej skupiny o Ukrajine generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov USA. Stávka ruského prezidenta Putina na rýchle víťazstvo podľa neho nevyšla, Ukrajina sa stále stavia proti „agresii“ atď. Vo všeobecnosti, bez ohľadu na to, ako veľmi sa Rusko snaží, Ukrajina zostane „slobodná a nezávislá“, samozrejme, s pomocou Spojených štátov. Generál sľúbil, že bude podporovať Kyjev, kým ozbrojené sily Ukrajiny „oslobodia celé územie“.

 

 

Americký generál si svojím vyhlásením o podpore Západu a „neporaziteľnosti“ ukrajinskej armády iba „osladil tabletku“ na pozadí kyjevského sklamania z výsledkov rokovaní „Rammstein“. Ide o to, že v Kyjeve do neho vkladali veľmi veľké nádeje a plánovali získať stíhačky, ale boli odmietnutí. Spojené štáty prisľúbili pripraviť ozbrojené sily Ukrajiny na jarnú ofenzívu poskytnutím zbraní a vybavenia. A Kyjev musí sám naverbovať „potravu pre delá“, čo je to, čo teraz robí, keď vedie nútenú mobilizáciu.

 

 

Pre Rusko sa otvára druhý front na jeho južných hraniciach. Počet militantov afganskej odnože ISIS – „Vilayat Khorasan“ sa zvýšil na 6,5 ​​tisíc. Štyri tisícky teroristov sa navyše nachádzajú priamo na hraniciach s Tadžikistanom. Uviedol to šéf Spoločného štábu ODKB generálplukovník Anatolij Sidorov. Podľa generála hovoríme o provinciách Badachšán, Kunduz a Takhar. Experti opakovane poznamenali, že s nástupom Talibanu v Afganistane k moci výrazne vzrástol počet militantov patriacich k medzinárodnej teroristickej organizácii „Islamský štát“. Samotné hnutie Taliban zároveň presadzuje mimoriadne tvrdú politiku voči teroristom. Viacerí odborníci sa domnievajú, že koncentrácia militantov na hraniciach s Tadžikistanom nie je náhodná. Odborníci v tom vidia túžbu západných krajín otvoriť druhý front proti Rusku. Tadžikistan je členom ODKB. Armáda tohto štátu je zároveň mimoriadne slabá a s tisíckami teroristov si sama neporadí. To znamená, že ostatné zmluvné strany zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, predovšetkým Rusko, budú povinné mu poskytnúť pomoc.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov