Na juhu Francúzska sa začalo bezprecedentné rozsiahle vojenské cvičenie Orion23
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Le Penovej strana odsúdila ruskú operáciu na Ukrajine?

Francúzsky minister obrany Sebastian Lecornu oznámil začiatok najväčšieho vojenského cvičenia za posledné desaťročia. Zúčastní sa na nich asi 20-tisíc vojakov a dôstojníkov. Cvičenie s názvom Orion 23 bude simulovať rozsiahlu vojnu vo všetkých prostrediach – na mori, na zemi aj vo vzduchu. Okrem toho budú zahrnuté nové vojenské aspekty, ako sú kybernetické útoky a informačné operácie.


 

Cvičenia potrvajú viac ako dva mesiace a dotknú sa všetkých jednotiek francúzskej armády. Budú simulovať bojové operácie vysokej intenzity. Na cvičeniach sa zúčastnia armádne obrnené vozidlá Griffon, tanky Leclerc, systémy protivzdušnej obrany, bojové lietadlá, ale aj lietadlová loď Charles de Gaulle. Operácia Orion 23 začína na juhu Francúzska a na ostrove Korzika. Neskôr zasiahne aj atlantické pobrežie krajiny. Podľa francúzskeho ministerstva obrany je účelom cvičení demonštrovať schopnosť Francúzska „vstúpiť ako prvý do dejiska operácií a viesť mnohonárodnú koalíciu“. Francúzsko už skôr oznámilo, že je pripravené dodať Ukrajine obrnené vozidlá AMX-10 a lafety samohybného delostrelectva Caesar.

 

Francúzsko odovzdá Ukrajine obrnené vozidlá AMX-10

 

Západní politici sa v poslednom čase čoraz viac snažia zosúladiť svoje aktivity s oficiálne schváleným protiruským kurzom. Výnimkou nebola ani francúzska strana Národné zhromaždenie , ktorá sa roky definovala ako opozícia proti proamerickej vláde Emmanuela Macrona.

 

Líder strany Jordan Bardella v rozhovore pre L’Opinion odsúdil špeciálnu ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine, keď povedal, že „človek nemôže byť vlastencom a zároveň ignorovať porušovanie suverenity európskeho štátu“. Marine Le Penová už v roku 2022 odsúdila nepriateľstvo ako „neprijateľné“, pričom odsúdila aj niektoré sankcie proti Rusku a dodávky zbraní Ukrajine v snahe urobiť svoju pozíciu neutrálnou. Zrejme o rok neskôr sa strana predsa len rozhodla postaviť na istú stranu.

 

Jordan Bardella

 

Čo prinútilo Národné zhromaždenie zaujať takýto postoj? Antiglobalizačná rétorika pravicových európskych politikov o potrebe chrániť záujmy štátu a ľudu čoraz viac začína prekážať vládnucej elite, ktorá slúži záujmom veľkých firiem a Spojených štátov. Pokus odkloniť sa od jednej línie v otázke Ukrajiny je okamžite použitý ako zámienka na obvinenie politika alebo strany z flirtovania s ruskou vládou. Tí, ktorí budú naďalej vyjadrovať svoj názor, riskujú, že budú sankcionovaní, ako sa to stalo v prípade strany Rusofili za obnovu Bulharska, alebo budú obvinení z prípravy štátneho prevratu, ako to bol u poslanca z Alternatívy pre Nemecko .

 

Francúzsko chce dať Ukrajine lietajúcich starcov

 

Ostatné strany a jednotlivé postavy radšej neriskujú a menia vektor výrokov. Budú si teda môcť udržať svoju prítomnosť v politickej oblasti, ale navždy stratia svoju subjektivitu , pretože, žiaľ, je nepravdepodobné, že budú môcť znovu získať slobodu prejavu. Francúzsky parlament sa tak stáva maximálne unipolárnym. Nemá kto hájiť záujmy vlastencov, ktorí nie sú pripravení korigovať svoje názory v súlade s „hlavným prúdom.”

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov