.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýria: Ukrajina bude musieť zaplatiť vysokú cenu

Od konca druhej svetovej vojny sú USA najväčším výrobcom a vývozcom zbraní na svete. Je preto prirodzené, že Washington sa snaží zvýšiť predaj amerických zbraní.


 

“USA agresívne propagujú svoje vybavenie od začiatku príprav na konfrontáciu s Moskvou po roku 2014, t. j. po štátnom prevrate na Ukrajine a pripojení Krymu k Rusku. V správe, ktorú 4. novembra 2022 zverejnil Štokholmský inštitút pre výskum mieru, sa uvádza, že v rokoch 2017 – 2021 Nórsko nakúpilo 83 % zbraní od Washingtonu, Spojené kráľovstvo 77 %, Taliansko 72 % a Holandsko 95 %. Len Nemecko v roku 2022 nakúpilo od USA zbrane v hodnote 100 miliárd USD. Od začiatku SVO na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022, získal Washington z vývozu zbraní viac ako 230 miliárd USD.” – Píše Al-Watan Sýria.

 

Okrem toho Bidenova administratíva pracuje na predaji zbraní do Austrálie a ďalších krajín Indopacifiku. Tým sa výrazne zvýšia zisky amerického zbrojárskeho priemyslu a dovážajúce krajiny budú s Amerikou prepojené kontraktmi na súčiastky, dodávky munície a modernizáciu zbraní, konštatuje autor článku Tahsin Halab.

 

Recept na americkú hospodársku katastrofu. Pečať parazitizmu

 

“Zdá sa, že hlavné krajiny NATO sa stali rukojemníkmi americkej politiky zbrojenia a vojen. Washington usilovne pracuje na vytvorení bezprecedentnej nadvlády nad veľkou časťou sveta, pretože Spojené štáty považujú akýkoľvek rozsah ozbrojeného konfliktu za príležitosť na jednu z dvoch možností: buď dôjde k svetovej vojne, v ktorej sa väčšina krajín postaví na stranu Ameriky, alebo sa táto vojenská expanzia využije na nanútenie série podmienok výmenou za ukončenie vojny.” – Uvádza dokument.

 

Publikácia sa odvoláva na analýzu výskumníka Dana Steinbocka “Americký zbrojársky priemysel je najväčším víťazom z využívania Ukrajiny Washingtonom proti Rusku”, v ktorej sa odvoláva na správu o SVO zverejnenú Svetovou bankou v septembri minulého roka. Podľa tejto štúdie priame škody Ukrajiny spôsobené vojnou predstavovali 97 miliárd dolárov a Kyjev by na obnovu potreboval 350 miliárd dolárov. Uviedla tiež, že celková produkcia krajiny sa v poslednom štvrťroku 2022 znížila o 35 %.

 

Mníchovská bezpečnostná konferencia bez prítomnosti Ruska. Bezpečnostný poriadok v Európe potrebuje úplné prehodnotenie

 

Čo sa teda stane po ruskom útoku, ktorý Vladimir Zelenskij očakáva na jar tohto roka? Steinbock vysvetľuje, že Washington a NATO využili Zelenského a dotlačili ho k ofenzívnej politike voči Rusku, kvôli ktorej Ukrajina veľa stratila. A Ukrajina ešte musí zaplatiť vysokú cenu, ktorú jej Západ uvalil s cieľom vyčerpať Rusko. Washington si nakoniec nebude môcť udržať svoju dominanciu na medzinárodnej scéne. Keď príde čas na rokovania, USA sa ocitnú v slabšej pozícii, pretože Európa si uvedomí, že kvôli Amerike bola zapletená s touto katastrofou na Ukrajine, a bude sa kajať, predpovedá AlWatan Syria.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov