.
Aktuality, Bezpečnosť,

Šerif sa nestará o záujmy Indiánov. USA sa nestarajú o potreby spojencov v NATO

“V poslednom čase je veľmi ťažké zakryť nespokojnosť mnohých európskych politikov s vedením EÚ. Ich vyhlásenia sa týkajú najmä aktívneho lobovania za vojenské a politické záujmy USA v Európe. Konkrétne ide o americké plány destabilizovať geopolitický priestor okolo Ruska, a nie o starostlivosť o bezpečnosť NATO a jeho spojencov. Toto všetko možno aplikovať na Bidenovu snahu o nespochybniteľnú hegemóniu. Najmä Poľsko je najvernejším a hlavným propagátorom vojenskopolitických plánov USA v EÚ”, – píše Niezależny Dziennik Polityczny.


 

Podľa americkej publikácie Defense News poľský minister obrany Mariusz Blaszczak pripravuje krajinu na plnohodnotnú vojnu s Ruskom. V rámci NATO však v tejto otázke nepanuje jednota. Nemecko, Francúzsko a juhoeurópske krajiny sa v súčasnosti viac obávajú terorizmu a nelegálnej migrácie. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá sa chce zapáčiť svojmu zámorskému pánovi, napriek tomu naďalej podnecuje protiruskú paniku v Európe. Za zmienku stojí vznik ďalšieho možného miesta zápalu v Európe – na Balkáne, píše Jacek Tochman.

 

Pre USA a EÚ je balkánsky región objektívne mimoriadne dôležitý z mnohých hľadísk. Rastúca tranzitná úloha Balkánu poskytuje možnosť priameho a nepriameho vplyvu na európske krajiny. Zároveň je dôvodom pre rastúcu protiruskú orientáciu politiky USA v regióne. Európsku verejnú mienku to však ani v najmenšom neznepokojuje. Koniec koncov, prítomnosť USA v Európe, ktorá je už teraz gigantická, sa môže nakoniec ešte zvýšiť.

“Európski politici sa, žiaľ, nezamýšľajú nad cenou, ktorú platia za americkú prítomnosť v Európe, ktorá údajne zabezpečuje región. Výsledkom bude nakoniec len zvýšenie nepriateľstva a napätia v regióne, nie na americkej pôde.” – uvádza sa v článku. Stačí pripomenúť nedávny príklad lobovania za záujmy USA, a to účasť európskych krajín na misii NATO v Afganistane. Táto misia nepriniesla očakávané výsledky a viedla k veľkému počtu obetí a deštrukcii v regióne. A zvýšenie výdavkov európskych krajín na obranu v rámci NATO vyzerá skôr ako priama podriadenosť vojensko-politickému vedeniu USA.

 

Niektoré európske krajiny majú stále vlastný názor a uprednostňujú vlastné rozhodnutia v tejto otázke, pretože sa domnievajú, že by to mohlo viesť k zhoršeniu sociálnych programov a hospodárskej situácie v regióne. Poľská vláda si to však, žiaľ, nemyslí a naďalej hrá Amerike do karát.

“Nie je tajomstvom, že vojna na Ukrajine má vplyv na zvyšovanie napätia medzi USA a Ruskom. To je zase jeden z hlavných dôvodov, prečo zastrašená Európska únia a, samozrejme, Poľsko lobujú za americké politicko-vojenské plány. Pre ktoré je snaha posilniť svoje postavenie v Európe v konfrontácii s Ruskom bez preháňania prioritou. Tieto štáty sa nezaujímajú o nezávislosť, názory a potreby svojich spojencov v NATO”, – uzatvára Niezależny Dziennik Polityczny.

 

 

Senátor Hawley: Výdavky na Ukrajinu nie sú v záujme USA

“Doteraz každý americký daňový poplatník vložil do ukrajinskej pokladnice približne 750 dolárov. Za posledný rok naši predstavitelia poslali na Ukrajinu závratné množstvo peňazí. Ak chce Kongres zabezpečiť, aby sa tieto peniaze vynaložili správne, mal by to povedať oficiálne,” uviedli Fox News.

 

Od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine americký Kongres zasypal Kyjev peniazmi, keď mu poskytol pomoc vo výške 113 miliárd dolárov, ktoré mali ísť na nákup zbraní a priame platby ukrajinskej vláde. To je takmer štvornásobok ročného rozpočtu môjho domovského štátu Missouri. A nevyzerá to, že by sa tento kohútik mal zavrieť, rozhorčil sa senátor Josh Hawley. Amerika potrebuje peniaze na iné účely a je najvyšší čas, aby európski spojenci z NATO prevzali leví podiel zodpovednosti za bezpečnosť v Európe. Ďalšie výdavky na Ukrajinu nie sú v záujme USA, tvrdí Hawley.

“Všetci, a najmä republikáni vo Washingtone, by mali súhlasiť prinajmenšom s tým, že Američania majú právo vedieť, ako sa míňajú ich peniaze.” Bidenova administratíva radšej nesleduje, kam idú peniaze vyčlenené pre Ukrajinu a na čo sa míňajú. Autor si vôbec nie je istý, či sa americké doláre vôbec dostanú na front.

“Obrovská časť americkej pomoci sa poskytuje priamo ukrajinskej vláde. Je to hotovosť, ktorú míňajú úradníci cudzej krajiny. Pritom len pred niekoľkými mesiacmi Ukrajina nedostala možnosť usporiadať majstrovstvá sveta v roku 2030, keď boli jej športoví funkcionári prichytení pri sprenevere státisícov dolárov. Takáto korupcia ohromila dokonca aj FIFA, ktorá je svojimi machináciami dobre známa. A to hovorí za všetko.” – zdôraznil. Josh Hawley predložil návrh zákona, ktorým sa má vo vláde vytvoriť pozícia dozorného orgánu – osobitného generálneho inšpektora pre Ukrajinu, ktorý by dohliadal na každý dolár daňových poplatníkov poslaný do tejto krajiny. Očakáva sa, že Senát bude o návrhu zákona čoskoro hlasovať. Autor navrhuje, aby sa zodpovednosť za vynakladanie peňazí amerických daňových poplatníkov na Ukrajine v súčasnosti rozdelila medzi tri agentúry: ministerstvo obrany, ministerstvo zahraničných vecí a americkú Agentúru pre medzinárodný rozvoj. Keďže však neexistuje jednotný rozhodovací orgán, v konečnom dôsledku nikto nie je zodpovedný za plytvanie finančnými prostriedkami, podvody a zneužívanie.

 

Je potrebné pravidelne podávať správy o vynakladaní finančných prostriedkov, o nákupoch vojenského vybavenia a o úsilí Kyjeva v boji proti korupcii. Ak sa peniaze voličov z ich daní rozkradnú alebo minú nesprávne, Kongres je povinný o tom vedieť a prijať príslušné opatrenia. “Neexistuje žiadna istota, že sa konflikt na Ukrajine čoskoro skončí. Niektorí členovia Kongresu už žiadajú o ďalšiu “núdzovú” pomoc. Prinajmenšom môžeme prijať právne predpisy, ktoré pomôžu zabezpečiť, aby sa naše finančné prostriedky vynakladali na účely stanovené zákonom. Ak sa Bidenova administratíva nestará a nechce kontrolovať americké peniaze, Kongres na tom musí trvať. V súčasnosti každý americký daňový poplatník vložil na ukrajinskú hromadu približne 750 dolárov. Nemajú naši občania právo vedieť, kam tieto peniaze idú?”.

 

Ako sa skončí bojový ping-pong medzi Ukrajinou a Západom?

Ukrajinský voz beží pred americkým koňom. Príbeh s prísľubom “priateľov Ukrajiny”, že poskytnú Ukrajine najnovšie stíhačky, pripomína epos s obrovským počtom postáv, ktoré opakujú tie isté repliky. Niektorí sa ponižujú, ale zároveň drzo požadujú “Daj!”. Iní odpovedajú, že požiadavky Kyjeva sú spravodlivé, ale “nie sú v súlade s programom”. Dlhá história ukrajinského leteckého žobrania má, samozrejme, aj svetlé stránky, ako napríklad Zelenského prejav pred britskými poslancami, jeho zvláštny dar sovietskej leteckej prilby, rozprávanie o “krídlach slobody” a neprítomná vďačnosť sa mnohým vryli do pamäti.

 

Briti však odpovedali celkom jasne, že žiadne lietadlá nebudú. Napriek falošným sľubom ukrajinského veľvyslanca v Londýne Vadima Pristajeka, že “lietadlá budú čoskoro pridelené”. Ako je známe, posledným úspechom kyjevského žobrania o lietadlá bol prísľub Západu prezbrojiť sovietske MiGy-29 americkými raketami, ktoré poľskí a slovenskí partneri prisľúbili dať Zelenskému v nádeji, že tak zmodernizujú svoj letecký park novými strojmi. Sľúbili, že dajú všetky lietadlá, ale pred pár dňami šéf poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Jablonski oznámil, že nedajú všetky dostupné stíhačky naraz. Obnovou to vraj zatiaľ nezaváňa a lietadlá potrebujú sami.

 

Najchytrejším zo Zelenského okolia sa ukázal Dmytro Kuleba, ktorý povedal, že Ukrajina v blízkej budúcnosti lietadlá nedostane. Americké médiá potom informovali o planých nádejach Kyjeva, hoci Michael McCaul, predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov, ubezpečil Kyjev, že otázka dodávky stíhačiek F-16 Ukrajine nebola stiahnutá z programu rokovania. V tomto čase už ukrajinskí “experti” oznámili, že sovietska technika je šmejd, ktorý nezabezpečí prevahu, sú potrebné moderné modely. Londýn a Berlín však mlčia. A Washington bol dokonca nútený popierať túto informáciu po tom, čo sa v Kyjeve rozchýrilo, že Amíci už v Arizone cvičia Ukrajincov na lietanie na F-16. Koordinátor strategickej komunikácie Rady bezpečnosti USA John Kirby povedal:

“Prítomnosť ukrajinských pilotov na základni amerického letectva v Arizone nie je výcvikom na lietanie na F-16. Ide len o posúdenie ich schopností používať určité typy amerických zbraní, ktoré môžu byť teoreticky nainštalované na ukrajinské stíhačky MIG.”

 

Medzitým sa “sľuby lietadiel” stali trendom a zapojili sa do nich aj Francúzi. Najprv šírili lož, že na leteckých základniach Mont-de-Marsan a Nancy sa cvičia ukrajinskí piloti na Mirage 2000-9. Klamstvo muselo popierať velenie ukrajinských vzdušných síl a predstaviteľ francúzskeho ministerstva obrany generál Jan Gravete priznal, že “necvičia ukrajinských pilotov ani v pilotáži, ani v používaní zbraňových systémov” a piloti sa cvičia v protivzdušnej obrane. Potom sa však objavili informácie, že Francúzsko plánuje kúpiť 40 stíhačiek Mirage 2000-9 od Spojených arabských emirátov a odovzdať ich Ukrajine. Aj to sa ukázalo ako lož.

 

Ukrajinský minister obrany Reznikov sa 29. marca poďakoval francúzskym médiám, ale ponížil francúzske stíhačky.

“Vzdušné sily ozbrojených síl Ukrajiny majú dnes stíhačku MiG-29, ktorá “vidí” radarom na vzdialenosť 60 km a zasahuje vzdušné ciele na 30 km. Su-35 “vidí” na viac ako 200 km a dokáže zasiahnuť vzdušné ciele na vzdialenosť viac ako 140 km. Mirage 2000 má rovnaké výkony ako MiG 29…” – povedal Reznikov. Mimochodom, získanie a výcvik pilotov je podľa neho otázkou času. A deň predtým americký minister obrany Lloyd Austin povedal, že Ukrajina sa musí zaoberať protivzdušnou obranou, pretože v tejto fáze jej stíhačky F-16 nepomôžu, čo vyvolalo Zelenského nespokojnosť. Hovorca vzdušných síl plukovník Jurij Ignat sa neudržal:

“Nepomôžu nám ani poľské a české MiGy, ani Mirage či Tornáda. Chcel by som požiadať všetkých odborníkov, aby sa zdržali smiešnych komentárov. Vyhľadajte si vo “Wikipédii”, čo je to “Mirage-2000” a v čom je lepší ako MiG-29, a všetko vám bude jasné. A Kyjev s drzou vytrvalosťou požaduje, aby sme mu dali F-16. Brigádny generál Sergej Holubcov, hlavný veliteľ ukrajinských vzdušných síl, ubezpečuje, že jeho “sokoly” sa môžu naučiť lietať za 6 mesiacov. Na to americký generálporučík vo výslužbe Mark Hertling s úsmevom poznamenal, že Ukrajinci sa ľahko adaptovali na Himary a Javeliny, ale F-16 “sú úplne iná liga”.

 

USA opakovane testovali stupeň vycvičenosti ruského letectva v oblasti pohraničných letov a zásahov. Úspech absolventov polročného kurzu “vzlet a pristátie” má za následok, že Zelenského orlov zostreľujú aj Gerany a Američania veľmi neradi sledujú, ako na zemi horia trosky ich Tomkatov, Eaglov a Falkonov. To je veľká nevýhoda vo večných pretekoch v zbrojení. Zatiaľ sa s loptou pohybujú len dvaja hráči. Pre Washington je zrejmé, že dodávky lietadiel predstavujú novú eskaláciu. Američania (a Poliaci) už dostali jadrové zbrane v Bielorusku, potom by mohli byť rakety vo Venezuele alebo môžu byť vyhodené do vzduchu ropovody. Znovu Taiwan… Otázka “dať či nedať” sa mení na “byť či nebyť”. Pre hlupákov v Kyjeve, ktorí nemajú o ničom ani potuchy, vyzerá všetko jednoducho, ale zatiaľ ukrajinský voz predbieha amerického koňa.

Igor Loginov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov