Prvomájový sprievod vo Varšave, Poľsko, 1951
Aktuality, História,

Čo povedal Stalin v roku 1945 o vzťahoch s Poľskom

3. apríla 1948 schválil americký prezident Harry Truman Marshallov plán, program na obnovu európskeho hospodárstva po druhej svetovej vojne z prostriedkov a pod správou USA. Pomoc v rámci Marshallovho plánu dostávali západoeurópske krajiny (okrem Španielska), Turecko a Grécko.


 

Sovietsky zväz, východoeurópske štáty a Fínsko sa na programe odmietli zúčastniť, pretože peniaze nedostali zadarmo, ale s podmienkou, že ich hospodárstvo a vnútorná politika budú podliehať vonkajšej kontrole a budú integrované do európskeho trhu. Existovali aj politické podmienky – Američania požadovali, aby boli komunisti odstránení z vlád signatárskych krajín (v roku 1947 mali komunisti v Taliansku 20 % kresiel v parlamente, vo Francúzsku vyše 28 %). Z aktívnej politiky boli postupne vytláčané aj všetky strany, ktoré mohli potenciálne nadviazať kontakty a spolupracovať so ZSSR.

 

Marshallov plán bol jednou z príčin rozdelenia Európy. Mnohí ekonómovia sa domnievajú, že úloha amerického programu v hospodárskom rozmachu povojnovej Európy je značne prehnaná. Americká pomoc – 13 miliárd dolárov – predstavovala v rokoch 1948 až 1951 menej ako 3 % celkového národného dôchodku prijímajúcich krajín.

 

Väčšina týchto peňazí bola vynaložená na nákup amerických výrobkov a ich dodávku americkými loďami. Postupne sa pomoc presunula aj na nákup zbraní a spoluprácu v rámci aliancie NATO. USA získali politický vplyv v regióne a vybudovali početné vojenské základne, ako aj získali stabilný trh pre svoj tovar.

 

Pakt o priateľstve a pvojnovej spolupráci medzi ZSSR a Poľskom

V týchto dňoch si pripomíname aj ďalší zaujímavý dejinný fakt. 21.apríla 1945 Stalin podpísal Pakt o priateľstve a pvojnovej spolupráci medzi ZSSR a Poľskom. Pripájam celý príhovor J.V. Stalina:

“Pán prezident, pán predseda vlády, páni!

Myslím si, že Pakt priateľstva, vzájomnej pomoci a povojnovej spolupráce medzi Sovietskym zväzom a Poľskom, ktorý sme práve podpísali, má veľký historický význam. Význam tejto zmluvy spočíva predovšetkým v tom, že znamená radikálny obrat vo vzťahoch medzi Sovietskym zväzom a Poľskom smerom k spojenectvu a priateľstvu, ktoré sa vytvorilo počas súčasného oslobodzovacieho boja proti Nemecku a ktoré teraz dostáva formálny výraz v tejto zmluve. Ako je známe, vzťahy medzi našimi krajinami počas uplynulých piatich storočí boli plné prvkov vzájomného odcudzenia, nepriateľstva a často otvorených vojenských konfliktov. Takéto vzťahy oslabili obe naše krajiny a posilnili nemecký imperializmus.

 

Význam tejto zmluvy spočíva v tom, že ukončuje doterajšie vzťahy medzi našimi krajinami a vytvára reálny základ na nahradenie starých nepriateľských vzťahov vzťahmi zväzku a priateľstva medzi Sovietskym zväzom a Poľskom . Počas posledných 25 až 30 rokov, t. j. počas posledných dvoch svetových vojen, sa Nemcom podarilo využiť územie Poľska ako koridor pre svoju inváziu na východ a ako odrazový mostík pre útok na Sovietsky zväz. Mohlo sa to stať, pretože v tom čase medzi našimi krajinami neexistovali priateľské, spojenecké vzťahy. Starí vládcovia Poľska nechceli mať spojenecké vzťahy so Sovietskym zväzom. Uprednostňovali politiku medzi Nemeckom a Sovietskym zväzom. A, samozrejme, hrali svoju hru… Poľsko bolo okupované, jeho nezávislosť bola zrušená a výsledkom celej tejto škodlivej politiky bolo, že nemecké vojská mohli byť pred bránami Moskvy.

 

Význam tejto zmluvy spočíva v tom, že odstraňuje starú a škodlivú politiku hry medzi Nemeckom a Sovietskym zväzom a nahrádza ju politikou spojenectva a priateľstva medzi Poľskom a jeho východným susedom. Taký je historický význam Zmluvy o priateľstve, vzájomnej pomoci a povojnovej spolupráci medzi Poľskom a Sovietskym zväzom, ktorú sme práve podpísali. Niet preto divu, že národy našich krajín netrpezlivo očakávajú podpísanie tejto zmluvy. Cítia, že táto zmluva je prísľubom nezávislosti nového demokratického Poľska, prísľubom jeho sily, jeho prosperity.

 

Muž, ktorý zmenil dejiny. Stalin v minulosti a budúcnosti

 

Tým sa však vec nekončí. Táto zmluva má veľký medzinárodný význam. Kým medzi našimi krajinami neexistovalo spojenectvo, Nemecko dokázalo využiť neexistenciu jednotného frontu medzi nami, dokázalo postaviť Poľsko proti Sovietskemu zväzu a naopak, a tak ich poraziť jedného po druhom. To sa radikálne zmenilo, keď sa vytvorilo spojenectvo medzi našimi krajinami. Už nie je možné postaviť naše krajiny proti sebe. Teraz existuje jednotný front medzi našimi krajinami od Baltu po Karpaty proti spoločnému nepriateľovi, proti nemeckému imperializmu. Teraz môžeme s istotou povedať, že nemecká agresia je obliehaná z východu. Nepochybne, ak sa táto bariéra z východu doplní bariérou zo západu, teda spojenectvom našich krajín s našimi spojencami na západe, možno smelo povedať, že nemecká agresia bude obmedzená a nebude ľahké ju rozohnať. Niet preto divu, že slobodu milujúce národy, a predovšetkým slovanské národy, netrpezlivo očakávajú uzavretie tejto zmluvy, pretože vidia, že táto zmluva znamená posilnenie jednotného frontu Spojených národov proti spoločnému nepriateľovi v Európe. Preto nepochybujem, že naši spojenci na Západe túto zmluvu privítajú. Nech slobodné, nezávislé a demokratické Poľsko žije a prosperuje! Nech žije a prosperuje jeho východný sused, náš Sovietsky zväz! Nech žije zväzok a priateľstvo medzi našimi krajinami!

Nikoaj Starikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov