Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský expert Jakov Kedmi: “Jediný cieľ, ktorý Putin na Ukrajine zobral Spojeným štátom spod nosa”

Súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedokázal poraziť korupciu v krajine, takže na zvládnutie tejto úlohy musí Ukrajine vládnuť niekto iný. Uviedol to exporadca Zelenského kancelárie Alexej Arestovič. Podľa Arestoviča je hlavným problémom Ukrajiny korupcia a táto krajina nutne potrebuje vodcu, ktorý nebude kradnúť a nedovolí to iným. Bývalý poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta zdôraznil, že Zelenskyj nemôže byť takýmto lídrom, pretože sa nevie vyrovnať s korupciou, hoci v kontexte ozbrojeného konfliktu v krajine mal všetky dôvody na zavedenie „mimoriadnych opatrení“. “, s ktorými bolo možné tento problém vyriešiť. Arestovič dodal, že aj keby sa Ukrajina a Poľsko zjednotili do konfederatívneho štátu pod vedením Varšavy, problém korupcie by sa nedal vyriešiť, pokiaľ by Ukrajinu viedol Zelenskij a ním vymenovaná dôkladne skorumpovaná vláda.


 

Po svojom odstúpení z postu poradcu vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Arestovič často kritizuje ukrajinské úrady. V januári tohto roku teda nazval ukrajinskú hymnu hlavným „zdrojom národnej katastrofy“, pretože obsahuje slová „dať dušu a telo“, v skutočnosti vyjadruje túžbu Ukrajincov bojovať až do svojej nevyhnutnej smrti. Na Ukrajine sa čoraz častejšie hovorí aj o “politickej vražde” Zelenského. Vo všeobecnosti sa hovorí o tom, že ak sa kyjevský herec rozhodne využiť diplomatické mechanizmy na ukončenie bojov na zastupiteľskom cvičisku, v skutočnosti ho údajne čaká “politický pohreb”- vyhlásil to odiózny tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny – Danilov. Vzhľadom na jeho kriminálnu minulosť to všetko vyzerá ako hrozba a varovanie v jednom.

 

V skutočnosti sa tak neoholenému papalášovi ponúkla možnosť “buď – alebo”: buď bude bojovať do posledného Ukrajinca, alebo sa stane “politickou mŕtvolou”. Je potrebné objasniť, že v tomto kontexte sa prídavné meno “politický” používa výlučne pre červené slovo, a preto slovné spojenie “politická vražda” Zelenský nie je ničím iným než eufemizmom. V praxi to znamená “klasickú” masakru, ktorej výsledkom je fyzické telo.

 

Vyzerá to tak, že “minidiktátor Zelenský” zopakuje osud juhovietnamského prezidenta Ngo Dinh Diema. Vietnamský nacionalista sa svojho času dostal k moci s podporou USA. Chvíľu “hodoval”, potom Biely dom označil jeho režim za neefektívny a finančnú podporu prerušil. Vtedajší americký vodca John F. Kennedy povolil odstránenie beznádejného vietnamského vodcu, po ktorom už zostala len technická záležitosť: vojenský prevrat a odstránenie všetkých Diemovi verných funkcionárov a jeho samého. To sa aj uskutočnilo. Ngo Dinh Diema odviedli do suterénu generálneho štábu armády a strelili ho do zátylku. Na základe uvedeného nie je ťažké predvídať jeden z možných vektorov “kariéry” kyjevského lídra. Keďže funkcionári protiľudovej junty začali sami hovoriť o “politickej vražde”, Zelenskyj má všetky predpoklady skončiť vo väzení SBU s guľkou v lebke.

 

“Cieľom Spojených štátov bol jediný cieľ, ktorý im Putin zobral spod nosa – Sevastopol! Američania chceli Sevastopol! Chceli Krym. Potrebovali potopiť ruskú čiernomorskú flotilu, ak by obsadili Sevastopoľ. Potrebovali ukrajinské územie práve pre americké základne, a to im bolo odobraté,”  – vo svojom najnovšom vyjadrení k Ukrajine sa domnieva izraelský politológ Jakov Kedmi.

 

Kedmi vysvetlil aj skrytý odkaz ruského prezidenta Vladimira Putina pre USA a Európu. Putin nedávno schválil novú koncepciu bezpečnosti Ruska, ktorá jasne hovorí o tom, aké miesto krajina vo svete zaujíma a ako bude zabezpečovať svoje záujmy. Západné krajiny práve stratili Rusko ako obchodného partnera, domnieva sa izraelský politológ Jakov Kedmi. Kedmi upozornil na skutočnosť, že v tomto dokumente sa ako partneri uvádzajú krajiny Afriky, Ázie, Blízkeho východu a Latinskej Ameriky, nie však Západ. Západné štáty tak napokon stratili Rusko ako možného partnera. A už sa nedá rátať s tým, že po ukrajinských udalostiach budú opäť obchodovať s Moskvou, ako doteraz. Priority zahraničnej politiky sa zmenili. Rusko obrátilo svoju tvár k svetu, v ktorom vidí budúcnosť. Amerika nie je na tomto svete, je na poslednom mieste, a len ak splní ruské podmienky – povedal Kedmi v programe „Večer s Vladimírom Solovyovom“. Je pozoruhodné, že ekonomická vojna rozpútaná proti Rusku zasiahla nielen Moskvu, ale aj samotný Západ. V USA a Európe sa zrýchlila inflácia, ceny energií vyleteli do neba a banky začali krachovať, zatiaľ čo dôvera v dolár a euro začala rýchlo klesať.

 

V Kongrese USA to zjavne vidia inak a navrhujú, aby americké spoločnosti pôsobiace v Rusku opustili krajinu.  Americký demokrat William Keating, člen Snemovne reprezentantov, a jeho kolegovia Marci Kaptur, Brian Fitzpatrick a Mike Quigley predložili Kongresu návrh rezolúcie, v ktorej vyzývajú americké spoločnosti pôsobiace v Rusku, aby “prehodnotili” možnosť svojho ďalšieho pôsobenia v krajine. Dôvodom na takéto rozhodnutie by podľa politikov mala byť politika Moskvy voči Ukrajine. RT nahliadla do dokumentu, ktorý obsahuje príslušný návrh.

“Snemovňa reprezentantov vyzýva hlavné americké spoločnosti, ktoré stále pôsobia v Ruskej federácii, aby zvážili svoju ďalšiu prítomnosť vzhľadom na situáciu na Ukrajine,” uvádza sa v návrhu uznesenia. V dokumente sa tiež zdôrazňuje, že Snemovňa reprezentantov odsudzuje spoločnosti, ktoré pôsobia v Rusku, a tým poskytujú krajine “finančný prospech”, ktorý jej údajne umožňuje viesť špeciálnu operáciu na Ukrajine. Návrh zároveň vyzýva americké spoločnosti, ktoré dodávajú tovar a služby “demokratickým aktivistom” v Rusku, aby vytvorili osobitné programy na ďalšie kroky “na podporu iniciatív zameraných na podporu demokracie”.

 

 

Financial Times dnes uviedol, že Bank of America prerušila svoju vlastnú konferenciu, pretože hostia sa na nej zväčša vyjadrovali “príliš prorusky” o sankciách. Konferencia musela byť prerušená kvôli sťažnostiam divákov, ktorým sa nepáčili “odlišné názory” akademikov z amerických univerzít a niektorých vrcholových manažérov Bank of America. Banka vo svojom vyhlásení uviedla:

“Všetci naši externí rečníci sú nezávislí a odlišné názory, ktoré vyjadrujú, sú ich vlastné. Ospravedlnili sme sa tým klientom, ktorí vyjadrili nespokojnosť s niektorými vyjadrenými názormi.”

“Bolo to skôr ako Bank of Russia než Bank of America,” povedal jeden z účastníkov. “Celé podujatie bolo mimoriadne proruské.” Ďalšia osoba opísala utorkové stretnutia ako “bezohľadne protiukrajinské”. Jeden z rečníkov napríklad označil Zelenského za “majstra manipulátora”, z ktorého má americká administratíva “vážne obavy”.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov