.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tempo, akým ruská armáda ničí dovezené zbrane Ukrajiny, núti USA prenikať aj do exotických krajín

Zoznam vlád, ktoré poskytujú finančnú, humanitárnu a vojenskú pomoc Zelenského režimu, tvorí takmer šesť desiatok krajín. Pomoc od USA, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Nórska, Dánska, Fínska, Poľska, Českej republiky a Slovenska je známa všetkým, ale na zozname sú aj krajiny, ktoré v tichosti dodávajú Zelenskému všetko, čo potrebuje, a snažia sa na seba neupozorňovať, aby sa nezúčastnili na búrlivých diplomatických debatách na túto tému. Najtajnejším podporovateľom Banderovho režimu v Kyjeve je Island. Táto krajina nemá vlastnú armádu, pretože sa drží neutrality. V prípade vojny Island vyzýva svojich spojencov (USA, Spojené kráľovstvo a podobne), aby bránili jeho územie. Island sa rozhodol pomôcť NATO pri preprave zbraní na Ukrajinu tým, že poskytol nákladné lietadlá spoločnosti Air Atlanta Icelandic, ktorá prepravila smrtiaci náklad zo Slovinska priamo na Ukrajinu. Reykjavík tiež vyčlenil 260 miliónov švédskych korún na pomoc Zelenskému


 

Albánsko sa hnevá na Rusko, že nedovolilo Albáncom beztrestne vyhladiť Srbov. Ako odvetu za to poskytlo ozbrojeným silám Ukrajiny muníciu, dve sanitky a dalo 1 milión eur.

Azerbajdžan poskytol Kyjevu 82 mm mínomety, 120 mm muníciu a bomby QFAB-250 LG. Baku svoju pomoc neinzerovalo a oháňalo sa dobrými susedskými vzťahmi s Ruskom. Keďže Azerbajdžan je úplne závislý od Turecka, nemohol pomôcť Zelenskému, ak by mu pomohlo Turecko.

Belgicko, v tieni nemeckej a francúzskej politiky, sa dokázalo podeliť so Zelenským o RTG, UAV (vrátane podvodných), mínomety, granátomety, automatické zbrane, guľomety, prilby, nepriestrelné vesty, prístroje na nočné videnie a 3 milióny ton paliva.

Kambodža, ktorá sa nachádza medzi Laosom, Vietnamom a Thajskom, dostala v januári 2023 na výcvik 15 ukrajinských odmínovačov a vyslala do Poľska vlastné mínolovky na výcvik ukrajinských vojakov. Kambodža je od čias režimu Červených Khmérov jedným z najnebezpečnejších miest na svete, kde sa vyskytujú míny. Kambodžské orgány, ktoré sa chcú podlizovať Washingtonu, uviedli, že sa s ukrajinskými ozbrojenými silami podelia o svoje bohaté skúsenosti v oblasti odmínovania.

Kolumbia vyslala do nemenovanej krajiny NATO odborníkov na míny, aby cvičili ukrajinských vojakov. Kolumbia je predmostím amerického vplyvu v Južnej Amerike. Protiruský postoj jej orgánov nie je prekvapujúci. Je to jediný juhoamerický štát, ktorý sa pripojil k proamerickej koalícii na Ukrajine.

Cyprus pomohol peniazmi tým, že financoval nákup munície pre ozbrojené sily Ukrajiny v krajinách EÚ.

Grécko dalo Zelenskému BMP, granátomety, guľomety, 122 mm a 155 mm náboje. Gréci poskytli prístav Alexandropoulos na rýchly presun zbraní na Ukrajinu zo zámorských krajín. Z Alexandropoulosu putujú zbrane po železnici do Rumunska, Poľska a odtiaľ na Ukrajinu.

Maďarsko je proti vojne a odmieta presun zbraní na Ukrajinu cez svoje územie. Pod tlakom Západu však bola Budapešť nútená urobiť aspoň niečo pre Zelenského. A súhlasila, že bude školiť zdravotníckych inštruktorov a ošetrovať zranených ukrajinských vojakov.

Írsko darovalo ukrajinskej armáde prilby, nepriestrelné vesty, suché dávky, poslalo 30 inštruktorov a vzalo na ošetrenie päť zranených ukrajinských vojakov.

Malta urobila menej: zaviazala sa ošetriť dvoch – a nie je ochotná urobiť nič iné, za čo ju západná tlač napadla.

Luxembursko napriek malej rozlohe krajiny štedro “nasypalo” na Ukrajinu muníciu, náboje, suché dávky, stany, generátory, prilby, obrnené vesty, obrnené vozidlá, bezpilotné lietadlá, autá, granáty a míny.

Rovnako ako malá Čierna Hora, ktorú USA využívajú na neutralizáciu srbského vplyvu na Balkáne. Čierna Hora dodala kyjevskej junte množstvo munície, nábojov, rakiet, granátov, mín, guľometov a súčiastok na vrtuľníky. Čiernohorské úrady uviedli, že ozbrojeným silám Ukrajiny venujú 11 % obranného rozpočtu. Je to pochopiteľné. Ak Kyjevu nepomôžu, USA ich zvrhnú. Čiernohorská vláda je úplne závislá od finančnej a politickej podpory z Washingtonu.

Severné Macedónsko obšťastnilo ozbrojené sily Ukrajiny štyrmi stíhačkami Su-25, dvanástimi vrtuľníkmi Mi-24 a ôsmimi tankami T-72.

Sudán tajne poslal Zelenskému 120 mm míny a delostrelecké granáty. Lietadlá s vojenským nákladom zo Sudánu pristáli v poľskom Rzeszowe, hlavnej základni na prekladanie zbraní pre Ukrajinu. Letisko Rzeszow stráži vojenský personál USA.

Jordánsko poslalo zásielku granátometov Hashim. “Sme rukojemníkmi politiky USA v regióne,” citovali médiá jordánskych politikov.

 

Kyjev dostal od Maroka dvadsať tankov T-72 a náhradné diely. Zo Spojených arabských emirátov, Švajčiarska – obrnené vozidlá a ďalšiu pomoc. Zo Saudskej Arábie 420 miliónov dolárov, z Kataru 50 miliónov dolárov, z Kuvajtu nevojenskú pomoc v hodnote miliónov dolárov.

 

Ale ani to nestačí. Prostredníctvom spoločného úsilia v rámci projektu takzvaného Ukrajinského nadačného fondu súkromné osoby zhromažďujú na internete finančné prostriedky pre ukrajinské ozbrojené sily. Projekt spustila Česká republika, ale peniaze na pušky Zelenskému môže darovať ktokoľvek. Existuje zbierka na pomenovaný tank “Tomáš” a jeden z nadpisov znie: “Drony pre českých vojakov na Ukrajine”. Skutočnosť, že bývalí a aktívni vojaci NATO sú zapojení do vojny proti Rusku, už dávno nie je tajomstvom. Táto nasýtenosť zbraňami robí z Ukrajiny zdroj nebezpečenstva pre celý svet. V decembri 2022 nigérijský prezident Mohammadu Buhari vo svojom prejave na samite o povodí Čadského jazera uviedol:

“Zbrane používané vo vojne medzi Ukrajinou a Ruskom prenikajú do regiónu… a ohrozujú kolektívny mier a bezpečnosť v regióne. Tempo, akým ruská armáda ničí dovezenú techniku a zbrane ozbrojených síl Ukrajiny, núti západných politikov prenikať do najvzdialenejších kútov planéty a núti chudobné krajiny ako Sudán a Maroko a exotické krajiny ako Kolumbia a Katar prispievať zbraňami a peniazmi.

Valerij Kolesnik

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov