Iránske stíhacie lietadlá pre vybojovanie vzdušnej prevahy, Grumman F-14A Tomcat
Aktuality, Bezpečnosť,

Východ je citlivá záležitosť. Protesty a etnické konflikty na ruských hraniciach

Pre Iráncov je postsovietsky Azerbajdžan ako Ukrajina pre Rusko. A arménsko-azerbajdžanský konflikt je kópiou rusko-ukrajinského konfliktu. A pritom etnicky a antropologicky ide o dva odlišné národy. V Jerevane aj v Baku sú ľudia, ktorí to chápu, hoci je ich málo… ale žiaľ, nemajú peniaze ani moc. Aj keď majú peniaze a moc, chápu, že v tejto situácii nie je možné vytvoriť subjekt, ktorý by to vyriešil.


 

V Azerbajdžane sa konal súdny proces. Vyznamenaný spisovateľ Akram Ajlisli, ocenený Hejdarom Alijevom všetkými možnými sovietskymi a postsovietskymi cenami, starajúci sa o osud svojho národa, napísal dielo Kamenné sny. (“Kamenné sny” sú rekviem azerbajdžanského spisovateľa Akrama Aylisliho, venované reflexii arménsko-azerbajdžanského konfliktu počas jeho eskalácie koncom 80. rokov 20. storočia). Čo sa stalo potom, je jednoducho desivé povedať. Skončil v domácom väzení v Baku, jeho syna takmer zabili. To isté sa stane aj v Jerevane. Možno nie tak kruto, ale podobne.

 

Ľudia žili cez ulicu po stáročia a navzájom si neprekážali, ani sa nevnímali ako nepriatelia. Čo sa muselo stať za 150 rokov, aby sa dvom národom otočili mozgy o 180 stupňov a prinútili sa navzájom zabíjať? A vyľudnenie Zakaukazska sa uskutočnilo – len preto, aby do Baku prišlo šesťsto britských firiem a úplne zaškrtilo celú bakuskú elitu?

 

Kto teraz krúti rukami Izraela? Prečo sú v Azerbajdžane už štyri letiská, základňa, drony? Pretože všetko musí lietať do iránskych jadrových zariadení. Z azerbajdžanského územia, hlavne z Nachčivanu, sa pokúšajú preraziť najrôznejšie podvratné skupiny. Vidíme protesty v Tel Avive – je prirodzené, že izraelské vedenie je nútené navonok zvyšovať stávky a nemá inú myšlienku ako poraziť Irán. Iránci sa na to všetko vážne pripravujú. Aj oni majú problémy – na ich území teraz prebieha séria sabotáží, ktoré vyvolávajú nové sociálne otrasy. Snažia sa rozdúchať vnútornú situáciu a sociálna energia ľudí na to môže stačiť, pretože krajina je na vzostupe. Revolúcia sa vždy uskutočňuje na vzostupe, nie na páde.

 

Situácia v Sýrii

Ruskou reakciou na udalosti na Ukrajine v roku 2014 bol Krym, v roku 2015 to bola Sýria. Takto nejako viac-menej začali identifikovať svoju  sféru záujmu. Pred dvoma mesiacmi sa úplne bez povšimnutia uskutočnilo stretnutie iránskeho ministra zahraničných vecí a saudskoarabského ministra zahraničných vecí na Blízkom východe. Proces bol “dokončený” v Pekingu, takže je jasné, že s Čínou bude Rusko  tak či onak komunikovať. Vzhľadom na to, čo sa teraz deje v USA, je potrebné na deindustrializácii ešte veľa pracovať. Nie je tam dostatočná výroba energie. Ak teraz nastane kritická situácia, nie je tam žiadna infraštruktúra, žiadna pracovná sila, žiadny skutočný sektor, ktorý by ju vyriešil. Kádre zostarli a od tejto chvíle to budú už len nehody.”

 

Degradácia čínskej spoločnosti

Kto potrebuje čínsky tovar v Európe a USA, ak tieto krajiny prechádzajú takouto krízou? Demokratické výsledky Číny sú na základe nepriamych údajov hrubo preceňované. Podobne aj mnohé iné veci týkajúce sa histórie, hospodárstva. Irán ako veľký imperiálny štát s vlastnými zákonmi a systémom vlády je stále hodnotený vyššie ako Čína. Čína nikdy nebola taká “málo kreatívna”, neustále dochádza ku klonovaniu a kopírovaniu a vlastná kreativita Číňanov klesá. Čínska spoločnosť v posledných rokoch veľmi degradovala. Okrem toho je krajina do veľkej miery závislá od vývozu. Irán v súčasnosti vedie “tichý” rozhovor s USA, ktorého cieľom je výmena vojnových zajatcov. Iránci sa dohodli so Saudskou Arábiou, že Čína je len určitým bodom. Vo svete zvíťazí ten, kto bude mať na pomyselných váhach “ruské ramená”. Hlavnou úlohou Ruska je byť osou sveta. USA považujú situáciu s Iránom za katastrofu. To isté platí aj v Izraeli, ktorý chce všetku svoju dodatočnú sociálnu energiu vrhnúť na konflikt s Iránom. Izrael nemá žiadnych spojencov okrem Azerbajdžanu. Iránska armáda je v neustálej pohotovosti. Hlavná koncentrácia pozemných vojsk je na hraniciach s Arménskom a Azerbajdžanom. Erdogan sa rozhodol presunúť časť svojich síl na hranice s Arménskom. Súčasne s týmito udalosťami prebiehajú aj spoločné námorné cvičenia Iránu, Ruska a Číny v Perzskom zálive.

 

Stretnutie Putina a Asada

Putin pred pár dňami vystúpil pred Ruským zväzom priemyselníkov a podnikateľov, kde prezident zdôraznil, že južný koridor má zásadný význam. V súčasnosti sa deje veľa nenápadných, ale mimoriadne dôležitých udalostí, ktoré súvisia práve s týmto koridorom, Iránom, iránsko-saudskými vzťahmi. Američania považujú dianie na Blízkom východe za katastrofu. Asad povedal, že jeho stretnutie s tureckým prezidentom bude zrušené. Ak bol Asad v Kremli prijatý na takej vysokej úrovni, Moskva podporuje požiadavku na stiahnutie tureckých vojsk zo Sýrie. Asad ako osoba predstavuje hlbokú, erudovanú a aj veľkú politickú osobnosť. Sýria bola a stále je jedným z najdôležitejších komunikačných a tranzitných území v staroveku. Boj o Sýriu bol veľmi vážny, pretože postavenie v tejto krajine zvyšovalo možnosť kontroly pre celý Blízky a Stredný východ.

 

Sýria je kľúčovým geopolitickým prvkom. Američania budú vytlačení z Blízkeho východu Rusko nie. Až ku koncu zorganizovali tieto vojenské cvičenia so Saudskou Arábiou. Izrael napriek strašnému zemetraseniu, pri ktorom zahynulo niekoľko tisíc Sýrčanov, zasiahol krajinu v ten istý deň. Ruská prítomnosť v Sýrii je minimalizovaná, ale dostatočná. Od roku 2015 už sýrska armáda nie je tým, čím bývala. Posilnila sa a stala sa skutočnou bojovou silou. Sýria sa v plnej miere vracia do Ligy arabských štátov, čo znamená, že právne obnovujú Asadov status. Izrael tam nie je a jeho armáda zostarla a jej profesionálna úroveň klesla. Nemáme do činenia s tou istou krajinou ako ešte pred 30 rokmi. Karine Gevorgyan

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov