.
Aktuality, Bezpečnosť,

Chystá sa Čína zničiť šifrovanie, ako ho poznáme? V blízkej budúcnosti možno očakávať nárast kybernetických útokov

V marci 2023 zverejnila Bidenova administratíva novú stratégiu kybernetickej bezpečnosti USA. Protivník je načrtnutý takto: “Vlády Číny, Ruska, Iránu, Severnej Kórey a ďalších autokratických štátov… agresívne využívajú pokročilé kybernetické kapacity na dosiahnutie cieľov, ktoré sú v rozpore s našimi záujmami a všeobecne uznávanými medzinárodnými normami. Ich bezohľadné ignorovanie právneho štátu a ľudských práv v kybernetickom priestore ohrozuje národnú bezpečnosť a hospodársku prosperitu USA.”


 

Otvorene sa uvádza, že tieto štyri národy budú rozvrátené a že USA vybuduje “sieť sietí” na získanie situačného prehľadu a vytvorenie podmienok na synchronizovanú činnosť vrátane zvýšenia rýchlosti získavania a výmeny spravodajských informácií. Iniciatívy Ruska a Číny na vytvorenie jasných a zrozumiteľných pravidiel globálneho riadenia kybernetického priestoru Washington zároveň naďalej ignoruje. Emily Hardingová z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie poznamenáva:

“Úrad riaditeľa pre národnú kybernetickú bezpečnosť a jeho partneri musia urýchliť dobrú prácu, ktorú už vykonali, a to spoluprácou s vedúcimi predstaviteľmi priemyslu.” Vzniku tejto stratégie predchádzala výročná správa americkej spravodajskej komunity, ktorá bola zverejnená vo februári 2023. Citujeme výňatky zo správy:

“Čína v súčasnosti pravdepodobne predstavuje najrozsiahlejšiu, najaktívnejšiu a najtrvalejšiu kyberšpionážnu hrozbu pre siete verejného a súkromného sektora USA.”…

“Rastúce odborné znalosti Iránu a jeho ochota vykonávať agresívne kybernetické operácie z neho robia vážnu hrozbu pre bezpečnosť sietí a údajov USA a spojencov”…

“Kybernetický program Severnej Kórey predstavuje sofistikovanú a flexibilnú hrozbu špionáže, počítačovej kriminality a útokov. Pchjongjang má pravdepodobne odborné znalosti na to, aby spôsobil dočasné, obmedzené narušenie niektorých sietí kritickej infraštruktúry a narušil obchodné siete v Spojených štátoch.”

 

Uvádza sa tiež, že “zneužívanie citlivých údajov občanov USA a nezákonné používanie technológií vrátane komerčného špionážneho softvéru a sledovacích technológií pravdepodobne naďalej ohrozuje americké záujmy. Vo februári 2023 sa objavilo množstvo publikácií a správ o vojenských aktivitách na Ukrajine; mnohé z nich sa zameriavajú na kybernetické útoky. Viaceré IT spoločnosti do tohto času tiež vydali správy. Spoločnosť Google píše o hackeroch napojených na ruskú vládu. Informuje o manipulácii sociálnych sietí Facebook a Instagram ruskými médiami napojenými na štát.

 

To isté nachádzame aj v prípade Aliancie na obranu demokracií. Správa hovorí aj o úlohe Číny pri šírení “prokremeľských naratívov”. Atlantická rada*, think-tank NATO zakázaný v Rusku, vydala podobnú správu, ktorá je v súčasnosti široko citovaná. Reťazová reakcia článkov a odkazov na seba navzájom nadväzuje ako na autoritatívne zdroje a vytvára kaskádový efekt.

 

Pozornosť si zaslúži rozpočet ministerstva obrany USA na rok 2024. Prvýkrát je v ňom zahrnutá požiadavka kybernetického velenia USA. Požaduje 332,6 milióna USD na prevádzku a údržbu veliteľstva, 129 miliónov USD na obstarávanie a 1,1 miliardy USD na výskum, vývoj a testovanie. Celkovo ministerstvo obrany USA žiada na činnosti v kybernetickom priestore vo fiškálnom roku 2024 13,5 miliardy USD. Pred časom táto suma predstavovala 600 miliónov dolárov. Výdavky Pentagónu na aktivity v kybernetickom priestore sa zvýšili viac ako 20-násobne. Armáda, letectvo, námorníctvo a námorná pechota (všetky s vlastným rozpočtom) majú vlastné oddelenia pre kybernetické operácie a údaje naznačujú, že americká armáda bude v blízkej budúcnosti venovať kybernetickým operáciám najväčšiu pozornosť. Len počet špecializovaných tímov sa zvýši zo 142 na 147. Porovnaním týchto údajov možno dospieť k záveru, že v blízkej budúcnosti možno očakávať prudký nárast kybernetických útokov proti Rusku, ako aj Číne, Iránu a KĽDR.

 

“Chystá sa Čína zničiť šifrovanie, ako ho poznáme?

Pred časom americký vojenský portál Defence One uverejnil článok so zaujímavým názvom “Chystá sa Čína zničiť šifrovanie, ako ho poznáme? Možno”. Autor Patrick Tucker, známy vojenský futurista, píše:

“Koncom minulého mesiaca skupina čínskych vedcov v tichosti uverejnila článok, v ktorom sa pokúsila ukázať, ako by kombinácia klasických a kvantových výpočtových techník, ako aj dostatočne výkonný kvantový počítač mohli zničiť moderné šifrovanie. Tento prelom – ak by bol skutočný – by ohrozil nielen veľkú časť komunikácie medzi americkou armádou a spravodajskou komunitou, ale aj finančné transakcie a dokonca aj vaše textové správy.”

 

Jeden z expertov na kvantové technológie to vyjadril jednoducho:

“Ak je to pravda, je to dosť katastrofálne.” Hovoríme o článku s úplne abstraktným názvom “Sublineárna celočíselná faktorizácia na supravodivom kvantovom procesore”, ktorý bol uverejnený v renomovanej vedeckej publikácii. Čínski vedci tvrdia, že našli spôsob, ako použiť 372-kubitový kvantový počítač (na dnešné pomery nie príliš výkonný) “na faktorizáciu 2048-bitových čísel v šifrovacom systéme RSA”, ktorý používajú mnohé inštitúcie, od armády cez banky až po vývojárov komunikačných aplikácií.

“Odhadujeme, že na spochybnenie RSA-2048 pomocou nášho algoritmu je potrebná kvantová schéma s 372 fyzickými kubitmi a hĺbkou tisícov. Náš výskum je veľkým prísľubom pre urýchlenie dnešných hlučných kvantových počítačov a otvára cestu pre faktorizáciu veľkých celých čísel s reálnym kryptografickým významom,” napísali.

 

Faktorizácia je rozklad alebo zobrazenie nejakého objektu (napr. čísla) na súčin iných objektov alebo faktorov, ktorých vynásobením dostaneme pôvodný objekt. Napríklad číslo 15 sa faktorizuje na prvočísla 3 a 5. Výsledkom faktorizácie je vo všetkých prípadoch súčin jednoduchších objektov, ako je pôvodný objekt. Cieľom faktorizácie je zredukovať objekt na “základné stavebné prvky”, napríklad číslo na prvočísla. Faktorizácia celých čísel pre veľké čísla je veľmi zložitá úloha. Nie je známy spôsob, ako ju rýchlo vyriešiť. Táto zložitosť je základom niektorých šifrovacích algoritmov s verejným kľúčom, napríklad RSA. Čo je to verejný kľúč, si povieme o niečo neskôr.

 

“Americkí kvantoví experti si mysleli, že na prelomenie šifrovania RSA bude potrebný oveľa výkonnejší kvantový počítač. A spoločnosť IBM už má kvantový procesor so 433 qubitmi. Čínski výskumníci tvrdia, že tento výkon dosiahli použitím kvantového počítača na škálovanie klasického faktorizačného algoritmu, ktorý vyvinul nemecký matematik Klaus Peter Schnoor,” pokračuje Patrick Tucker v bombardovaní mozgu netrénovaného čitateľa matematickou artilériou. Algoritmus Petra Schnoora je o toľko komplikovanejší ako staronové metódy Sherlocka Holmesa, s pomocou ktorých rozlúštil tajomstvo “tancujúcich mužov”, že by trvalo hodiny vysvetľovať, ako nemecký kryptograf navrhuje rozlúštiť moderný kód tajných služieb. A tak – len si všimnite, že doteraz sa predpokladalo, že takýto výkon si vyžaduje veľmi, veľmi výkonný kvantový počítač, oveľa výkonnejší ako ten, ktorý používa skupina čínskych lúštiteľov šifier.

 

Lawrence Gusman, zakladateľ a prezident spoločnosti Inside Quantum Technology v USA, sa domnieva, že “je nesmierne dôležité, aby niektorí ľudia na Západe dospeli k nejakým skutočným záverom, pretože ak je to pravda, je to dosť katastrofálne”. Gasman poznamenáva, že najviac znepokojujúcim aspektom dokumentu je myšlienka, že je možné prelomiť kľúčové šifrovacie protokoly nie pomocou hypotetického budúceho kvantového počítača, ale pomocou relatívne jednoduchého počítača, ktorý už možno existuje alebo čoskoro príde. Je známe, že Čína vedie kvantové preteky, najmä Čína postavila najrýchlejší kvantový počítač.

 

V roku 2016 americká publikácia The National Interest uverejnila článok Andrewa Daviesa, riaditeľa obranných programov a stratégií Austrálskeho inštitútu pre politické stratégie (ASPI), s názvom “Čínsky systém kvantovej kryptografie”. Článok vznikol ako súčasť diskusie medzi autorom a jeho kolegami o budúcnosti kvantovej komunikácie. Podnetom bolo vypustenie prvého kvantového komunikačného satelitu na svete Čínou. Autor hneď v úvode zdôrazňuje svoj skepticizmus, pokiaľ ide o perspektívy kvantovej komunikácie a kvantovej výpočtovej techniky vo všeobecnosti:

“Mám podozrenie, že kvantová komunikácia dopadne ako výroba energie pomocou jadrovej fúzie, t. j. je dobre preskúmaná z teoretického hľadiska, v zásade je možné ju demonštrovať v laboratórnom meradle, ale ťažko sa realizuje v praxi. Fúzia bola objavená pred mnohými desaťročiami a žiadny fúzny reaktor zatiaľ nedokázal vygenerovať viac energie, ako je potrebné na jeho spustenie. Niektoré technické problémy je jednoducho veľmi ťažké vyriešiť. Kvantové výpočty by mohli byť jedným z nich.

 

 

Andrew Davies však okamžite pripomína prvý zákon slávneho spisovateľa sci-fi Arthura C. Clarka, ktorý znie: “Keď významný, ale starší vedec tvrdí, že niečo je možné, takmer určite má pravdu. Keď tvrdí, že niečo je nemožné, veľmi pravdepodobne sa mýli.” A hneď vyjadruje svoje neskrývané zdesenie nad čínskym vypustením prvej kvantovej komunikačnej družice, pretože ak by čínsky kvantový kryptografický systém fungoval, ohrozilo by to používanie šifrovania s verejným kľúčom, ktoré je jedným z hlavných spôsobov bezpečného prenosu citlivých údajov. Šifrovanie s verejným kľúčom je také, keď obaja účastníci (odosielateľ aj príjemca) majú po jednom kľúči. Kľúče sú navzájom prepojené, ale sú rôzne. Ak je správa zašifrovaná kľúčom K1, správu možno dešifrovať len kľúčom K2. A naopak. Jeden kľúč sa nazýva tajný kľúč a druhý sa nazýva verejný kľúč. Tajný kľúč uchováva v tajnosti vlastník dvojice kľúčov. Nepozná ho ani príjemca správy. Verejný kľúč sa prenáša spolu s informáciou v otvorenej podobe, pretože účastník má jeden z kľúčov dvojice a druhý kľúč jednoducho nie je možné vypočítať.

 

Na tomto druhu šifrovania nie je v podstate nič super zložité; vychádza z myšlienky, ktorú vyslovil už v štyridsiatych rokoch slávny matematik Claude Shannon. Navrhol, aby sa šifra vytvorila takým spôsobom, že jej odhalenie by sa rovnalo vyriešeniu matematického problému, ktorý by si vyžadoval vykonanie obrovského množstva výpočtov (brute force), presahujúceho kapacitu moderného počítača. Toto obdobie vývoja kryptografie charakterizuje vznik plne automatizovaných šifrovaných komunikačných systémov, v ktorých má každý používateľ svoje vlastné individuálne heslo na autentifikáciu a predkladá ho pri prihlasovaní do systému, či už ide o mobilný telefón alebo osobný počítač. Kvantové komunikačné systémy, ak by vznikli, by nebolo možné prelomiť, a na druhej strane kvantové počítače sú navrhnuté tak rýchlo a výkonne, že prelomenie akéhokoľvek existujúceho šifrovania by pre ne bolo detskou hračkou.

 

Toho sa obáva nielen Andrew Davies, ale celá odborná komunita. A rovnako ako on všetci dúfajú, že kvantová komunikácia a kvantová výpočtová technika sa ešte dlho nedostanú z experimentálnej fázy. Je teda pochopiteľné, že americkí “kvantoví experti” sú šokovaní správou, že Číňania už vytvorili algoritmus, ktorý prelomí najbežnejší šifrovací systém. Pokiaľ ide o čínsky satelit vypustený v roku 2016, nemá kvantový počítač, ale má špeciálne zariadenie na generovanie tzv. prepletených fotónov. V známom svete sa dá zložený objekt vždy rozložiť na jednotlivé časti. V mikrosvete (ktorý opisuje kvantová mechanika) to však nie je možné vždy urobiť. Tu sú možné stavy (nazývané “prepletené”) skupiny častíc, napr. rovnakých fotónov, keď ich nie je možné oddeliť. Nemožné – pre votrelca alebo špióna. Ale pre pozemnú stanicu, na ktorú bude satelit vysielajúci zapletené fotóny prenášať spoľahlivé jednorazové heslá, je to celkom možné.

 

Kvantová komunikácia pomocou špeciálnych kvantových kľúčov je akousi odpoveďou na možný vznik supervýkonných kvantových počítačov, ktoré sa dokážu ľahko nabúrať do bežných komunikačných kanálov. Už na laboratórnej úrovni sa teda v kvantových komunikačných a počítačových systémoch začal súboj panciera a projektilu. A aký bude jeho výsledok, sa dnes nedá predpovedať. Viete si predstaviť zmätok amerických expertov, ktorí sa dozvedeli, že Čína má kvantovú komunikáciu a kvantové lúštenie šifier.

 

Vo fantastickom príbehu bratov Strugackých “Miliarda rokov pred koncom sveta” sa niekoľko vedcov, ktorí pracujú v rôznych smeroch, stretáva s doteraz neznámym prírodným zákonom, ktorý veľmi bizarným spôsobom bráni ich výskumu, aby nenarušil rovnováhu vesmíru. Spomeňte si, ako o tom uvažoval hrdina príbehu: “Nepýtajte sa ma, hovorí Večerovský, prečo sa práve Maljanov a Gluchov ukázali ako lastovičky prichádzajúcich katakliziem. Nepýtajte sa ma, aká je fyzikálna podstata signálov, ktoré narušili homeostázu v tom kúte vesmíru, kde Gluchov a Maljanov začali svoj sakramentský výskum. Vo všeobecnosti sa ma nepýtajte na mechanizmy homeostázy vesmíru – nič o tom neviem, rovnako ako nikto nič nevie napríklad o mechanizmoch zákona zachovania energie. Ide len o to, že všetky procesy prebiehajú tak, že sa energia zachováva. Jednoducho všetky procesy prebiehajú tak, že za miliardu rokov by tieto práce Maljanovovej a Gluchova, spojené s miliónmi a miliónmi iných prác, neviedli ku koncu sveta. Nemyslí sa tým, samozrejme, koniec sveta vo všeobecnosti, ale koniec sveta, ktorý pozorujeme teraz, ktorý existoval už pred miliardou rokov a ktorý Maljanov a Gluchov, sami si to neuvedomujúc, ohrozujú svojimi mikroskopickými pokusmi o prekonanie entropie”.

 

Možno kvantová komunikácia a výpočtová technika, podobne ako riadená termonukleárna reakcia (ako pripomína Andrew Davies) alebo povestný kameň mudrcov stredovekých alchymistov, patria k tým technológiám, ktoré ohrozujú rovnováhu vesmíru a ktorých vývoj brzdí nejaký neznámy prírodný zákon. A ja osobne by som bol rád, keby to tak bolo – príliš tieto kvantové supertechnológie ohrozujú existenciu ľudstva. To však neznamená, že vedci tieto oblasti opustia. Nie, budú pokračovať vo výskume, súťažiť o to, kto prvý dosiahne vytúžený cieľ, a zároveň s obavami predvídať ničivé dôsledky svojich hypotetických objavov. Dúfajme, že do kvantovej apokalypsy nám zostáva ešte aspoň jedna miliarda rokov.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov