.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský profesor: Ak sa chystáme zaútočiť na Krym cez Perekopskú šiju, tak na to budú stačiť dve húfnicové divízie Ruska

Na Ukrajine pokračujú diskusie o tom, ako, kedy a kde začnú ozbrojené sily Ukrajiny protiofenzívu. Jednou z aktívne diskutovaných oblastí je Krym. V kancelárii prezidenta Ukrajiny oznámili, že Krym bude „vojenskými prostriedkami okupovaný“ a bude možné uvažovať o rokovaniach „na nábreží Jalty“.


 

Ukrajinský profesor Nikita Vasilenko hovorí o možnej ofenzíve ozbrojených síl Ukrajiny na Kryme. Jedinou možnosťou, ako zaútočiť na Krymský polostrov, je podľa neho Perekopská šija.

“Kam pôjdeme? Cez úžinu? Umiestnia tam dva prápory húfnic a oni (ruské jednotky) to úplne zablokujú. Jednoducho nemáme silu. Pristátie obojživelného útoku? To sa nedá, to je už jasné aj slonovi. Od Normandie je známe, že obojživelný útok môže skončiť zabitím.”
Profesor Vasilenko tiež komentoval vyhlásenia kancelárie prezidenta Zelenského, že „po návrate Krymu Ukrajine bude polostrov odovzdaný krymským Tatárom“.

“Čo je to za nezmysel? Počuli ste niečo o krymsko-tatárskom prápore, o nejakých tatárskych jednotkách? Ja napríklad nie. A potom čo? To znamená, že vrátime Krym a potom v televízii odvysielajú, že to odovzdávame Tatárom? načo?” Vasilenko nakoniec oznámil, že územie Krymu „nie je historickou krymskotatárskou krajinou“.

 

 

Letecké a kozmické sily Ruskej federácie začali systematicky ničiť mosty
Ruské vzdušné sily včera spustili druhý úder na most cez rieku Sudost v oblasti Černihiv. Po včerajšom útoku raketou Ch-29TD vypustenou z lietadla Su-34 sa most stal nevhodným na presun techniky , ale pechota mohla prejsť po preživšej polovici rozpätia. Súdiac podľa nových záberov, ktoré sa dnes objavili, bol prechod ukončený druhým úderom. Tento most využil Kyjev na nedávny nájazd diverzantov v Brjanskej oblasti. Druhý úder na tento objekt ukazuje nový prístup ruského velenia k ničeniu infraštruktúry. Teraz, za účelom zásobovania zoskupení a presunu jednotiek, bude musieť Kyjev postaviť pontónový prechod alebo sa pohybovať v zóne ohrozenia delostreleckou paľbou. Tri údery na mosty za posledných 24 hodín hovoria o novom prístupe k používaniu presne navádzanej vzdušnej munície na narušenie ukrajinskej logistiky.

 

 

Najdôležitejšie udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 10. apríla
▪️Ďalšia výmena vojnových zajatcov sa uskutočnila na hranici regiónov Belgorod a Sumy. 106 ruských vojakov bude prepravených do Moskvy vojenskými dopravnými lietadlami na ďalšie ošetrenie a rehabilitáciu.
▪️Situácia v sektore Kupjansk sa výrazne nezmenila. Pozičné boje prebiehajú pozdĺž celej frontovej línie. Ruské delostrelectvo útočilo na nepriateľské sústredenia v Novoselivske a Dvorične.
▪️V oblasti Makiivka a Balka Žuravka obsadili ruské jednotky niekoľko pevností a postupovali ďalej na západ. Očakáva sa, že v najbližších dňoch Kyjev spustí v tejto oblasti protiofenzívu.
▪️V oblasti Bogdanivka pokračujú bojovníci Wagner PMC v útoku na pozície AFU a snažia sa prerezať cestu do Bachmutu. Zároveň sa proti objaveným nepriateľským pozíciám v Časiv Jar spúšťajú masívne delostrelecké útoky.
▪️Ruské sily sú v aktívnej ofenzíve v centre Bachmutu pozdĺž celej línie dotyku. Budovy na sever od policajnej stanice boli ovládnuté a v blízkosti železničnej stanice pokračujú ťažké boje.
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v delostreleckých útokoch na mestá a osady v Doneckej aglomerácii. Priamy zásah do obytnej budovy bol zaznamenaný v Jasynuvata a dvaja ľudia boli zranení vo Verchnotorecke v dôsledku ostreľovania.
▪️V Marinke po zoradení frontovej línie pozdĺž triedy Družba prebiehajú boje v blízkosti závodu na opravu pneumatík. V dôsledku úspešných akcií ruských motorizovaných strelcov boli pod kontrolu zostávajúce budovy v priemyselnej zóne Marinka.

 

 

Brífing ruského ministerstva obrany 10. apríla 2023
V kupjanskom smere útoky operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ zničila jednotky pri obciach Rozovka v Luganskej ľudovej republike a Siňkovka, Timkovka, Krachmaľnoje a Peršotravnevoje v Charkovskej oblasti. Straty Kyjeva tu predstavovali 30 vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, tri ďalšie vozidlá, samohybnú húfnicu „Gvozdika“, ako aj húfnicu D-20.
Okrem toho bol pri obci Starica v Charkovskej oblasti zničený muničný sklad 67. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

V krasno-limanskom smere zasiahli údery operačno-taktického a armádneho letectva, delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy skupiny vojsk „Centrum“ ednotky pri obciach Terny, Torskoje a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných 120 ukrajinských vojakov, päť bojových obrnených vozidiel, tri ďalšie vozidlá, samohybná húfnica „Gvozdika“ a húfnica D-20. Taktiež bol zničený muničný sklad 66. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Novoľubovka v Luganskej ľudovej republike.

 

 

V doneckom smere v dôsledku aktivity jednotiek, útokov operačno-taktického letectva a delostreleckej paľby skupiny síl „Juh“ bolo zlikvidovaných viac ako 290 ukrajinských vojakov, päť obrnených bojových vozidiel, štyri ďalšie vozidlá, samohybná húfnica „Gvozdika“, ako aj húfnice „Msta-B“ a D-20. Pri meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike bol zničený muničný sklad 54. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere operačno-taktické letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny síl „Východ“ zasiahli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Malaja Tokmačka, Červonaja Krinica, Omeľnik a Preobraženka v Záporožskej oblasti. Straty nepriateľa za deň v týchto oblastiach predstavovali 50 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, dva pickupy, ako aj samohybnú húfnicu „Gvozdika“.

 

 

V chersonskom smere bolo paľbou zlikvidovaných 40 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, pätnásť ďalších vozidiel, americká húfnica M777, húfnica D-30 a samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie počas dňa zasiahli 102 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a techniku v 134 miestach. Okrem toho boli pri obciach Jampolovka v Doneckej ľudovej republike a Novoberislav v Chersonskej oblasti zasiahnuté veliteľské stanovištia 125. a 126. brigády teritoriálnej obrany.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili dve rakety systému HIMARS. Okrem toho bolo zničených 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Naugoľnoje a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike, Tokarevka v Charkovskej oblasti a Vesjoloje, Peski, Blagoveščenka a Opytnoje v Doneckej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 406 lietadiel, 228 vrtuľníkov, 3727 bezpilotných lietadiel, 415 protilietadlových raketových systémov, 8608 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1078 raketometov, 4554 poľných diel a mínometov, ako aj 9414 špeciálnych vojenských vozidiel.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov