Zástupca Vrchného veliteľa maršal ZSSR Georgij K. Žukov podpisuje Akt o bezpodmienečnej kapitulácii nacistického Nemecka v Karlshorste v Berlíne
Aktuality, História,

Aké boli skutočné straty sovietskych vojsk v Berlínskej operácii?

Niektoré zdroje doposiaľ uvádzali, že celkové straty boli 352 tisíc ľudí, do ktorých sú zarátaní nielen mŕtvi, nezvestní, ale aj ranení. Z toho nenávratné straty boli 78 tisíc vo všetkých troch frontoch (1. a 2. bieloruský front a 1. ukrajinský front), ktoré útočili na Berlín v šírke 300 km. Do bitky o samotný Berlín bolo zapojených len časť ich síl.


 

Historik Aleksej Isajev uvádza aj straty bitky o samotný Berlín a tie vyčísľuje na maximálne 50 tisíc vojakov, z toho 12-17 tisíc nenávratných (zabití a nezvestní). No najrealistickejší počet sa mu vraj vidí 35 tisíc všetkých strát a z toho 10-12 tisíc nenávratných. Na dobytie takého veľkého mesta sú to relatívne neveľké straty.

 


Porazení nemeckí vojaci kráčajú v roku 1945 pri Brandenburskej bráne

 

Ako si ju zapamätať?
Berlínsku operáciu si dejiny zapamätajú aj podľa ďalších príznakov. Išlo v nej o známy „útok 150 svetlometov“ s rozostupom 200 metrov. Druhou raritou je, že pri tejto operácii bolo najväčšie sústredenie delostrelectva všetkých čias (22 000 diel), ktoré dodnes nebolo prekonané. Hitler mal v ten deň k dispozícii ešte 5 500 000 vojakov.

 

Berlínska útočná operácia sa začala 16. apríla 1945 a 22. apríla Hitler uskutočnil poslednú operačnú poradu, pri ktorej sa rozhodol stiahnuť všetky zostávajúce vojská zo západného frontu a vrhnúť ich proti postupujúcim Sovietom do bojov o Berlín. Konkrétne 24. apríla nariaďuje presunúť zo západu k Berlínu 12. armádu. Lenže v tej chvíli sa už sovietske tankové divízie spojili a Berlín bol obkľúčený.

 

Hitler upravuje závet
V noci z 23. na 24. apríla sa udiala udalosť, ktorá ovplyvnila Hitlerov závet. Západný rozhlas totiž odvysielal správy o rokovaní ríšskeho ministra vnútra Heinricha Himmlera so švédskym diplomatom grófom Folkom Bernadottom. Hitler to zistil a preto na prípad svojej smrti menoval ríšskym prezidentom a najvyšším veliteľom ríšskej brannej moci veľkoadmirála Karla Dönitza. Poľný maršal Ferdinand Schörner, ktorý velil nemeckým armádam v protektoráte Čechy a Morava, mal byť vrchným veliteľom armády a Joseph Goebbels ríšskym kancelárom.

 

Tento Hitlerov závet, podpísaný 29. 4. 1945, bol osobitnými poslami doručený Dönitzovi a Schörnerovi. Tretia kópia bola pripravená na jeho eventuálne uverejnenie. Spojenci 27. apríla 1944 mierovú ponuku nacistického šéfa SS a ministra vnútra Heinricha Himmlera odmietli a trvali na bezpodmienečnej kapitulácii.

 

Hitler v predvečer svojej samovraždy nadiktoval sekretárke T. Junge aj politický závet, ktorý sa končí slovami: „Zaväzujem vedenie národa a podriadených na neúprosné dodržiavanie rasových zákonov a na neľútostný odpor svetovému travičovi všetkých národov – medzinárodnému židovstvu“.

 

Bojaschopnosť nacistickej armády po páde Berlína
Aleksej Isajev: – Celkovo už nemecká armáda nebola schopná dlho vzdorovať. Stále však mala bojaschopné zväzky a dokonca aj zväzy. Napríklad skupinu armád „Stred“, ktorej velil poľný maršal Ferdinand Schörner (s prezývkou „Krvavý Schörner“), pokúšajúci sa ustúpiť od Prahy na západ.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov