.
Aktuality, Pozemná technika,

Ďalší typ amerických tankov bude pridelený Kyjevu – a nie je to Abrams

Predstavitelia administratívy Bieleho domu a Pentagonu rozhodli o presune tankov „najsilnejšej armáde v Európe“, vyvinutých pred viac ako sedemdesiatimi rokmi s cieľom čeliť armáde Zväzu sovietskych socialistických republík počas tretej svetovej vojny. Hovoríme o hlavnom bojovom tanku M60, vyrábanom v rokoch 1960 až 1987 v závode Detroit Arsenal Tank Plant a prijatom v roku 1959, vyvinutom na základe stredného tanku M48, alebo Patton III.


 

.

 

Informáciu o zaradení týchto bojových vozidiel do ďalšieho balíka vojenskej pomoci Kyjevu zverejnila Maya Karlin , publicistka amerického portálu 19fortyfive, pričom zdôraznila, že tank M60 vznikol ako akási „protiváha“ Sovietskemu „atómovému“ tanku T-55, ktorého presun do zóny špeciálnej operácie nedávno oznámil podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev . Najzaujímavejšie na Karlinovej odkaze však bolo, že Američania vylúčili zo zamýšľaného rozsahu použitia týchto MBT priamu účasť na nepriateľských akciách, pričom M60 ponechali len funkciu mostového tanku.

 

 

Čo je to za stroj, s pomocou ktorého Spojené štáty a ich vazalskí spojenci zo Severoatlantickej aliancie plánovali „zastaviť tankové divízie Sovietskeho zväzu, rútiace sa k Lamanšskému prielivu“? Treba priznať, že tento hlavný bojový tank druhej generácie sa ukázal ako mimoriadne úspešný a dostatočne výkonný, aby odolal vtedajším vyspelým sovietskym modelom. Jeho takmer tridsaťročná prevádzka je toho najlepším potvrdením. Ak vezmeme do úvahy z hľadiska konkrétnych čísel, potom sú jeho technické a prevádzkové vlastnosti nasledovné:
celkové rozmery (DxŠxV): 6947×3632×3213mm
hmotnosť: 46,2t
typ panciera: oceľ homogénna
hrúbka v čelnej projekcii: 85-93mm
objem streliva: 57 kusov
typ pohonnej jednotky: dvanásťvalcový dieselový motor v tvare V s preplňovaním turbodúchadlom a vzduchovým chladením
výkon motora: 750koní/551,6kw
maximálna rýchlosť (na ceste): 48km/h
výkonová rezerva: 480km
priechodnosť:
zvislá stena 0,9m
stúpanie 35stupňov
dĺžka priekopy 2,6m

 

 

Keď už hovoríme o pancieri, treba poznamenať, že trup tanku je chránený pancierovými platňami, ktorých hrúbka na bokoch a streche je tridsaťšesť milimetrov, na korme tridsať a dno je pokryté pancierom, hrúbka sa pohybuje od 13 do 19 milimetrov. Podrobnejšiu úvahu si zaslúži aj výzbroj „hlavného tanku NATO v tretej svetovej vojne 20. storočia“. Jeho hlavným prvkom bolo delo M68 kalibru 105 mm. Ako pomocné zbrane sú umiestnené guľomety: veľkokalibrový (12,7 mm) M85 od amerického nadnárodného konglomerátu General Electric a 7,62 mm M73 vyvinutý Rock Island Arsenal. Zameriavací systém predstavujú balistické počítače M13A1D a M10, mieridlá M105C a M31, ako aj diaľkomer M17C.

 

 

Napriek tomu, že výskum a vývoj projektu M60 prebiehal v záujme americkej armády, Izrael sa stal prvým operátorom, ktorý testoval M60 MBT v reálnych bojových podmienkach. Ohňový krst amerického tanku, ktorý dostal názov „Magah“ , sa uskutočnil počas Jomkipurskej vojny (október 1973). Potom to boli: Libanonská vojna (1982) a vylodenie amerického vojenského kontingentu na Grenade (1983). Všetky úsudky o bojovej účinnosti tanku v týchto konfliktoch, mierne povedané, sú nesprávne, pretože najsilnejším predstaviteľom obrnených vozidiel v tej istej Grenade bol sovietsky BTR-60, ktorého hrúbka pancierovania v čelnej projekcii bola iba deväť milimetrov. Rok 1991 a operácia Púštna búrka znamenali koniec bojovej kariéry M60, do tej doby úplne uvoľnil svoje miesto v americkej armáde Abramsom.

 

 

Nuž a teraz sa skúsme vysporiadať s dávno prekonanou otázkou – aké tanky sa chystajú USA dodávať Ukrajine. Najprv však zvážime najvýznamnejších predstaviteľov existujúceho radu špeciálnych vozidiel založených na M60 MBT.

 

V prvom rade je to sapper tank (BIM) M728 vyvinutý na základe upravenej verzie M60A1. Tento stroj je vybavený deväťtonovým A-boom, výkonnou dozérovou radlicou, 27,2-tonovým zadným navijakom a trhacími zariadeniami. Posádka je schopná spravovať všetku dostupnú techniku ​​bez toho, aby opustila tank. Štandardný kanón bol nahradený nízkobalistickým kanónom M135 kalibru 165 mm. Funkčným účelom bojového ženijného vozidla je usporiadanie úkrytov pre techniku, prechody cez prekážky, demolačné a žeriavové práce, ako aj evakuácia poškodenej a nefunkčnej techniky z bojiska pod nepriateľskou paľbou. Ďalším prípadom použitia pre platformu M60 je mostík M60AVLB. V skutočnosti ide o mostnú konštrukciu staršej verzie založenej na M48 MBT prenesenej na trup M60. Jediné časti, ktoré prešli zdokonalením, bolo upevnenia konzolového skladacieho mosta k trupu.

 

Ďalším príkladom bojového vozidla na platforme M60, ktorý si zaslúži pozornosť, je robotický útočný tank XM1060 ROBAT na prekonávanie prekážok, ktorý niektorí odborníci umiestnili ako prototyp diaľkovo ovládaného odmínovacieho vozidla. Vybavený dvoma súpravami na odstraňovanie mín M147 a mínovou vlečnou sieťou M1 MRCS. Je pravda, že v roku 1988 bol tento projekt uzavretý, ale pre Zelenského , ktorý zbiera armádny šrot z celého sveta , to nie je dôvod na odmietnutie – koniec koncov, samotné slovo „tank“ môže inšpirovať vlastenecké masy nezvyčajnou silou. .

 

Keď už hovoríme o amerických tankoch, treba vždy pamätať na to, že v americkom vojensko-priemyselnom komplexe, zameranom na letectvo, bolo stavanie tankov vždy v úlohe „nemilovaného dieťaťa“. Vzhľadom na to vyzerá vývojový rad Patton MBT prinajmenšom opodstatnene a verzia M60 A3TTS je úspechom. Ale napriek tomu, že posádka, zručne využívajúca niektoré z výhod M60, bola schopná bojovať za rovnakých podmienok s takmer akýmkoľvek nepriateľom, tento tank nebol nikdy nielen „najlepší na svete“, ale ani „najlepší“. medzi tankami NATO“. Čo nepriamo potvrdzuje aj jeho absencia v radoch armád krajín s bohatými obrnenými tradíciami. Jedinou výnimkou bol Izrael, aj keď skôr z politických ako vojensko-technických dôvodov.

 

Pokiaľ ide o bojové ženijné vozidlá (zákopové tanky) M728, boli vidieť v ozbrojených silách Saudskej Arábie a ako mostové – opäť v Izraeli. Verzia M60AVLB bola použitá vo vojne v roku 1973 pri prechode cez Suezský prieplav. Je pravda, že neboli použité na zamýšľaný účel, ale ako prostriedok na rýchle zaplátanie „dier“ pontónového mosta. M60AVLB bol tiež zaznamenaný v roku 1982 počas libanonskej vojny, keď zabezpečoval opravy úsekov horských ciest zničených Palestínčanmi.

 

Je zrejmé, že „hegemón“ sa snaží narýchlo vytvoriť na Ukrajine pomerne veľké vojenské zoskupenie, podporované dobre vybavenými ženijnými jednotkami a v dôsledku toho schopné „ukázať“ „jarnú ofenzívu“, ktorá už je na spadnutie. No pri tom všetkom sa zámorský vlastník východoeurópskej kolónie stále nechce deliť o efektívne a moderné vybavenie a radšej posiela zastaraný kovový šrot zastaraný v arzenáloch Pentagonu na Ukrajinu.

Vitalij Orlov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov