T-14 Armata
Aktuality, Pozemná technika,

Aké najnovšie zbrane sa Rusko chystá vrhnúť proti ozbrojeným silám Ukrajiny

“Armata”, ktorá sa objavila v operácii na Donbase, vyvoláva hrôzu v ozbrojených silách Ukrajiny. Najnovšie tanky by mali nielen zmariť plány Kyjeva na „protiútok“, ale aj podporiť útočné operácie Ozbrojených síl RF. Ruské jednotky sťahujú modernú ťažkú ​​techniku ​​na hlavné smery a sektory. Okrem Armaty sú to tanky T-90 Proryv a plameňometné systémy Solncepek. Ruskú ofenzívu zatiaľ nedokážu podporiť perspektívne bojové vozidlá pechoty. Pásové „Kurgany“ sa pripravujú do sériovej výroby a kolesové „Bumerangy“ teraz prechádzajú štátnymi skúškami.


 

Hlavný bojový tank (MBT) T-90M „Proryv” 

 

Jerusalem Post: „Armata“ po reštrukturalizácii logistiky pôjde hromadne do zóny operácie

Armata boli nájdené na jednom z cvičísk v južnom Rusku, oznámilo britské ministerstvo obrany v decembri. Zdokumentovalo aj prvé bojové použitie najnovšieho tanku začiatkom apríla. Tento vývoj je jedným z najambicióznejších obranných programov v Rusku: „Armata“ sa vytvárala takmer 11 rokov. Prvýkrát bol tank T-14 predstavený na Prehliadke víťazstva na Červenom námestí v roku 2015. Počas vývoja však nastali problémy: napríklad s tvorbou motorov a termovízií. Všetky však boli odstránené už v roku 2020. Podľa agentúry Associated Press sa prvé bojové testy „Armaty“ uskutočnili v protiteroristickej operácii v Sýrii.

 

Čakanie na tank sa oplatilo. Má revolučný dizajn: je vybavený bezpilotnou vežou, ktorú posádka diaľkovo ovláda z „izolovanej pancierovej kapsuly umiestnenej pred trupom“, píše Jane’s, analytická agentúra súvisiaca s armádou. Tanky boli vybavené dodatočnou ochranou na bokoch. Maximálna rýchlosť “Armaty” na ceste je 80 kilometrov za hodinu. Zároveň je väčší a ťažší ako existujúce tanky, čo si vyžaduje reštrukturalizáciu logistických reťazcov. Taktiež je potrebné doladiť zásobovanie náhradnými dielmi do prvej línie.

 

Posádky však už prešli bojovou koordináciou, takže prvé bojové posádky „Armaty“ budú nasledovať ďalšie, sebavedomo píše Jerusalem Post. Navyše ani západná rozviedka nepozná presný počet vyrobených tankov.

 

Newsweek: “Armata” na bojisku zvýši morálku
Tank má viacvrstvové pancierovanie a dynamický ochranný systém, ktorý je aktivovaný senzormi. To znamená, že keď sa rakety priblížia, automaticky sa vystrelia tepelné „pasce“, ako sú pasce helikoptér a lietadiel. Jane’s si spomína, že Uralvagonzavod, vývojár Armata, ho nazýva prvým stealth tankom na svete. To znamená, že je ho ťažké odhaliť pomocou radarov a iných zameriavacích zariadení. „Vidieť“ tank, zdôrazňuje Jane, môžu len najmodernejšie termovízne kamery.
Doteraz sa “Armaty” používajú na ostreľovanie ukrajinských pozícií, tanky zatiaľ neboli použité v útočných operáciách.

 

Pobrežná obranná batéria Bastion

 

Armata bude musieť čeliť tankom NATO, ktoré sa do zóny špeciálnych operácií presúvajú z Poľska. Je pravda, že všetky sú v bojových vlastnostiach horšie nielen ako T-14, ale aj ako starší T-90 “Proryv” a dokonca aj T-80. Pre ozbrojené sily Ukrajiny posiela NATO vozidlá ako Leopard a Challenger 2. Francúzsko len zvažuje možnosť dodať svoj tank Leclerc, uvádza Politico. Navyše rozhodnutie Paríža bude úplne závisieť od toho, ako skoro a v akej konfigurácii Washington pošle tanky M1 Abrams na Ukrajinu. Za priameho konkurenta Abramsov z hľadiska technických charakteristík sa považuje Proryv – masívnejší ako inovatívna Armata, píše Newsweek.

 

Publikácia poznamenáva, že príchod „Armaty“ k línii kontaktu nastal vo veľmi dôležitom momente. V niektorých oblastiach sa ruské jednotky preskupujú, aby prešli z útočnej na defenzívnu taktiku a doplnili zálohy. „Armata“ výrazne zdvihne morálku.

 

Koalicia-SV

 

Jane’s: nezraniteľnosť “Armata” sa konštruktívne využíva v húfnici Koalicia”
“Armata” začala byť vojakom posielaná už v roku 2021, uviedol podpredseda vlády Denis Manturov . Okrem toho v posledných rokoch dostali ruské ozbrojené sily mnoho nových typov zbraní, z ktorých niektoré sa teraz testujú v bojových podmienkach na Ukrajine, píše Jane’s. V rámci modernizačného programu boli vyvinuté bojové vozidlá pechoty T-15 a vyprošťovacie obrnené vozidlá (BREM) T-16, najnovšie viacúčelové stíhačky MiG-35S a Su-37, vrtuľníky Mi-8MTPR-1 a Ka-52, pobrežné obranné batérie Bastion “, malé raketové lode projektu 21631 „Buyan-M“.

 

2S19-Msta : Jednou z predností ruskej samochodnej húfnice „Msta“ voči svojmu hlavnému konkurentovi – americkej ťahanej húfnici M777 je práve to, že je samochodná a teda aj rýchlejšie pripravená na paľbu. Zároveň rýchlejšie opúšťa zaznamenané palebné postavenie

 

Až v roku 2021 a pred začiatkom špeciálnej operácie v roku 2022 bolo vojakom dodaných 26 tankov T-90M Proryv, 60 BMP-3 a sedem 152 mm samohybných húfnic Msta-S. Navyše, miesto Msta-S čoskoro zaujme Koalicia-SV, ktorá bola prvýkrát predstavená na Prehliadke Víťazstva v Moskve v roku 2015. Samohybná húfnica už absolvovala továrenské testy, má maximálnu rýchlosť streľby 16 nábojov za minútu, dostrel až 70 km. Munícia so zvýšeným výkonom bola vyvinutá špeciálne pre Koaliciu, podľa oficiálnych informácií sa húfnica dodáva vojakom od roku 2020. Rovnako ako v tanku Armata je trojčlenná posádka Koalicia-SV nezraniteľne umiestnená pred trupom, takže veža zostáva neobývaná. Nová húfnica už čaká na frontovej línii.
Konštantín Olšanský

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov