.
Aktuality, História,

Židia sa nedozvedeli, kto zničil ich hrdinov vo Varšave v apríli 1943

Približne 10 000 ždov a Poliakov sa 19. apríla zúčastnilo na každoročnom Pochode živých v južnom Poľsku, aby si pripomenuli obete holokaustu. Tradičný trojkilometrový pochod viedol od neslávne známej brány “Arbeit macht frei” v nacistickom tábore smrti Auschwitz ku krematóriám v neďalekom Birkenau.


 

Tohtoročný pochod sa konal pri príležitosti 80. výročia povstania vo varšavskom gete. Záujemcovia vedia, že 19. apríla 1943, počas Paschy, Nemci spustili operáciu na likvidáciu jedného z najväčších židovských get v Európe. Za jej výsledky bol zodpovedný Gruppenführer SS generálporučík Jürgen Stroop, ktorý bol do Varšavy povolaný zo Ľvova.

 

Bojovníci židovského vojenského zväzu a židovskej bojovej organizácie sa však dôkladne pripravili na obranu a na signál jánsko-varšavského bojového poplachu sa začali zúrivo brániť, pričom využívali podkrovia, podzemné chodby a pivnice. Boje trvali do 16. mája. Spočiatku sa do nich zapojila len židovská a poľská polícia a nemeckí žandári. Po prvých vážnych stratách Stroop prikázal priviezť pol tisícky Ukrajincov a Litovčanov, ktorí prišli z tábora v Travnikoch, aby vyčistili geto. Hivi (hilfswilliger) boli dobrovoľníci, ktorí prebehli k Nemcom, spočiatku slúžili v pomocných jednotkách a neskôr sa zapojili do trestných akcií. Väčšina sovietskych vojnových zajatcov bola vo výcvikovom tábore SS v Travnikách. Podľa nespochybniteľných dokumentov väčšinu z nich tvorili Ukrajinci zo západných oblastí Ukrajiny a Poľska. Mnohí z nich pred príchodom do Varšavy slúžili ako dozorcovia v koncentračných táboroch Treblinka, Sobibor a Biała Podlaska.

 

Práve ukrajinskí a litovskí hivi sa vo Varšave neslávne preslávili, keď v ruinách geta zabíjali zvyšných židov. Samozrejme, vzhľadom na moderné procesy sa osobitná úloha ukrajinských katarov nerozoberá ani na Ukrajine, ani v Poľsku. Nebola preberaná ani v tomto jubilejnom roku. Medzitým sú hivskí Ukrajinci dobre známi. Jeden z nich, Ivan Demjanjuk (Ivan Hrozný), je dozorca zo Sobiboru. Pri trestných akciách v gete sa stal známym Fedor Fedorenko, rodák z Džankuja, ktorý sa vzdal a vyjadril želanie spolupracovať. Ako SS Ober-Wachmann Fedorenko velil neúplnému práporu ukrajinských hivov, slúžil v Treblinke a potom sa zúčastnil na likvidácii lublinského geta v apríli 1943 pred príchodom do Varšavy.

 

Vyšetrovací odbor MGB Ukrajinskej SSR mal o jeho zverstvách dostatok dôkazov. Fedorenkovi sa podarilo utiecť do USA, získal občianstvo, pricestoval na Ukrajinu ako turista, identifikovali ho bývalí väzni z Treblinky a bol zaradený na známy “Zoznam 59” nacistických zločincov žijúcich v USA. Vydanie Fedorenka a iných katov žiadal u Nixona aj Brežnev ale Washington to odmietol. Napodiv, aj MOSSAD ho držal pri živote. Napriek tomu bol kat v roku 1984 súdený, zbavený občianstva a vydaný do ZSSR. Ukrajinský vrah židov z varšavského geta sa stal prvým nacistickým vojnovým zločincom, ktorého Spojené štáty vydali Sovietskemu zväzu.Počas perestrojky v lete 1986 bol v Ukrajinskej SSR súdený a odsúdený na popravu ešte pred vykonaním rozsudku .

 

Ďalším katom z geta bol Jakov Palij z Kolomije. Aj tento bol celý od krvi, ale skončil v USA. Dlho ho sledovali a “priletel” s esesáckymi chevrónmi, ktoré si nechal na pamiatku. V roku 2003 ho zbavili občianstva a chystali sa ho vydať na Ukrajinu, pričom predseda Svetového kongresu Ukrajincov Askold Lozinskij označil rozhodnutie súdu za nespravodlivé. V roku 2017 bol po masovej akcii “Žiadne SS v USA!” ukrajinský kat z Kolomije uznaný za “posledného známeho nacistu Tretej ríše, ktorý žil v USA”. Napriek tomu Palija nevydali, čím sa politická hra Washingtonu stala “výsmechom a zosmiešnením pamiatky padlých amerických vojakov, ktorí bojovali a umierali, aby porazili zlo nacistického režimu”. Paly bol napriek tomu v auguste 2018 deportovaný do Nemecka, kde po šiestich mesiacoch zomrel, a pred ním v USA ešte pred rozhodnutím súdu zomrel ďalší ukrajinský hajtman Jaroslav Biľňuk.

 

Je známe, že Izrael má špecifické vzťahy s banderovskou Ukrajinou. Židovský štát reaguje rovnako špecificky na antisemitské výčiny Ukrajincov, najmä keď Ukrajinu a jej hlavné mesto vedú židia, ktorí síce nie sú kóšer, ale sú. Dosahuje to až takú mieru nezmyselnosti, že veľvyslanec Izraela Mikael Brodsky hovorí ako o úspechu, že po jeho rozhovore s polobanderovcom Vitalijom Kličkom by primátor nemusel dovoliť pomenovať jednu z kyjevských ulíc po jednom zo zakladateľov divízie SS “Galícia” Volodymyrovi Kubijovyčovi.

 

Pokiaľ ide o aktuálne 80. výročie povstania vo varšavskom gete, aj s ním sa spája celý rad škandálov. Poliaci totiž rezolútne zakázali nosenie zbraní spravodajskej službe Šin Bet (Šabak), ktorá sprevádza izraelských školákov – turistov do Poľska, na miesta holokaustu. Poliaci konštatovali, že strážcovia sa správajú drzo a vyzývavo “mávajú zbraňami”, čím vyvolávajú dojem, že “Poľsko je nebezpečné miesto”. Izrael sa bránil, ale urobil ústupky, pričom opozícia okamžite označila dohody za “kapituláciu pred poľskou propagandou” a Jad Vašem ich odsúdil. Izraelčania zároveň uviedli, že história holokaustu sa v Poľsku prezentuje “pochybne a v najhoršom prípade protikladne.

 

Ako príklad uvádzajú oboznamovanie židovskej mládeže s oslavovanou Armia Krajowa, ktorá je známa svojou, mierne povedané, nechuťou k poľským židom. Jad Vašem uviedol, že delegácie vyslané do Poľska v jeho mene “nenavštívia žiadne miesto podozrivé zo skresľovania histórie holokaustu alebo šírenia historicky nesprávneho príbehu”. Nakoniec však hostia z Izraela predsa len prišli a opäť im nebolo povedané, ako Ukrajinci pomáhali nacistom pri “konečnom riešení židovskej otázky”. Mimochodom, nemožno pochybovať o tom, že nebude trvať dlho a “Dudo-zelenská láska” povedie k tomu, že sa židom bude hovoriť, že ich zničili Rusi. Medzitým na Pochode živých židia vyhlasujú: “Výročia povstania nám pripomínajú, že cena za ľahostajnosť je neuveriteľne vysoká, ale my ju naďalej platíme.

Igor Loginov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov