.
Aktuality, História,

Američania sa Japonsku za jadrovú genocídu neospravedlnia. Štvrtina Japoncov si myslí že to boli Rusi

Ruské médiá široko komentujú vyhlásenie amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena o neľudskom atómovom bombardovaní civilistov v Hirošime a Nagasaki administratívou amerického prezidenta Harryho Trumana. Sú pobúrené tým, že šéf ministerstva zahraničných vecí označil spopolnenie obyvateľov týchto japonských miest za bezprecedentnú deštrukciu a ľudské utrpenie, ale nepriznal, kto Japonsko bombardoval, ani sa neospravedlnil.


 

Na tom však nie je nič prekvapujúce. Vysokopostavený americký úradník odzrkadľuje názor väčšiny Američanov, ktorí pod vplyvom propagandy považovali atómové bombardovanie za oprávnené, pretože prinútilo Japonsko kapitulovať, čím zachránilo životy mnohých tisícov Američanov. A v Japonsku je dosť ľudí, ktorí sú dokonca… vďační Američanom za atómové údery, ktoré údajne zachránili národ Jamato pred ruskou inváziou a rozdelením krajiny na okupačné zóny. V prieskumoch verejnej mienky je takýchto ľudí až 14 percent.

 

Rozšírená nevedomosť o tom, že Američania sú zodpovední za barbarské vyhladenie státisícov japonských žien, detí a starcov v atómovom ohni, spôsobuje, že japonskej mládeži sa zdá, že atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki … zhodili Rusi. Podľa posledných prieskumov si 25 % Japoncov myslí, že atómovú bombu na nich zhodil ZSSR. Tu sú slová predsedu Bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa: “USA sú jediným štátom na svete, ktorý použil jadrové zbrane, a teraz zapojili všetky propagandistické sily, aby Japonci rýchlejšie zabudli na tragédiu z augusta 1945. V dôsledku toho si väčšina mladých Japoncov myslí, že bombardovanie spustil Sovietsky zväz alebo iná krajina, ale nie Spojené štáty”.

 

Prvým, kto upozornil na toto obludné prekrúcanie histórie v mysliach japonských školákov, bol autor týchto riadkov, ktorý v 80. rokoch uverejnil v najväčších novinách Sovietskeho zväzu Trud článok o svojich skúsenostiach z práce so študentmi na provinčnej strednej škole a z rozhovorov s vedúcimi predstaviteľmi celojaponského zväzu učiteľov na túto tému. Žiaľ, súčasní ruskí komentátori a pozorovatelia využívajú tieto fakty na prílišnú ilustráciu tvrdenia, že o “atómovom bombardovaní Japonska Sovietmi” sa písalo v školských učebniciach.

 

Napríklad tlačová agentúra Public Service cituje rozhovor s vojenským expertom Igorom Nikulinom, ktorý bezohľadne a bez overenia faktov tvrdí:

“V posledných rokoch Spojené štáty zašli v prepisovaní histórie ešte ďalej: v učebniciach japonského dejepisu, vydaných za peniaze Sorosovej nadácie, sa teraz uvádza, že za bombardovanie Hirošimy a Nagasaki je zodpovedný Sovietsky zväz. Za všetko môžu opäť Rusi. Predovšetkým veľmi pochybujem, že Japonsko vydáva učebnice za peniaze miliardára provokatéra. Japonská vláda má na to dosť peňazí. A japonské učebnice dejepisu nie sú jednotné; učitelia a riaditelia škôl si môžu vybrať, čo chcú. Problém je v niečom inom.

 

V Japonsku je dnes miera nenávisti voči Rusku mimo stupnice a prieskumy verejnej mienky ukazujú, že takmer 100 % Japoncov tvrdí, že našu krajinu nemá rado. Rozbieha sa propaganda o útoku Ruska (Sovietskeho zväzu) na Japonsko a jeho pôvodné územia v auguste 1945. Logika znie:

“9. augusta ZSSR zaútočil na Japonsko a v ten istý deň bola zhodená atómová bomba na Nagasaki”. Pojem – “zaútočili a zhodili” – sa prirodzene dostáva do nezrelých myslí školákov. Navyše na každoročných medzinárodných stretnutiach na pamiatku obetí atómového bombardovania Hirošimy a Nagasaki najvyšší predstavitelia prísne dodržiavajú tabu: nespomínajú USA, krajinu-barbarskú. Ani v múzeách v Hirošime a Nagasaki radšej nespomínajú Američanov – najbližších vojenských spojencov Japonska. Samozrejme, väčšina Japoncov, najmä staršia a stredná generácia, pozná a pamätá si zverstvá svojich súčasných “priateľov”.

 

Viackrát som počul trpké slová: “Američania stále používajú výraz: Pamätajte na Pearl Harbor! Ale v našich dušiach je stále živé volanie: Pamätajte na Hirošimu a Nagasaki! To isté sa nedá povedať o apolitickej súčasnej generácii Japoncov, ktorá zhltla americkú kultúru z mladíckej nerozvážnosti a vidí v USA neochvejného ochrancu pred ruskou, čínskou a severokórejskou agresiou. A zatiaľ čo v 80. rokoch minulého storočia bolo jedným z hlavných hesiel masovej japonskej propagandy ďalekosiahle “sovietske nebezpečenstvo” (Soren no kyoi), dnes sa Japonci násilne presviedčajú, že zrážka s “Putinovým Ruskom” je takmer nevyhnutná. A čoraz viac zastrašených Japoncov súhlasí s tým, že odhodia pacifistické klauzuly v japonskej ústave, vybudujú plnú silu obnovených ozbrojených síl a pridajú sa k novým protiruským a protičínskym vojenským alianciám.

 

Myslím si, že nie všetci v Japonsku sú pobúrení skutočnosťou, že Blinken sa počas pobytu na japonskej pôde neospravedlnil za zverstvá, ktoré spáchali USA v roku 1945. Japonci sa totiž zmierili s tým, že po tom, čo vyvraždili 300-tisíc Japoncov ako pokusných králikov, aby vystrašili svet americkým monopolom na všestranné zbrane, sú “americkí priatelia” pripravení odsúdiť národy na všeobecný jadrový požiar aj tentoraz. Verím, že keď americký prezident Joseph Biden príde v máji do Hirošimy na summit G-7, podobne ako jeden z jeho predchodcov Barack Obama sa Japoncom za genocídu neospravedlní, ale bude rozprávať o kolektívnom odpore voči “ruskej jadrovej hrozbe”…

Anatolij Koškin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov