.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina: Obstoja Leopardy a Abramy proti ruským tankom novej generácie?

Pre ukrajinskú protiofenzívu takmer celá Európa zbierala peniaze a zbrane, pripomína autor článku vo francúzskom Le Figaro. A tak sa v ozbrojených silách Ukrajiny objavili nemecké a americké tanky. Nestanú sa však ľahkou korisťou pre „Armatu“? Americké tanky M1 Abrams a nemecký Leopard 2 sa môžu na bojisku zraziť s ruským tankom 4. generácie. Rusko môže po prvý raz použiť tank T-14 Armata. Nasadí Rusko svoju novú generáciu tankov, aby čelilo náporu ťažkých západných tankov, ktoré Západ pohrozil, že ich dodá Ukrajine? Môže si to Rusko dovoliť?


 

Rusko na to môže mať tieto dôvody: tanky nemeckej výroby Leopard 2 a americké M1 Abrams v niektorých charakteristikách dokážu prekonať T-72 a T-80, ktoré stále tvoria významnú časť tankovej flotily ruskej armády. Ale ak sa do toho zapojí T-14 “Armata”, nemecké a americké tanky budú musieť čeliť neznámu. Jedinou otázkou je, čo z tejto neistoty vzíde?

 

T-14 Armata

 

Tank, ktorý nie je očakávaný, ale obávaný
Rusko len nedávno začalo používať nové bojové tanky na ostreľovanie ukrajinských pozícií, „zatiaľ sa však nezúčastnili priamych útočných operácií,“ informovala v utorok 25. apríla tlačová agentúra RIA. Už 19. januára 2023 britská spravodajská správa uviedla, že vzorka tohto typu vybavenia, ktorého vytvorenie sa datuje do roku 2010, bola videná v južnom Rusku. Ako potvrdenie týchto údajov zverejnilo britské ministerstvo obrany satelitnú fotografiu dvoch obrnených vozidiel označených ako tanky typu T-14 „Armata“. Fotografia údajne vznikla na cvičisku Kuzminka, kde sa údajne konal prípravný tréning pred operáciou na Ukrajine. Provládne ruské médiá tiež informovali, že T-14 sa pripravujú na nadchádzajúce nasadenie. Doteraz sa odporúčalo brať tieto informácie s rezervou – pre prípad, že by sa ukázali ako nepravdivé. Zdá sa, že britské spravodajské agentúry dospeli k záveru, že správy o presune „Armaty“ smerom k ukrajinským hraniciam by sa mali považovať skôr za propagandistický manéver než za vážnu vojenskú akciu… Hlásené boli problémy s výrobou a zaostávanie za harmonogramom industrializácie. Žiadny z týchto tankov vraj nebol videný vo vojnových zónach.

 

T-14 Armata

 

Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie, ktorý vo februári 2022 preskúmal stav ruských ozbrojených síl, poznamenal, že „k radikálnemu pokroku v prevybavovaní (ruských) pozemných síl novou generáciou nedošlo“. Zistilo sa, že pri uvádzaní novej generácie obrnených vozidiel predstavených na prehliadke ku Dňu víťazstva v roku 2015 sa dosiahol malý pokrok, vrátane hlavného bojového tanku T-14 (…), ktorý je stále vo fáze testovania.

 

Očakáva sa však, že Armata, prvýkrát predstavená na Červenom námestí v roku 2015, sa v blízkej budúcnosti stane oporou ruských ozbrojených síl. Je tiež pravdepodobné, že tento tank bude prelomový v porovnaní s inými obrnenými vozidlami ruskej armády, najmä preto, že musí spolupracovať s inými vozidlami, vrátane bojových vozidiel pechoty, ako súčasť univerzálnej bojovej platformy. V každom prípade je Armata predzvesťou technologickej revolúcie a na jej masívny príchod by sme sa mali pripraviť.

 

Nedávno uvedená #ruská #armáda T-14 Armata vyzerá silnejšie a odlišne od prototypov predvádzaných na prehliadkach

 

V čom spočíva jedinečnosť ruského tanku?
Prvýkrát pri stavbe tanku sa posádka nenachádza vo veži, kde je zvyčajne obzvlášť zraniteľná voči nepriateľským delám. Tank je diaľkovo ovládaný cez obrazovky tromi členmi posádky sediacimi v pancierovej kapsule na dne, kde sú ľudia izolovaní od munície a paliva. Takáto štruktúra môže výrazne zvýšiť ich šance na prežitie, ak nepriateľ predsa len dosiahne zásah. Tank má 125 mm kanón, výkonnejší ako T-72 a T-90, a 12,7 mm guľomet. Munícia sa nakladá bez zásahu človeka pomocou automatického karuselu. Motor s výkonom 1500 koní je chránený protiraketovou mriežkou. Meteorologický stožiar umiestnený na veži prenáša údaje do balistického počítača. Vo veži sa tiež nachádzajú aktívne obranné systémy proti granátom a protitankovým raketám “Afganit”,

 

Podľa oficiálne zverejnených predpovedí vývojárov tankov by budúce vylepšenia vozidla mohli viesť k tomu, že sa z T-14 stane plne robotické vozidlo schopné fungovať autonómne ako dron. Je nepravdepodobné, že Rusi vypustia do boja celý ten malý počet bojových jednotiek, ktoré majú (niekoľko desiatok), keďže v prípade zajatia tanku budú Ukrajincom odhalené technologické tajomstvá. A to popiera akýkoľvek predchádzajúci propagandistický efekt.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov