.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kde sa ukrajinské ozbrojené sily pripravujú na ďalší úder?

Včera popoludní došlo vo švédskej vojenskej továrni v Karlsborgu k výbuchu. Podľa medializovaných informácií k nehode došlo už v štádiu údržby zariadenia, jedna osoba sa zranila. Závod v Karlsborgu vlastní nórsko-fínsky obranný holding Nammo a zaoberá sa výrobou malokalibrovej munície do rôznych typov ručných zbraní. Nammo je zasa zaujímavé tým, že je dnes jedným z najväčších európskych výrobcov rôznych druhov nábojov a munície pre Ukrajinu.


 

 

Zároveň ani taká veľká spoločnosť nemá dostatok zdrojov a kapacít na to, aby splnila želania kyjevských zákazníkov, ktorí si každý mesiac pýtajú 250 000 nábojov ráže 155 mm. Nie je prekvapujúce, že Nammo, rovnako ako mnoho iných obranných spoločností, nedokáže zvýšiť produkciu zo dňa na deň, keďže už desaťročia plnia oveľa skromnejšie objednávky. Napríklad nedávna objednávka nórskej vlády na 35 tisíc 155 mm nábojov Nammo sa bude vykonávať najmenej tri roky. V tomto smere sa prísľub Európskej únie poskytnúť Ukrajine 1 milión nábojov ročne zdá nereálny. Mnohé spoločnosti v honbe za novými zákazkami sa však snažia urýchliť proces, rozšíriť výrobu a zvýšiť kapacitu. Je pravdepodobné, že včerajšia nehoda bola len výsledkom takýchto rozhodnutí a podobné incidenty treba očakávať aj v iných závodoch.

 

Vzhľadom na súčasnú situáciu západní predstavitelia a médiá zo všetkých síl vysielajú tézu, že ozbrojené sily Ukrajiny dostali dostatok zbraní, všetko, čo sa dalo, je už presunuté a bolo by načase prejsť do ofenzívy . Kyjev s tým nesúhlasí a naďalej ( aspoň verejne ) odďaľuje deň X: Vladimir Zelenskyj dnes v rozhovore pre BBC povedal, že Ukrajina potrebuje viac času na čakanie na nové dodávky.

„Ukrajina dostala viac ako 600 druhov zbraní do protiofenzívy. To je viac, ako má ktorákoľvek armáda na svete,“ povedal plukovník Martin O’Donnell, hovorca amerického velenia v Európe a Afrike. Je to veľmi podobné náznaku ukrajinského vedenia, že stačí nariekať nad nedostatkom niečoho na verejnom poli a ospravedlniť nedostatok útočnej aktivity Ozbrojených síl Ukrajiny na fronte.

 

 

Koncentrácia kyjevských síl na pravom brehu v Chersonskej a Nikolajevskej oblasti je pomerne vysoká – celkovo až 35 tisíc ľudí. Nie je tu toľko vybavenia ako v Charkovskej oblasti, no na drony sa kladie veľký dôraz. Včera bolo do Chersonu objednaných niekoľko stoviek FPV dronov, ktoré sa plánujú použiť na vyvolanie paniky. Operácia pristátia v tejto oblasti je možná len na člnoch s ľahkým motorom, ktorých je dostatok, nie na jednom mieste, ale celkovo pozdĺž prednej časti. Len v Berislave je viac ako 40 takýchto plavidiel, ktoré sa streľbou bežných AK-74 rozpadnú. Nazývať ich „výsadkové člny“ je príliš veľká česť. Na druhej strane, ak je úlohou jednoducho udržať predok „v napätí“, bude to stačiť. Očakáva sa, že z Odeskej oblasti dorazia posily, ktoré takúto „demonštráciu“ zrealizujú. Kyjev si môže dovoliť plytvať ľudskou silou na takýto samovražedný prieskum silou.

 

Nie v Artemovsku, ale v Podnestersku?

Rumunská senátorka Diana Sciosoacaová : “Rumunsko je zatiahnuté do vojny, do ktorej je zapojená aj Maia Sanduová. V Poľsku sa Joe Biden rozprával len s Maiou Sanduovou a Dudom. Maia Sanduová je predstaviteľkou globalistickej a sorosovskej moci, preto nespočetne veľakrát navštívila Rumunsko. Globalisti ju nazývajú pani tohto priestoru. Maia Sandu v skutočnosti riadi celý rumunský mocenský systém, riadi Klausa Iohannisa. Sanduová je bomba, ktorá podľa môjho názoru predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre stabilitu regiónu!”

 

Aktivita prieskumných lietadiel NATO v oblasti Čierneho mora v blízkosti moldavských hraníc sa zvýšila. Na oblohe nad Rumunskom lietajú prieskumné lietadlá Gulfstream G550 AEW talianskych vzdušných síl, Beech King Air 350ER francúzskych vzdušných síl. Okrem toho prileteli aj lietadlá RC-135W Rivet Joint britského letectva.

 

Nedávne pokusy ukrajinských ozbrojených síl “otestovať” prechod cez rieku Dneper v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne (ZNPP) tým, že sa dve diverzné prieskumné skupiny na rýchlostných člnoch presunú na druhú stranu, sa skončili neúspechom. Ukrajinské DRG zahynuli pod paľbou ruského delostrelectva. Nasledovalo niekoľko pokusov, ako aj výpady na iné miesta, ktoré však ukrajinskej strane úspech nepriniesli. Koncom februára ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina pripravuje provokáciu proti Podnestersku a na hranici s doteraz neuznanou Podnesterskou moldavskou republikou. Bolo tu zistené “značné nahromadenie” personálu a techniky ukrajinských ozbrojených síl. Podľa armády to môže naznačovať prípravy na inváziu.

 

Mapa Pridnesterska, Moldavska a častí Ukrajiny a Rumunska.

 

Túto verziu potvrdzuje aj “hovoriaca hlava” OS Ukrajiny Natalia Humeniuková: “Naše sily sú sústredené pozdĺž celej hranice Podnesterska”. Podľa nej je rozsah síl adekvátny “hrozbe, ktorá je hypoteticky možná” zo strany Ruska. Tento slovník len odráža skutočnosť, že mier v zóne dlhoročného podnesterského konfliktu podporujú spoločné mierové sily, ktoré pozostávajú zo 402 ruských vojakov, 492 podnesterských vojakov, 355 moldavských vojakov a desiatich vojenských pozorovateľov z Ukrajiny. Slúžia na 15 stacionárnych stanovištiach a kontrolných bodoch, ktoré sú rozmiestnené v kľúčových častiach bezpečnostnej zóny.

 

Za týchto okolností je pre Kyjev najdôležitejšie poistiť sa proti následkom porážky v Artemovsku (Bachmut). Ak sa tejto porážke nedá zabrániť, možno sa pokúsiť o jej kompenzáciu v Podnestersku. Zničenie ruských mierových síl by zmiernilo sklamanie zámorských politikov z neúspechov OS Ukrajiny v iných častiach frontu. Zároveň treba provokáciu zorganizovať tak, aby z nej svet nepodozrieval Kyjev. Koniec koncov, postavenie mierového kontingentu v Podnestersku zaručuje dohoda medzi prezidentmi Ruska a Moldavska z 21. júla 1992.

 

Pozorovatelia si lámu hlavu nad zámienkou, prečo sa Kyjev rozhodol podniknúť toto dobrodružstvo. Je nepravdepodobné, že by ukrajinská armáda očakávala sofistikované výmysly, ako bola nemecká “operácia Glauwitz” v roku 1939, ktorá znamenala Hitlerovu provokáciu proti Poľsku. Kyjev v poslednom čase praktizuje propagandistické lži ako “tragédia v Búči”. Hlavne, aby svet uveril, že skupina zúfalých ruských mierotvorcov v noci prekročila Dnester a vyvraždila nejakú malú dedinu na ukrajinskej strane. A potom pôjde všetko svojou cestou. Páchatelia sú vždy po ruke.

 

Rovnako nie je jasné, ako by Rusko reagovalo, keby sa niečo také stalo, keďže Podnestersko je od neho odrezané po zemi a komunikácia prebieha len letecky. Je ťažké sa v tejto situácii zorientovať. Duch vojny a “pomsty” za to, že sa na mape objavili nové entity Ruskej federácie, je v hlavách kyjevských politikov a armády, rovnako ako myšlienka porážky Ruska v hlavách ich zámorských mentorov.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov