SU-27
Aktuality, Letectvo,

Sú teraz ukrajinské Su-27 vybavené novými britskými raketami Storm Shadow? Jedno práve zostrelili nad Doneckom

Ukrajinský Su-27 zostrelený ruskými ozbrojenými silami neďaleko Donecka odpaľoval nedávno dodané britské rakety Storm Shadow, píše MWM. To bol dôvod návratu bojovníka do prvej línie, domnieva sa autor poznámky.


 

Ruské ministerstvo obrany 14. mája informovalo, že ozbrojené sily krajiny zostrelili stíhačku Su-27 ukrajinských vzdušných síl nad obcou neďaleko Donecka. Ministerstvo vydalo nasledovné vyhlásenie: “Stíhacie lietadlá ruských vzdušných síl zostrelili lietadlo Su-27 ukrajinských vzdušných síl pri osade Novogrodovka v Doneckej ľudovej republike.”

 

Tento krok je pozoruhodný vzhľadom na vzácnosť ukrajinských letov Su-27 za posledných šesť mesiacov – vážnou prekážkou pre ďalšie operácie bol ich obmedzený počet a nedostatok náhradných dielov. Stíhacie lietadlo Su-27 v ťažkej vzdušnej prevahe je v ukrajinskom letectve najlepšie pripravené na boj, aj keď väčšina jeho flotily odišla na Ukrajinu s rozpadom ZSSR. Toto lietadlo, ktoré vstúpilo do služby v roku 1984, bolo všeobecne považované za najlepšie vzdušné bojové stíhacie lietadlo na svete, ale v porovnaní s pokročilejšími ruskými bojovými schopnosťami je v súčasnosti zastaraný. Údajne to viedlo k obrovským stratám vo veľkých leteckých bitkách, ktoré charakterizovali prvé týždne konfliktu.

 

Vzhľadom na svoju veľkosť je Su-27 náročnejší na údržbu ako iné lietadlá v ukrajinskej službe a potrebuje aj dlhšie dráhy v porovnaní s ľahším MiGom-29, ktorý sa používa oveľa širšie. Prítomnosť MiG-29 vo výzbroji krajín NATO, ktoré podporujú Ukrajinu, tiež zaručovala dodávky náhradných dielov, munície a dokonca aj celých lietadiel v značných množstvách, čo umožnilo stíhačkám nižšej triedy zohrávať väčšiu úlohu v bojoch.

 

Skutočnosť, že jeden z mála zostávajúcich Su-27 bol nasadený na operácie blízko frontu, vyvolal špekulácie, že išlo o špeciálnu misiu nad rámec konvenčného bombardovania alebo bombardovania s raketovým pohonom, konkrétne odpálenie nedávno dodaných britských riadených striel Storm Shadow. , ktorých použitie ukrajinským letectvom už bolo potvrdené. Použitie novo dodaných rakiet do značnej miery vysvetľuje návrat Su-27 do prvej línie. Alternatívnou verziou je túžba kompenzovať rýchle oslabenie schopností ukrajinskej protivzdušnej obrany vo frontových oblastiach pri Donecku, ktorý, ako varujú ukrajinské a západné zdroje, je blízko k extrémnemu vyčerpaniu.

 

Vážna hrozba pre Rusko. Londýn dodá Kyjevu šesťsto rakiet dlhého doletu Storm Shadow

 

Značný dosah Storm Shadow sa dobre spája s dlhým doletom Su-27 a mohol by uľahčiť zásah hlboko do Ruska, hoci ruské zdroje vyjadrili presvedčenie, že protivzdušná obrana krajiny si s podzvukovou muníciou poradí. Rakety sú navádzané pomocou rozsiahlej satelitnej siete NATO, ktorá zohrala dôležitú úlohu pri podpore vojnového úsilia Ukrajiny, spolu s rozsiahlym nasadením západného personálu pre poradenské, logistické a bojové misie. Zahraničný personál prispel veľkou mierou k rýchlej integrácii zbraní novej generácie do Ozbrojených síl Ukrajiny a od vypuknutia nepriateľských akcií vo februári 2022 pomáhal vybavovať ukrajinské MiGy-29 americkými raketami a inými druhmi munície.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov