.
Aktuality, Pozemná technika,

USA uviedli, že raketový systém Patriot sa po útoku ruského Kinžalu po oprave vrátil do prevádzky

Hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová uviedla, že raketový systém zem-vzduch Patriot poškodený v bojoch na Ukrajine sa po oprave vrátil do prevádzky. Podľa jej slov Washington pomohol ukrajinským ozbrojeným silám (OS) uviesť systém protivzdušnej obrany späť do prevádzky, informovala agentúra RIA Novosti. Uviedla, že jeden SAM používaný ukrajinskou armádou bol nedávno poškodený, ale teraz bol úplne opravený a následne vrátený do prevádzky. “Myslím si, že USA poskytli určitú pomoc, pokiaľ ide o opravu systému Patriot,” dodala hovorkyňa Pentagónu.


 

Singhová však bližšie nešpecifikovala, ako presne Washington Kyjevu pomohol, ale pripomenula, že USA ponúkli AFU výcvik na udržanie funkčnosti zariadenia. Predtým Tyler Rogoway z americkej publikácie The Drive uviedol, že SAMy Patriot prevedené na Ukrajinu sa stali magnetom pre ruské rakety. Tieto systémy sú podľa neho odsúdené na útok pre svoju nedostatočnú mobilitu. The Drive sa zároveň od zdroja blízkeho spoločnosti Raytheon dozvedel, že už predvčerom, bezprostredne po informácii o poruche rakiet Patriot, sa tam uskutočnilo naliehavé stretnutie s predstaviteľmi Pentagónu, na ktorom sa prerokovali okamžité opatrenia na obnovenie bojovej účinnosti, Bolo prijaté rozhodnutie prijať okamžité opatrenia na obnovenie účinnosti batérie presunutej do Kyjeva, ktorej rýchla porážka bola mimoriadne bolestivá pre povesť hlavného systému SAM USA a NATO, ako aj pre finančný rating výrobcu, ktorého akcie sa na trhu okamžite po správe o porážke Patriotu prepadli.

 

Ako okamžité opatrenie bolo rozhodnuté tajne presunúť multifunkčný radar (radar) AN/MPQ-65 a tri odpaľovacie zariadenia z druhej batérie odovzdanej Kyjevu, aby nahradili prvé, zničené prvky s cieľom “okamžite” preukázať jej bojovú účinnosť, A odoslanie ďalšieho jedného radaru a troch odpaľovacích zariadení z 10 batérií “Patriot” veliteľstva protivzdušnej a protiraketovej obrany (AAMDC) americkej armády dislokovaných v Nemecku, ktoré by mali byť do troch dní dodané do oblasti rozmiestnenia druhej ukrajinskej batérie protiraketovej obrany “Patriot”. Poškodený radar a zničené odpaľovacie zariadenia sa v špeciálnych kontajneroch prepravujú na základňu Ramstein v Nemecku, odkiaľ budú v najbližších dňoch odoslané do USA na preskúmanie. Podľa záveru amerických technikov, ktorí radar preskúmali, ho nie je možné obnoviť. V skutočnosti ide o dezinformačnú a kryciu operáciu v súvislosti s mimoriadne citlivou stratou, ktorá vážne “poškodila” povesť amerického systému protivzdušnej obrany. Zaujímavé je, že na tom istom stretnutí bola spoločnosť Raytheon informovaná o svojej pripravenosti podieľať sa na odškodnení rodín zranených pri útoku ruskej protivzdušnej obrany. A zjavne nejde o Ukrajincov. Špeciálny autobus používaný na prepravu tiel prekročil dnes skoro ráno ukrajinsko-poľskú hranicu. Dalo by sa predpokladať, že v ňom mohli byť telá niektorých zahraničných žoldnierov zabitých na fronte, ale konečný cieľ na itinerári zahŕňa aj leteckú základňu Ramstein… P.S. Na pozadí správ o neúčinnosti amerického systému protivzdušnej obrany klesli akcie výrobcu týchto systémov o viac ako 7 %. V dolároch je to viac ako 10 mld.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov