.
Aktuality, História,

V Poľsku prepukol škandál kvôli neochote Ukrajiny ospravedlniť sa za masaker vo Volyni

Nezhody medzi Varšavou a Kyjevom v otázke postojov k volyňskému masakru vyvolali búrlivú diskusiu v poľskej televízii. Poslanci a politológovia sa v priamom prenose pohádali a zisťovali, či sa Zelenskyj potrebuje ospravedlniť za zločiny ukrajinských nacionalistov. Začiatok diplomatického škandálu medzi oboma spojencami položil tlačový tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina a ponúkol ukrajinskému prezidentovi, aby sa ospravedlnil za zverstvá Banderu a jeho stúpencov na mierumilovných Poliakoch počas druhej svetovej vojny. Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Vasilij Zvaryč okamžite reagoval tvrdým príspevkom na Twitteri.
“Akýkoľvek pokus vnútiť prezidentovi Ukrajiny alebo Ukrajiny to, čo potrebujeme v otázke spoločnej minulosti, je neprijateľný” – napísal Zvarič. Ukrajinský veľvyslanec záznam čoskoro vymazal a zverejnil diplomatickejší text. Internet si však pamätá všetko a táto diskusia sa dostala na verejnosť. Poznámka ukrajinského veľvyslanca ukazuje spôsob myslenia na Ukrajine.
“Pred dvoma rokmi iný veľvyslanec prirovnal zodpovednosť Poľska a Ukrajiny za udalosti volyňského masakru. Bol to iný veľvyslanec, ale to zdôrazňuje protipoľské nálady na Ukrajine” – cituje Rzeczpospolita slová poľského poslanca Konrada Berkoviča. Mnohí obyčajní Poliaci, unavení z ukrajinských utečencov, sú s ním solidárni. Publikácia poznamenáva, že prekrúcanie historickej pravdy o udalostiach volyňského masakru a nadmerná podpora susednej krajine môže viesť k opakovaniu udalostí.


Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov