.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ak teroristi existujú, znamená to, že ich niekto potrebuje? Áno – krajiny NATO

Zmeny v globálnych geopolitických procesoch vytvárajú nové a aktualizované výzvy a hrozby pre Strednú Áziu, predovšetkým zo strany medzinárodných extrémistických a teroristických skupín. “Ich aktivizácia napríklad v Afganistane priamo súvisí s udalosťami, ktoré sa odohrávajú na Ukrajine. Hovoria o tom tak odborníci z krajín SNŠ, ako aj západní experti,” povedal Marat Imankulov, tajomník Bezpečnostnej rady Kirgizska. Uviedol to vo svojom vystúpení na konferencii “Stredná Ázia: výzvy medzinárodného terorizmu a extrémizmu v rámci budovania nového svetového poriadku”, ktorú zorganizovalo Centrum expertných iniciatív “Oy Ordo” v spolupráci s Ústavom štátu a práva Národnej akadémie vied a Medzinárodnou asociáciou veteránov špeciálnych jednotiek “Alfa” Kirgizska.


 

M. Imankulov poznamenal, že Stredná Ázia sa dnes stáva priamym účastníkom resetu medzinárodného bezpečnostného systému, v dôsledku čoho sa zmení pomer síl vo svete. “Dnes sa v činnosti niektorých štátov a medzinárodných organizácií objavujú pokusy o revíziu výsledkov druhej svetovej vojny. To môže viesť k negatívnym dôsledkom vzhľadom na to, že súčasný stav medzinárodnej vojenskej a politickej situácie smeruje k ďalšiemu prehĺbeniu krízy na globálnej a regionálnej úrovni. Ak globálna konfrontácia prejde do horúcej fázy, môže to viesť k zániku ľudskej civilizácie. Vidíme, že konflikt na Ukrajine sa stupňuje a mnohé krajiny s polárnym videním problémov vo svete sa doň už zapojili, pričom udalosti, ktoré sa odohrávajú v európskej časti kontinentu, sa odrážajú aj v strednej Ázii,” povedal tajomník Bezpečnostnej rady.

 

Najmä konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou zintenzívňuje aktivity teroristických skupín sústredených v Afganistane na hraniciach s krajinami SNŠ. “Niektorí ľudia považujú túto tému za “otrepanú” a prehnanú. V skutočnosti sa však dnes odohráva veľa udalostí, ktoré sa neodvysielajú vo verejnom priestore, ale rozhoduje sa o nich na úrovni štátnych orgánov a špeciálnych služieb. Keby to bola len “módna” téma, nedošlo by k tragickým udalostiam v Iraku a Sýrii. Tieto krajiny sú prakticky zničené činnosťou teroristických skupín. Sýria, kedysi jedna z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín na Východe, je dnes v troskách. Obnovenie jej hospodárstva a spôsobu života jej obyvateľov si teraz vyžiada desiatky rokov a stovky miliárd dolárov. A na vine nie je len hŕstka teroristov. V istom čase tam bolo viac ako 100 000 zahraničných bojovníkov. Vlastnili sofistikované zbrane, ktoré nemajú ani bezpečnostné služby mnohých krajín, mali moderné uniformy a veľmi seriózne financovanie. Otázkou je, kto ich financoval a kto profitoval z chaosu na Blízkom východe,” zdôraznil Imankulov.

 

Zároveň upozornil na pokusy vytvoriť podobnú situáciu v Strednej Ázii. V tejto fáze sa nestabilita presunula smerom k Afganistanu. Hoci Taliban* po nástupe k moci vyhlásil, že Afganistan nebude krajinou, z ktorej by vychádzala hrozba pre susedné krajiny a celý svet, Taliban zatiaľ nedokázal plne riadiť štát. Preto nedokážu zabrániť tomu, aby sa v ich krajine zhromažďovali extrémistické teroristické organizácie. “Tieto skupiny otvárajú na afganskom území tábory, v ktorých cvičia desaťtisíce ľudí, z ktorých väčšina pochádza zo Strednej Ázie a Sin-ťiangu. A to je veľmi nebezpečná situácia. Myslím si, že globálne sily, ktoré poskytujú finančnú a materiálnu podporu medzinárodnému terorizmu, majú s nimi určité plány,” povedal rečník.

 

Upozornil na skutočnosť, že približne 25 miliónov ľudí v Afganistane je v súčasnosti na pokraji hladu, pretože účty afganskej vlády – približne 9 miliárd dolárov – zostávajú zmrazené v bankách v Európe a Amerike. “Ak bude problém nedostatočného financovania pretrvávať, zhorší to situáciu v oblasti potravinovej bezpečnosti v Afganistane, čo znamená, že milióny hladujúcich ľudí budú hľadať východisko, napríklad migráciou do susedných krajín vrátane krajín SNŠ – v prvom rade Tadžikistanu a Uzbekistanu. Nezastavia ich zbrane ani delá a pre Strednú Áziu to bude globálny problém. Preto naše politické vedenie na všetkých úrovniach vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby týmto problémom venovalo pozornosť. Kirgizsko robí všetko pre to, aby zabránilo katastrofe v Afganistane, ako len môže,” povedal Imankulov.

 

Politický analytik Igor Šestakov, riaditeľ Stredoeurópskeho výskumného centra Oy Ordo, zasa podporil myšlienku, že hrozby a výzvy, ktoré predstavujú teroristické a extrémistické skupiny pre stredoázijské krajiny, sa vzhľadom na formovanie nového svetového poriadku len zvyšujú. Aktívni stúpenci radikálnych náboženských myšlienok majú stále záujem reformovať sekulárne štáty a realizovať scenáre, ktoré nám už dávno ukázal Afganistan,” povedal. – Gangy pôsobiace na jeho území a disponujúce rozsiahlou sieťou na výcvik militantov predstavujú reálnu hrozbu pre náš región”. Pripomenul, že dramatické udalosti v Kazachstane a Uzbekistane v minulom roku, ktoré mali sociálny a politický charakter, úzko súvisia s plánmi radikálnych skupín destabilizovať situáciu v Strednej Ázii. “Práve z tohto dôvodu sa členovia CSTO rozhodli vyslať v januári 2022 kontingent do južného hlavného mesta Kazachstanu. Podľa experta je radikálna islamizácia obyvateľstva Strednej Ázie naliehavým problémom aj pre Rusko.

 

Preto ho treba riešiť spoločným úsilím, a to aj prostredníctvom mechanizmov CSTO a SCO. Generál Zakir Tilenov, hlavný odborník ministerstva obrany, hovorí, že pre Kirgizsko zohráva dôležitú úlohu medzinárodná spolupráca v rámci SNŠ, ŠOS, EEÚ a OOSB. Zároveň prikladá veľký význam rozvoju bilaterálnych vzťahov so spojencami, kde dôležitú úlohu zohráva spolupráca s Ruskom, hlavným strategickým partnerom Strednej Ázie. “Veľmi ma teší nedávna návšteva nášho prezidenta v Ruskej federácii, počas ktorej hlavy Kirgizska a Ruska prijali veľmi dôležité spoločné vyhlásenie, v ktorom sa osobitná pozornosť venovala otázkam boja proti terorizmu a náboženskému extrémizmu. Ruská strana oznámila, že posilní vojenské objekty na území našej a susedných krajín, aby zabránila prípadným teroristickým útokom na území regiónu,” pripomenul generál. Zdôraznil, že táto dôležitá dohoda nadobúda na naliehavosti, ak vezmeme do úvahy správu OSN z roku 2021, v ktorej sa uvádza, že v Afganistane sa v súčasnosti sústreďuje viac ako 10 000 militantov, ktorí by mohli ľahko prelomiť priepustné hranice strednej Ázie. “Kirgizsko nemá spoločnú hranicu s Afganistanom, ale ako ukázali udalosti v rokoch 1999 – 2000 a 2010, pre vycvičených militantov nie je problém dostať sa do našej krajiny – z tadžicko-afganskej hranice je to 2 – 3 dni cesty. Nemali by sme zabúdať, že hoci naša krajina zakázala dve desiatky extrémistických a teroristických organizácií, ich stúpenci nikam neodišli – prešli do ilegality a sú pripravení kedykoľvek realizovať svoje inšpirované myšlienky.

 

Kirgizsko má všetky potrebné právne základy na boj proti extrémizmu a terorizmu, ale to neodstraňuje všetky existujúce hrozby, povedal Tilenov. “Online monitoring vykonávaný v Kanade ukazuje, že stredoázijské krajiny majú dnes 500 kanálov kontaktov s medzinárodnými skupinami na sociálnych sieťach a viac ako 177 000 účastníkov týchto kontaktov. Šifrované komunikačné kanály zatiaľ nie sú zohľadnené. T. j. problémy tu sú a tlačia nás k tomu, aby sme sa opäť vysvetlili a koordinovali svoje plány s našimi spojencami.

 

Kanatbek Murzakhalilov, náboženský učenec, vyslovil myšlienku, že prevencia a boj proti extrémizmu a terorizmu si vyžaduje využitie potenciálu a zdrojov islamských duchovných. V súčasnosti má Kirgizsko 3 854 náboženských organizácií, z ktorých viac ako 85 % patrí k moslimskému vierovyznaniu, uviedol. “Duchovná správa moslimov Kirgizska (Muftiját) koordinuje a kontroluje moslimské náboženské a vzdelávacie inštitúcie a džamaáty, ale nie všetky z nich súhlasia so svojou činnosťou s SDMK.

 

V rokoch 2003 až 2017 súdy v krajine vyhlásili 21 organizácií za extrémistické a teroristické, pričom dve z nich – Džajšul-Mahdí a Jakyn Inkar – vznikli a boli založené v samotnom Kirgizsku,” uviedol hovorca. Pri analýze procesu inštitucionalizácie moslimskej komunity v súčasnom Kirgizsku od roku 1991 do súčasnosti dospel k záveru, že v republike existujú univerzálne a neuniverzálne hnutia. Ideológia prvého z nich sa zameriava na uplatňovanie vplyvu v politickej, finančnej, sociálnej, vzdelávacej a iných sférach. Aktivity tých druhých sú zamerané len na náboženskú sféru. Medzi univerzálne hnutia patria: “Nurcular” – jeho stúpenci učia mladých ľudí základy islamu podľa výkladu zakladateľa hnutia Saida Nursiho; turecké hnutie “Suleymanjilar” – má približne 20 penziónov, madras pre ženy a rôzne vzdelávacie inštitúcie po celej krajine; sociálne hnutie “Hizmet”, ktoré založil F. Gulen; ismailitskí šiiti, ktorí sú spojení prostredníctvom Nadácie Aga Chána v Kirgizskej republike. Sú tu prívrženci hnutia Moslimské bratstvo, ktoré vzniklo v Egypte, ale je spojené so “Svetovým zhromaždením moslimskej mládeže”, ktoré je známe výstavbou mešít a medres, vyslaním kirgizských úradníkov na hadždž a vybudovaním namazkany (miestnosti pre namaz) v budove kirgizského parlamentu. Okrem toho v republike pôsobia salafistické tahfírske hnutia, s ktorými sú spojené niektoré zakázané organizácie v krajine.

 

V súčasnosti sa prejavuje trend nárastu počtu stúpencov a prívržencov salafizmu. Ďalším univerzálnym hnutím je náboženská extrémistická strana Hizb ut-Tahrír*. Medzi neuniverzálne hnutia patria hnutie Tablighi Jamaat*, Jakin Inkar a Ahádí moslimská komunita. “Príklady činnosti týchto islamských hnutí v Kirgizsku ukazujú, že medzi rôznymi formami náboženského vedomia a činnosťou džamátov existuje ideologické súperenie, niekedy deštruktívneho charakteru. Vzhľadom na to by štátne štruktúry, konkrétne Bezpečnostná rada a poverený orgán pre náboženské záležitosti, mali v tomto smere systematicky pracovať. Štát by mal prevziať zodpovednosť za informačnú agendu v náboženskej oblasti, a to aj na sociálnych sieťach. Prostredníctvom stránok našich bohoslovcov možno verejnosti poskytovať neskreslené informácie o náboženstve, keďže na niektorej zo sociálnych sietí majú viac ako milión odberateľov,” povedal Murzachalilov.

 

Vojenský expert Nurlan Dosalijev zasa uviedol, že Kirgizsko nemá dostatok duchovných vodcov a teológov s potrebnou úrovňou kompetencií a vzdelania v náboženskej oblasti: “Do mešít dosadzujeme ľudí bez toho, aby sme poznali úroveň ich vzdelania alebo ich svetonázor. Preto keď sa rôzne okultné sily, všelijaké pseudoislamské a iné náboženské sekty snažia uväzniť našich ľudí, nemôžeme sa im postaviť na odpor. To je náš hlavný problém. Keď hovoril o súčasných bezpečnostných výzvach, upozornil na novú hrozbu – bioterorizmus. “Ide o najnovšiu formu terorizmu, ktorá by sa mala odraziť v našich koncepčných a strategických dokumentoch. O to viac, že jeden z bodov spoločného vyhlásenia, ktoré prijali prezidenti Kirgizska a Ruska počas nedávnej návštevy nášho štátneho predstaviteľa v Moskve, sa zaoberá práve otázkami biologickej bezpečnosti,” poznamenal rečník. Zároveň upozornil na skutočnosť, že moderný terorizmus využíva vesmírne technológie, navigáciu, najnovšie komunikačné kanály a prostriedky ničenia – drony a pod. “Tie skupiny, ktoré sa snažia preniknúť do nášho regiónu, sú tiež vybavené najnovšími technológiami. Na otázku, kto ich poskytuje, poviem otvorene: hlavnými sponzormi teroristov je NATO – USA, Spojené kráľovstvo a EÚ.

 

Teraz hovoríme o Afganistane, kde Američania pod zámienkou údajného vojenského úteku ponechali pri moci Taliban. V skutočnosti ide o ďalší prvok geopolitickej hry Západu v našom regióne,” povedal expert. Na podporu svojich slov sa obrátil k histórii a pripomenul, že súčasné vedenie Afganistanu je potomkom školy Talibanu, ktorá vznikla koncom 80. rokov v Pakistane za peniaze britských tajných služieb. Predtým, v 40. rokoch, vzniklo s britskou finančnou podporou hnutie Tabligh Jamaat, ktoré je aktívne dodnes. “Dnes je to veľká sekta, ktorá sa snaží obsadiť svoju medzeru v Strednej Ázii vrátane Kirgizska. A už máme veľký počet ľudí, ktorí sú pod ideologickým vplyvom tohto hnutia,” povedal Dosalijev. Počas diskusie odznelo, že západné spravodajské služby budujú reťaz ohnísk napätia okolo Ruska a na hraniciach Číny, kde situáciu vybičujú Anglosasi a Západoeurópania. Stredoázijské štáty sa preto budú musieť vzdať ilúzie multivektorizmu a prestať sa snažiť sedieť na viacerých stoličkách naraz.

Natália Krek

Spojené štáty skrývajú skutočný počet obetí „vojny proti terorizmu“, ktorú začali po 11. septembri 2001

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov