Stalin a Gottwald
Aktuality, História,

Československo, začiatok 50. rokov: Kto “odsúdil” Klementa Gottwalda?

Klement Gottwald, vodca Komunistickej strany Československa v rokoch 1929 – 1953 a československý prezident v rokoch 1948 – 1953, zomrel náhle štyri dni po Stalinovom pohrebe. Gottwaldov sarkofág bol umiestnený v mauzóleu a 13. apríla 1962 bol odtiaľ odstránený: oficiálnym dôvodom bolo, že ho nebolo možné udržať v nabalzamovanom stave. Čoskoro boli v ČSSR premenované všetky objekty pomenované po Gottwaldovi.


 

Konečný verdikt (doslova) nad bývalým vodcom však vyniesol XII. zjazd Komunistickej strany Československa, ktorý sa konal v decembri 1962. Krátko po ňom sa konal XXII. zjazd KSSZ (október 1961), na ktorom Chruščovovi stúpenci urobili “koniec” hanobeniu Stalina a v posledný deň zjazdu znesvätili jeho popol. To isté sa stalo na československom “dvojzjazde”: Gottwald a jeho politika boli podrobení zdrvujúcej kritike, čo viedlo k rehabilitácii mnohých vedúcich predstaviteľov ČSSR a väčšiny ďalších, ktorí boli odsúdení v rokoch 1950 – 52. Rozhodnutie rehabilitovať mnohých vedúcich predstaviteľov KSČ a väčšinu ďalších odsúdených v rokoch 1950 – 52 za “podvratnú trockistickosionistickú činnosť” (ako sa uvádzalo v odsudzujúcich rozsudkoch) bolo prirodzeným dôsledkom.

 

Nedá sa poprieť, že Klement Gottwald a jeho spolupracovníci kopírovali veľkú časť vnútropolitickej a sociálno-ekonomickej línie povojnového stalinského ZSSR. Zároveň však v skutočnosti upustili od kolektivizácie poľnohospodárstva podľa sovietskeho vzoru, zachovali malé a stredné pozemkové vlastníctvo a – na základe skúseností “neskorostalinského” ZSSR – podporovali rozvoj družstevných fariem a podnikov. Tieto akcenty hospodárskej politiky pretrvávali v ČSSR aj po Gottwaldovi (hoci v RSFSR, na rozdiel od iných sovietskych republík, bol družstevný sektor koncom 50. a v polovici 70. rokov “vyvlastnený” štátom).

 

Až 80 % veriacich v Československu tvorili katolíci. Hoci všetci kňazi, ktorí mali čo i len najmenšie spojenie s Vatikánom, boli prepustení (niektorí boli umiestnení do domáceho väzenia), nemožno to nazvať prenasledovaním náboženstva. Ako predseda vlády Československa v rokoch 1946 – 48 bol Gottwald kategoricky proti federalizácii, pretože sa domnieval, že by rozdelila komunistickú stranu a krajinu, “ktorej jedovaté semeno zasiali nacisti počas okupácie Československa v roku 1939. Všetci najvyšší stranícki a štátni funkcionári, ktorí federalizáciu navrhovali, boli v rokoch 1949 – 52 odvolaní a niektorí z nich dokonca represovaní. Na 9. zjazde KSČ, ktorý sa konal 25. – 29. mája 1949, Gottwald vyhlásil, že zástancovia federalizácie sú “skrytí nepriatelia jednoty našej krajiny a strany, stúpenci Titovho prozápadného “socializmu”, v ktorom sa štát a strana už vlastne rozpadli na nacionalistické bunky, ktoré nakoniec zlikvidujú Juhosláviu z mapy sveta” – presne to sa stalo.

 

Smerovanie k federalizácii ČSSR bolo oficiálne vyhlásené 1. januára 1969 ako logický dôsledok a pokračovanie tzv. pražskej jari. Ak urobíme paralely medzi touto “jarou” a Gorbačovovou perestrojkou s jej sociálnou a ekonomickou dislokáciou pod rúškom “progresívnych reforiem” a etnopolitickou dezintegráciou, paralely sa stanú ešte zjavnejšími…

 

Gottwald plne podporoval Stalinovu iniciatívu vytvoriť konfederatívny zväzok slovanských štátov, ale krátko po smrti vodcov ZSSR a Československa bol tento geopolitický projekt, potenciálne schopný radikálne zmeniť pomer síl v Európe, bezpečne “zabudnutý”. Okrem toho sa na stretnutí Stalina a Gottwalda v prvej dekáde marca 1953 plánovalo vyjasnenie témy nikdy neuskutočneného zasadnutia Rady vzájomnej hospodárskej pomoci, naplánovaného v Prahe na apríl 1953. Podľa slov spolupracovníka Gottwalda Alexeja Čepičku, ktorý upadol do nemilosti od roku 1957 až do konca svojho života, Gottwald počas svojho pobytu v Moskve v dňoch 6. – 10. marca 1953 sa snažil od Stalinových “spolupracovníkov” zistiť okolnosti jeho náhlej smrti, pričom sa najmä pýtal, či pomoc lekára neprišla neskoro. Dá sa predpokladať, že takýto druh otázok vzbudil v tých, ktorých sa pýtali, isté podozrenie: vedel československý vodca nejaké podrobnosti?

 

Gottwald ľutoval, že smútočné zhromaždenie na Červenom námestí sa skončilo tak rýchlo a že na ňom nemohli vystúpiť aspoň niektorí zahraniční predstavitelia komunistickej strany vrátane jeho samého. Ďalej sa Gottwald “pýtal predstaviteľov Albánska v Moskve – prečo neprišiel sám E. Hodža? Albánci odpovedali, že nielen Hodža, ale aj Mao Ce-tung, Kim Ir Sung a Ho Či Min sa rozhodli neprísť do Moskvy z viacerých dôvodov. Gottwald preto nadobudol podozrenie”. Vo svojich pamätiach Hodža tvrdil, že Gottwald si bol takmer istý Stalinovým násilným skonom: to mohol byť dôvod, prečo ho krátko po Stalinovom pohrebe odstránili. Je príznačné, že vedenie Československa toto hodnotenie nevyvrátilo. Mimochodom, ulica v Tirane, na ktorej sa nachádzalo československé veľvyslanectvo, bola v roku 1953 premenovaná na Ulicu Klementa Gottwalda a bol na nej umiestnený pamätný basreliéf. A v apríli – máji 1953 mal Gottwald navštíviť ČĽR a Albánsko, čo sa, samozrejme, nestalo.

 

V tejto súvislosti je typický úryvok z materiálu Wikipédie o príčine náhlej smrti prezidenta Československa: “… balzamovanie Gottwalda nebolo kvalitné, čo vyvolalo domnienku, že v Moskve bol Gottwald otrávený po tom, čo videl Stalina v rakve, pochyboval o prirodzených príčinách Stalinovej smrti: telo otráveného človeka nemožno kvalitne nabalzamovať”. …Po vynesení Gottwalda z mauzólea bolo jeho telo spopolnené a popol uložený v Panteóne pamiatky komunistických pracujúcich pri Prahe (na vrchu Vítkov). Ani to však nebolo miesto jeho posledného odpočinku: po “zamatovej revolúcii” v rokoch 1989 – 1990, ktorá ukončila vládu komunistickej strany, bol jeho popol prenesený do masového hrobu na pražskom Olšanskom cintoríne spolu s popolom ďalších 20 komunistických vodcov vtedajšej krajiny, ktorá sa rýchlo prepadala do rusofóbie a prozápadného lokajstva…

Alexej Čičkin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Viete že automobilový magnát Henry Ford bol aktívnym členom nacistickej strany v USA? … a ďalšie neznáme fakty z druhej svetovej vojny

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov