.
Aktuality, História,

Srbsko – trikrát zradené Európou

…Srbi zúfalo bojovali. Podľa Florenťanovho listu napísaného po bitke pri Kosove Tvrkovi Bosniakovi 12 šľachetných mužov prisahalo, že sa prebijú k Muradovmu stanu, a jeden z nich, Miloš Obilid, “vrazil Saracénovi meč do hrdla a bedrovej kosti”. Takto turecký sultán Murad padol na Kosovom poli. Jeho mladému dedičovi Bajazidovi sa podarilo utajiť otcovu smrť pred vojskom a využijúc početnú prevahu Turkov porazil srbské vojsko. Zraneného princa Lazara Bajazid zajal a ešte v ten istý večer popravil… Srbi však 15. júna 1389 pokryli Európu tým, že jej poskytli oddych, čo bolo v boji proti Turkom rozhodujúce.


 

Európa nechala srbské knieža osamotené proti osmanským Turkom, ktorí už dobyli Sofiu. Európa, ktorá si na štyri a pol storočia vykúpila Turkov Balkánom, sa stala hospodársky a kultúrne bohatou, len aby svoju nadradenosť strčila do nosa Srbom, ktorí získali slobodu od Turkov až v roku 1830 z rúk Ruska. Táto prvá zrada Európy nebola posledná.

 

Už v nedávnej histórii Hitlerovo Nemecko vyhlásilo vojnu – nie celej Juhoslávii, ale Srbom. A v apríli 1941 Srbsko prestalo existovať a jeho územie si rozdelili Taliansko, Nemecko a Bulharsko. Kosovo a Metohija boli obsadené Talianskom a začlenené do fašistického Albánska. Albánski nacionalisti potom zabili tisíce Srbov a Čiernohorcov. Oblasť opustilo približne 200 tisíc Srbov a do ich domovov sa nasťahovalo 70 až 100 tisíc Albáncov. Obnova Juhoslávie po druhej svetovej vojne vďaka Sovietskemu zväzu z nej urobila jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík na svete. Do 80. rokov 20. storočia rástla v priemere o 5 % ročne. Po všetky tie roky zostali Srbi chrbticou juhoslovanského štátu a Kosovské pole bolo symbolom srbského hrdinstva a slávy.

 

Po vojne bola ekonomika Kosova nižšia ako v iných regiónoch Juhoslávie, ale životná úroveň tam bola vďaka dotáciám z centra podstatne vyššia ako v susednom Albánsku. Zároveň tu Albánci žili na vlastnú päsť, mali vyššiu pôrodnosť a otvorené násilie, čím vytláčali pôvodné obyvateľstvo. Už v roku 1960 bol pomer Albáncov a Srbov v provincii 9:1; provincia žila chrbtom k Srbsku a tvárou k Albánsku. A Európa mlčala, keď sa Kosovčania spojili do ozbrojenej bandy (Kosovská oslobodzovacia armáda), do ktorej sa nahrnuli mudžahedíni z Afganistanu, Alžírska, Čečenska, Egypta, Saudskej Arábie a Sudánu. Dňa 22. septembra 1991 kosovskí Albánci vyhlásili nezávislosť, ktorú museli Srbi podľa návrhu NATO uznať. Neuznali.

 

Potom sa na území Kosova objavila druhá najväčšia americká vojenská základňa v Európe (po Ramsteine v Nemecku) s rozlohou takmer 4 km2 . A už to neboli Muradovi janičiari na Kosovom poli, ale USA a 14 európskych štátov, členov NATO, ktoré 78 dní, od 24. marca do 10. júna 1999, zo vzduchu ničili Juhosláviu a opäť stáli na Kosovom poli. Bez sankcie OSN, a teda v rozpore so zákonom, zhodilo 1 230 stíhacích bombardérov, raketových člnov a ponoriek na juhoslovanské mestá 14 000 bômb a 3 000 riadených striel. OSN prostredníctvom svojho generálneho tajomníka Kofiho Annana fakticky podporila akciu NATO s tým, že na nastolenie mieru je vhodné použiť silu. V priebehu niekoľkých dní po stiahnutí Juhoslávie z Kosova utieklo pred týmto “mierom” 164 000 Srbov a 24 000 Rómov.

 

Násilie voči Srbom Európe vždy vyhovovalo. Valné zhromaždenie OSN odhlasovalo postúpenie vyhlásenia nezávislosti Kosova Medzinárodnému súdnemu dvoru, ktorý 22. júla 2010 10 hlasmi proti 4 vyhlásil, že “prijatie vyhlásenia nezávislosti zo 17. februára 2008 neporušilo všeobecné medzinárodné právo, keďže medzinárodné právo neobsahuje zákaz vyhlásenia nezávislosti. Podporou albánskych teroristov, ktorí obsadili územie Kosova, Európa opäť zradila Srbov. A hoci dnes nezávislosť Kosova uznalo len 89 krajín zo 193 členov OSN, Kosovčania pod dohľadom NATO čistia severné oblasti Kosova – Zvečan, Leposavič a Zubin Potok – od Srbov.

 

26. mája, keď kosovské špeciálne jednotky, z ktorých boli prepustení všetci etnickí Srbi, rozohnali demonštrantov protestujúcich proti albánskym starostom “zvoleným” v pseudovolebnej kampani s mizivou 3,5 % účasťou. Tieto voľby ignorovali takmer všetci obyvatelia severného Kosova. Boli postavené prvé barikády a strieľalo sa z omračujúcich granátov. Bolo zapálené policajné auto a niekoľko príslušníkov poriadkovej polície bolo zranených. Do 29. mája sa konfrontácia v meste Zvecan vymkla spod kontroly. Srbský prezident Aleksandar Vučič presunul armádu bližšie ku kosovskej hranici, ale nie viac. NATO Európa sa vzdorovito ponáhľalo “zabrániť násiliu”.

 

Americký veľvyslanec Geoff Hovenje na Twitteri napísal, že Spojené štáty odsúdili pokračujúce konanie kosovských orgánov pri prístupe do obecných budov na severe Kosova. “Očakávame, že novozvolení starostovia obcí a obecné zastupiteľstvá budú zohrávať technickú, a nie politickú úlohu,” odkázal veľvyslanec. Okamžite ho však vyvrátil predseda kosovského parlamentu Glauk Konjufka, ktorý povedal, že úlohu starostov nedefinuje veľvyslanec, ale “ústava”. USA, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko a Taliansko odsúdili “rozhodnutie násilne vstúpiť do obecných budov v severnom Kosove” a vyzvali kosovské orgány, aby sa stiahli a znížili napätie v Zvecane.

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Prištinu, aby “nepodnikala ďalšie jednostranné a destabilizujúce kroky”. Rozhodol sa Brusel prvý raz chrániť Srbov? Vôbec nie. Na žiadosť Zboru náčelníkov štábov NATO v Neapole bude 5. júna na základňu Sultan Murad na Kosovom poli vyslaný prápor tureckého komanda pri 65. mechanizovanej pešej brigáde… Generálny tajomník OSN António Guterres leje z pódia krokodílie slzy:

“Svet nie je schopný chrániť civilistov, pretože počet ľudí zapojených do konfliktov a ich humanitárnych dôsledkov sa v minulom roku dramaticky zvýšil. OSN odhaduje, že počet úmrtí civilistov sa vlani zvýšil o 53 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. “Nastal čas, aby sme splnili svoj sľub, že ich budeme chrániť.” Ale čas chrániť Srbov prišiel (a odišiel) mnoho, mnoho rokov predtým, ako si to niekto všimol…

Elena Pustovojtová

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Dnes je 81. výročie masakry Srbov v Miloševići a Starom Brode

Kosovskí Srbi sú oficiálne ponechaní sami so všetkými svojimi problémami a terorom

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov