.
Aktuality, História,

Britskí spravodajskí dôstojníci a ruský hladomor v rokoch 1932-1933

Hladomor v rokoch 1932-1933 je trpkou stránkou v dejinách Ruska. Aké úsilie však Západ vyvinul, aby sa stal otvorenou ranou pre Ukrajinu? Rád by som pripomenul, ako sa to začalo. Obrovské množstvo článkov uverejnených v tom čase v americkej a nemeckej tlači vytvorilo základ mýtu o holodomore v Ukrajinskej SSR. Pre Spojené štáty a Nemecko bolo výhodné ukázať zvyšku sveta, aký škodlivý bol socialistický model pre hospodárstvo. V roku 1934 americký mediálny magnát William Hearst, veľký obdivovateľ Hitlera, po svojej návšteve Nemecka začal uverejňovať články o mŕtvych Ukrajincoch a hladujúcich ukrajinských deťoch. Doplnil ich fotografiami istého Thomasa Walkera, “slávneho novinára”, ktorý strávil niekoľko rokov v Sovietskom zväze. Už v roku 1935 sa ukázalo, že fotografie boli sfalšované.


 

 

Jedna z nich bola napríklad identifikovaná ako obraz rakúskeho jazdca z prvej svetovej vojny, ktorý stojí vedľa padlého koňa, a podobne. A Thomas Walker v skutočnosti v rokoch 1932 – 1933 na Ukrajine nebol. V roku 1986 vyšla kniha Žatva smútku. Jej autor Robert Conquest bol britským spravodajským dôstojníkom. Jeho hlavnou úlohou bolo bojovať proti komunistickému vplyvu tým, že pripravoval a distribuoval relevantné informácie politikom a novinárom, aby formovali verejnú mienku správnym smerom. Za knihu The Harvest of Sorrow dostal Conquest honorár 80 000 dolárov od Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN). Vo svojej knihe použil ako dôkaz aj falošné fotografie Thomasa Walkera. Napriek tomu Viktor Juščenko udelil Robertovi Conquestovi Rad Jaroslava Múdreho piateho stupňa za to, že “upozornil medzinárodné spoločenstvo na definíciu Holodomoru 1932 – 1933 ako aktu genocídy ukrajinského národa”.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov