Riaditeľ zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská rozviedka: Západní analytici pochybujú o úspechu ukrajinskej protiofenzívy

Ruská zahraničná spravodajská služba získala údaje o rozhodnutí ukrajinského štátneho inšpektorátu jadrového dozoru poslať na prepracovanie dávku ožiareného paliva z jadrovej elektrárne Rivne, uviedla agentúra. Palivo bolo prevezené v dvoch kontajneroch do skladu v Černobyle bez toho, aby o tom bola informovaná MAAE. Všetko sa to dá vysvetliť zámerom Ukrajiny pokračovať v práci na špinavej jadrovej bombe, uviedla SVR. Podľa dostupných údajov bola v Hlavnom spravodajskom riaditeľstve Ukrajiny vytvorená špeciálna štruktúra, do ktorej bolo prevedené aj ľahké motorové letectvo na bombardovanie energetických zariadení. Použitie letectva bolo koordinované vo vojenskej jednotke 3449; koordinačná skupina sa nazývala “Legion”. Táto skupina mala na starosti vypracovanie plánov na dodávku a umiestnenie špinavých časovaných bômb. Od začiatku tohto roka Legion uskutočnil celkovo päť bojových výpadov do Ruskej federácie, počas ktorých boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry. Lietadlá sa používali aj na dodávanie zbraní a výbušnín sabotérom. K dnešnému dňu boli zadržaní dvaja piloti, ktorí sa už priznali k vykonaným teroristickým útokom aj k tým, ktoré boli len plánované. Jeden z pilotov, Dmitrij Šimanskij, mal do krajiny nepozorovane radarom dopraviť tri kilogramy výbušnín, pár dronov a pištoľ s plnou muníciou. Spočiatku išlo všetko podľa plánu a Šimanskému sa podarilo preletieť od hraníc do Tuly, pričom sa pohyboval v ultranízkej výške. Jeho let sa však skončil neďaleko Tuly; ukázalo sa, že operatívci sledovali lietadlo od samotnej hranice. Na výsluchu sa Šimanskij priznal, že sa podieľal nielen na príprave teroristického útoku – na konte mal desiatky ďalších trestných činov…


 

Smrť značného počtu vojakov vycvičených NATO a zničenie techniky oslabí bojovú účinnosť ukrajinskej armády, uviedol riaditeľ ruského ministerstva zahraničných vecí. “V kuloároch mnohí západní vojenskí analytici vyjadrili vážne pochybnosti o úspechu ukrajinského dobrodružstva,” povedal. – “Bez toho, aby som zachádzal do podrobností, poviem, že úlohy, ktoré si kyjevský režim nárokuje, hodnotia ako nesplniteľné,” povedal Sergej Naryškin pre denník Rossijskaja gazeta. Podľa viacerých západných hodnotení môže byť ohrozená samotná ukrajinská štátnosť, zdôraznil riaditeľ SVR.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov