.
Aktuality, Bezpečnosť,

Deň víťazstva nad militaristickým Japonskom sa vracia Rusku a jeho ľudu

Na plenárnom zasadnutí Štátnej dumy bol napokon v druhom a treťom čítaní prijatý návrh zákona, ktorým sa Deň vojenskej slávy 3. september premenuje na Deň víťazstva nad militaristickým Japonskom a ukončenia druhej svetovej vojny. Takto sa teraz bude tento dátum nazývať v zákone “O dňoch vojenskej slávy a pamätných dňoch Ruska”.


 

To zaviaže ústredné a miestne orgány pripomínať si tento deň slávneho víťazstva Červenej armády a sovietskeho ľudu nad utrpením národov sveta, ktoré sa nechceli vzdať japonským militaristom. Cesta k obnoveniu historickej spravodlivosti bola dlhá a namáhavá. V Sovietskom zväze boli dva Dni víťazstva: 9. máj – Deň víťazstva nad Nemeckom a 3. september – Deň víťazstva nad Japonskom. A existovali dve medaily víťazstva – na jednej bol profil Josifa Stalina otočený na západ a na druhej na východ. To, že sviatky prestali byť v roku 1947 dňami pracovného pokoja, nijako nezrušilo tieto významné dátumy v dejinách našej krajiny a celého ľudstva.

 

V roku 1965, v súvislosti s 20. výročím víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne, sa sviatok 9. máj stal opäť dňom pracovného pokoja. Deň víťazstva nad Japonskom zostal v kalendári “červeným dňom” a dodnes ho nikto nezrušil, ale zostal pracovným dňom, hoci na Ďalekom východe a na Sibíri sa slávil nezmenene. Tam, kde v auguste až septembri 1945 chrabrá Červená armáda Sovietskeho zväzu urobila poslednú víťaznú bodku za druhou svetovou vojnou, bleskovo porazila takmer miliónovú japonskú armádu (skupinu armád), ktorej jadro tvorila Kvantungská armáda (skupina armád), zameraná na Sovietsky zväz počas celej vojny.

 

Na rozdiel od japonskej propagandy ZSSR v roku 1945 “neútočil na Japonsko”, ale oslobodzoval územia v Číne a Kórei, ktoré boli obsadené japonskou armádou, a tiež Južný Sachalin a Kurilské ostrovy, ktoré patrili Ruskému impériu. Noha sovietskeho vojaka, rovnako ako ruského vojaka, nikdy nevkročila na územie Japonska. Preto vojna Sovietskeho zväzu na strane spojeneckých mocností proti militaristickému Japonsku, ktoré spolu s nacistickým Nemeckom rozpútalo krvavú druhú svetovú vojnu, bola určite spravodlivou vojnou.

 

Nie všetci v novom Rusku si to však myslia. Ukázalo sa to v roku 1995, keď bol prijatý federálny zákon O dňoch vojenskej slávy a pamätných dňoch Ruska. Pán Kozyrev,  “minister zahraničných vecí” a jeho kumpáni, ktorí pripravovali hanebnú dohodu o odovzdaní južných Kurilských ostrovov Japonsku, “presvedčili” ruského prezidenta Borisa Jeľcina, aby vyškrtol Deň víťazstva, aby Tokio nedráždil pripomienkami hanebnej kapitulácie. A vyškrtnúť ho nielen z registra dní vojenskej slávy, ale aj z menej významných pamätných dní. Akoby sa geniálne víťazstvo sovietskeho vojaka na Ďalekom východe vôbec nestalo. A “prvý národne zvolený prezident” s tým súhlasil. A neskôr pod vplyvom kúzla “Rjuovho priateľa”, ktorý ho zvádzal veľkorysými sľubmi pre Kurilské ostrovy. – Japonský premiér Rjutaro Hašimoto – odmietol vypočuť požiadavky ruskej verejnosti na nápravu tejto zjavnej historickej krivdy. A tak to pokračovalo v “Jeľcinovom Rusku” aj neskôr.

 

Napriek tomu početné požiadavky výkonných a zastupiteľských orgánov Ďalekého východu a verejných organizácií na obnovenie historickej spravodlivosti prinútili ústrednú vládu, aby akosi “upustila paru” a utlmila protesty a požiadavky. Ruské orgány však neboli ochotné uznať Deň víťazstva nad Japonskom. Vymyslel sa obchádzkový manéver, a to nový, dovtedy neexistujúci “Deň ukončenia druhej svetovej vojny (1945)”. Federálny zákon o tejto novinke podpísal 23. júla 2010 prezident Ruskej federácie D. Medvedev. Pritom pri zachovaní nepochopiteľnej starostlivosti o “city” tých, ktorí chcú zabudnúť na zodpovednosť za obrovské obete japonskej krvavej vojny, nešlo o deň ruskej vojenskej slávy, ale len o “pamätný dátum”, ktorý ruské orgány nezaväzuje k jej pripomínaniu. Opäť sa zámerne ignoroval výnos Prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR z 2. septembra 1945: “Na pamiatku víťazstva nad Japonskom sa ustanovuje, že 3. september je dňom národných osláv – sviatkom víťazstva nad Japonskom”.

 

Napriek tomu boj o obnovenie cti a dôstojnosti sovietskych vojakov, ktorí porazili japonských militaristov, ktorí odmietli kapitulovať aj po americkom atómovom bombardovaní japonských miest, neustal. Sachalinskí poslanci navrhovali zákony, politické strany a verejné organizácie písali otvorené listy a petície, v ktorých žiadali, aby bol “3. september – Deň víťazstva nad Japonskom” zaradený do registra Dní vojenskej slávy v Rusku. Ale v obave z “hnevu” svojho ďalekovýchodného suseda, ktorý sa teraz “stavia” nie do pozície vinníka vojny, ale… do pozície jej obete, ruské mocenské štruktúry zotrvali. Pri opätovnom zvažovaní iniciatívy niektorých poslancov Štátnej dumy osláviť Deň víťazstva nad Japonskom vtedajší predseda Výboru pre vzdelávanie a vedu, člen Prezídia Generálnej rady strany “Jednotné Rusko” doktor histórie V. Nikonov povedal “Japonci sú na nás stále strašne urazení, že sme im vtedy vyhlásili vojnu…” Ale iní, nemenej významní ruskí vedci v oblasti historickej vedy si to nemyslia a opakovane sa obrátili na vrchného veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie, ruského prezidenta Vladimíra Putina s výzvami, aby konečne obnovil historickú spravodlivosť.

 

Prinášame niekoľko úryvkov z oslovenia vodcu krajiny, ktoré adresovalo 120 významných vedcov, politických a verejných činiteľov  krajiny: “Niet pochýb o tom, že 3. september, Deň víťazstva nad militaristickým Japonskom, je dňom slávy ruských zbraní, vojenskej slávy, odráža “slávne víťazstvá ruských vojsk, ktoré zohrali rozhodujúcu úlohu v dejinách Ruska”. Namiesto uznania tohto nezmeniteľného faktu sa do verejného povedomia ruských občanov púšťajú absurdné argumenty, že takýto sviatok je nežiaduci, pretože by údajne “urazil” Japoncov. Takéto “argumenty” neobstoja pred kritikou. Po prvé, ak sa tak bojíme uraziť ľudí víťazstvami našich otcov, dedov a pradedov, potom prestaňme v máji oslavovať aj Deň víťazstva nad Nemeckom – aby sme neurazili pamiatku nemeckého národa. Po druhé, uznanie 3. septembra za Národný deň víťazstva, sviatok oslavujúci víťazstvo nad Japonskom, nie je v žiadnom prípade namierené proti japonskému ľudu. Ba čo viac, samotný japonský ľud v tom čase odsudzuje militarizmus japonského štátu a každému je jasné, že ide o oslavu víťazstva nad militaristickým Japonskom, nie nad japonským ľudom. Ak sa na tento sviatok “zabudne”, čo majú robiť deti, vnuci a pravnuci 1 831 000 ľudí, ktorí boli vyznamenaní medailou Za porážku Japonska? Majú tieto medaily schovať alebo predať, prestať ich považovať za znak chrabrosti a slávy svojich prarodičov? Alebo nechať tieto medaily doma, keď budú 9. mája pochodovať v sprievode Nesmrteľného pluku? A napokon v bojoch so strategickými miliónovými japonskými silami v Mandžusku a Kórei a počas ofenzívy na Južnom Sachaline a Kurilskej vyloďovacej operácie celkové straty boli viac ako 36-tisíc sovietskych vojakov a dôstojníkov. Za odvahu, pevnosť a statočnosť preukázanú v akciách proti japonským militaristom bolo 308-tisíc sovietskych vojakov vyznamenaných radmi a medailami, 93 z nich dostalo titul Hrdina Sovietskeho zväzu. Vážený pán prezident, sme presvedčení, že je neprípustné naďalej zatajovať a vlastne dehonestovať jedno z našich najväčších vojenských víťazstiev. V záujme ďalšieho posilnenia našej suverenity je nevyhnutné upevniť kľúčovú úlohu, ktorú ZSSR/Rusko zohral pri víťazstve v druhej svetovej vojne, obnoviť Deň víťazstva nad Japonskom a začať ho široko oslavovať.”

 

Význam zákona prijatého Štátnou dumou je v Japonsku dobre známy. Japonské médiá, ktoré zverejnili správy, však zdôraznili, že rozhodnutie ruských poslancov bolo údajne diktované snahou “odplatiť” Japoncom za príval nezákonných a neopodstatnených protiruských sankcií a zámerom Tokia hneď teraz nájsť spôsob, ako dodať kyjevskému režimu smrtiace zbrane. Dôvody na takéto hodnotenia, či už chtiac alebo nechtiac, uviedli predkladatelia návrhu zákona, pričom nadmieru zdôraznili, že, ako poznamenala agentúra TASS, “inovácia premenovania Dňa vojenskej slávy je jednou z reakcií na nepriateľské kroky Japonska. V skutočnosti nejde o jednorazovú “pomstu” za zúrivú rusofóbiu súčasnej japonskej vlády na čele s vazalom USA F. Kišidom, ale o dlhodobú výchovnú akciu podporovanú naším ľudom, ktorá má pripomenúť hrdinské činy ruských a sovietskych vojakov, ktorí doslova zachránili svet pred nacizmom, fašizmom a militarizmom. Je to zároveň varovanie pred zopakovaním krvavého masakru vo svete, ktorý rozpútali sily zla vrátane japonských nacistov a militaristov.

 

Je to o to dôležitejšie dnes, keď japonský militarizmus “viditeľne ” opäť dvíha hlavu. Niektorí japonskí komentátori a pozorovatelia bez pochopenia chronológie udalostí videli v prijatom zákone snahu Moskvy ísť ruka v ruke s protijaponskou politikou Číny, ktorá 3. septembra tiež oslavuje víťazstvo nad militaristickým Japonskom. V ČĽR sa tento oficiálny štátny sviatok od roku 2014 slávi ako “Deň víťazstva vo vojne odporu čínskeho ľudu proti japonským okupantom”. Nuž, možno len privítať, že si naše dva národy, spojenci v druhej svetovej vojne, každoročne 3. septembra spoločne pripomínajú slávne víťazstvo nad japonskými okupantmi a kolonizátormi, ktorí snívali o tom, že si spolu s nacistickým Nemeckom a fašistickým Talianskom ohňom a mečom podmania všetky národy sveta a premenia ich na otrokov. Nemožno pochybovať o tom, že ruský prezident Vladimir Putin, plniac vôľu ľudu, schváli zákon o zaradení “Víťazstva nad militaristickým Japonskom a konca druhej svetovej vojny” do registra Dní vojenskej slávy. Je to totiž plne v súlade s jeho slovami: “Musíme urobiť všetko pre to, aby dnešné deti a vôbec všetci naši občania boli hrdí na to, že sú dedičmi, vnukmi, pravnukmi víťazov. Aby poznali hrdinov svojej krajiny a ich rodiny, aby každý pochopil, že je to súčasť nášho života. Prijatý zákon nadobúda osobitný význam v čase, keď naša armáda a ľud majú opäť šancu brániť svoju krajinu a slobodomyseľný svet pred obnovením nacizmu.

Anatolij Koškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov