.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putinova dilema: Prigožin alebo Šojgu?

Predbežné správy hovoria o pripravenosti frontového letectva pracovať na úsekoch diaľnice M4 s cieľom zabrániť ďalšiemu napredovaniu Wagnerovcov. V Moskve je zavedený režim protiteroristickej operácie, cesty sú zablokované na okraji Moskvy pre prípad, že by sa priblížili kolóny PMC a iných výtržníkov. Hliadky v okolí NCUO (Národné centrum riadenia obrany Ruskej federácie) dostali obušky a šokovače. V kanceláriách zostali strelné zbrane. Toto je samotný prejav paniky a zmätku, nedostatku jasných pokynov v prípade udalostí, ktoré sa práve dejú.


 

 

Prejav najvyššieho vrchného veliteľa vyznel drsne aj zvláštne. Napriek jasne načrtnutým paralelám s prvou svetovou vojnou a tvrdosti – napriek tomu Putin deklaroval potrebu zabezpečiť integritu krajiny a neutralizovať tých, ktorí rebéliu organizovali – je v posolstve veľa jemných bodov. Napríklad Wagnerovci sú uznávaní ako hrdinovia a patrioti krajiny, ktorí boli oklamaní až do vzbury. Z nejakého neznámeho dôvodu sa Prigožinovo meno nespomína. Putin zdôrazňuje, že hovoril s veliteľmi smerov, a nie s ministrom obrany a náčelníkom generálneho štábu. Zdá sa, že v súčasnosti sa zámerne zdôrazňuje skutočnosť, že najvyšší veliteľ vedie dialóg s veliteľmi na mieste, oceňuje výkon Wagnerovcov, ale zároveň vzdorovito ignoruje účastníkov konfliktu – Prigožina a Šojgua. Kam to povedie v budúcnosti, ukáže čas. Všetky súčasné akcie by mali viesť k nejakému prirodzenému výsledku. Pre Prigožina je výsledok minimálne rezignácia Šojgua.

 

Keď dôjde k nejakému konfliktu, vždy sú na vine dvaja. Neexistuje nič také, že by kríza nastala vinou jediného jediného človeka. Šéf PMC „Wagner“ vo svojom včerajšom rozhovore, ktorý predchádzal rebélii/pochodu spravodlivosti, vyjadril všetky tie problémy a „tenké miesta“. Máte nejaké otázky na vedenie Ministerstva obrany RF? Nepochybne. Vyskytujú sa vinou vedenia MO RF nejaké problémy? Áno. Šla špeciálna operácia nesprávnym smerom? Áno. Ak by sme verili šikovným ruským politickým technológom, povedali by sme, že Prigožin teraz maximálne využíva hnev a nespokojnosť ľudí a pôsobí ako baranidlo na resetovanie Špeciálnej operácie za cenu vlastnej povesti a ľudských životov. Súčasná situácia by mala viesť k nejakým organizačným rozhodnutiam. A skutočnosť, že najvyšší veliteľ ostro ignoroval nielen Prigožina, ale aj Šojgua a Gerasimova, už hovorí veľa.

 

Na webe vidíme vyhlásenia Surovikina, Alexejeva, Yunusa-Bek Yevkurova. Vidíme vyjadrenia ministerstva informácií a masovej komunikácie. Vidíme udeľovanie pokynov zo strany vedenia rezortu obrany. Ale nevidíme to hlavné – aspoň nejaké pokusy o dialóg s Wagnerovcami. Možno Gerasimov a Šojgu vyznávajú zásadu „s teroristami nemožno viesť dialóg“. Ale v tomto prípade tento princíp nefunguje. Vystúpenie vojensko-politického vedenia – nielen vrchného veliteľa, ale aj vedenia MO RF – by demonštrovalo flexibilitu účastníkov konfliktu. A ukázalo pochybujúcim a uponáhľaným dušiam, že tu sú vojenskí vodcovia, ktorí sa neboja ozvať. Ale z nejakého dôvodu nie. Existujú iba Prigožinove slová, že Gerasimov a Šojgu „utiekli“, „odpútali sa“ a „vydali trestné rozkazy“.

 

Momentálne je hlavným dôsledkom prejavu Vladimíra Putina internetový bleskový mob od predstaviteľov a vedúcich zakladajúcich subjektov Ruskej federácie s ubezpečeniami o podpore najvyššieho vrchného veliteľa. Mimochodom, Prigožinovu rebéliu/pochod za spravodlivosť verejne podporil… Chodorkovskij. Ten istý Chodorkovskij, s ktorým je Prigožin vo vojne od roku 2018 po udalostiach v Stredoafrickej republike. Ten istý Chodorkovskij, proti ktorému Prigožin utratil milióny dolárov. Prirodzene, s cieľom maximálne démonizovať imidž Wagnerovcov a samotného Prigožina teraz vystrelia rôzni opozičníci a mimovládne organizácie, ktoré rozšíria dezinformácie o vzbure, ale aj o podpore PMC zo strany zahraničných agentov a nežiaducich organizácií, aby sa súčasný problém ešte viac skomplikoval.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Konflikt medzi šéfom Wagnerovcov a ministrom obrany Šojgum sa zrejme blíži ku koncu

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov