.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské reakcie na pokus skonfiškovať komplex ruského veľvyslanectva v Austrálii

Komentár oficiálnej predstaviteľky ruského ministerstva zahraničných vecí M. V. Zacharovovej k rozhodnutiu austrálskych úradov vypovedať nájomnú zmluvu na pozemok v Canberre určený na výstavbu nového komplexu ruského veľvyslanectva. Austrálsky parlament 15. júna urýchlene prijal zákon o vypovedaní nájomnej zmluvy na pozemok v metropolitnej oblasti Jarralamla, na ktorom sa staval nový komplex ruského veľvyslanectva. Premiér E. Albanese pokrytecky vyhlásil, že toto rozhodnutie bolo údajne diktované “úvahami o národnej bezpečnosti” a bolo prijaté na základe odporúčania spravodajských služieb. Nejde o prvý pokus rusofóbne zmýšľajúcej politickej triedy “zeleného kontinentu” pripraviť Rusko o jeho diplomatický majetok. Metropolitná územná správa sa predtým pokúsila skonfiškovať pozemok v Jarralamle pod zámienkou “meškania” stavebných prác, ktoré sa tam vykonávali. <…> 31. mája ruská strana dosiahla s Metropolitným úradom obojstranne prijateľnú dohodu o riešení nezhôd a poskytla nám dodatočnú päťročnú lehotu na dokončenie výstavby. Teraz sa ukázalo, že počas uzatvárania dohody o urovnaní austrálske orgány aktívne pripravovali alternatívnu možnosť zabavenia ruských diplomatických nehnuteľností. Takéto konanie je bezohľadné a symbolizuje nerešpektovanie princípov právneho štátu. Ich zákonnosť je tiež pochybná. Námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie A. J. Rudenko si 16. júna predvolal austrálskeho veľvyslanca v Moskve G. Meehana a vyjadril mu ostrý protest proti konaniu oficiálnej Canberry. Zdôraznil našu pripravenosť využiť všetky potrebné mechanizmy na ochranu našich záujmov vrátane recipročných akcií založených na princípe reciprocity. Následne právnici zastupujúci Rusko podali na Najvyšší súd Austrálie návrh na vyhlásenie zákona prijatého 15. júna za neplatný, pretože je v rozpore s ústavou tejto krajiny.


 

Rozhovor ruského veľvyslanca v Austrálii A.V.Pavlovského pre Izvestija – 27. júna 2023. Najvyšší súd Austrálie 26. júna zamietol odvolanie Ruska vo veci prenájmu pozemku pre nové veľvyslanectvo. Má Ruská federácia ešte prostriedky na právne napadnutie tohto rozhodnutia?

Jediné, čo bolo zatiaľ zamietnuté, je žiadosť o pozastavenie účinnosti zákona na obdobie nadchádzajúceho konania, ktoré ešte len príde. Jasné však je, že toto rozhodnutie už teraz ukazuje veľmi jednoznačný postoj súdu. Teraz spolu s našimi právnikmi starostlivo analyzujeme situáciu a určujeme stratégiu ďalšieho postupu. Moskva vyjadrila obavy, že integrita čiastočne dokončenej budovy veľvyslanectva, na ktorú už vynaložila 5,5 milióna dolárov (8,2 milióna austrálskych dolárov), by mohla byť ohrozená, ak bude austrálskym úradníkom umožnený vstup.

V čom spočíva hrozba? Bolo by nemožné ich odhaliť, ak by sa budova ruskej diplomatickej misie predsa len vrátila späť ?

Na to, aby ste mohli na tieto otázky vecne odpovedať, musíte byť odborník. Ale verte mi, že vzhľadom na agresívne aktivity austrálskych bezpečnostných služieb voči ruskej diplomatickej misii nie sú obavy, o ktorých hovoríte, v žiadnom prípade neopodstatnené.

Nastolí veľvyslanectvo v Austrálii otázku odškodnenia, keďže do výstavby sa investovalo veľa peňazí?

Otázka odškodnenia, prísne vzaté, je už načrtnutá v našej žalobe na Najvyšší súd a určite bude na programe dňa.

Súčasné rozhodnutie je nepochybne očividne protiruským gestom orgánov v Canberre. Bude naň Moskva nejakým spôsobom reagovať?

Samozrejme, princíp reciprocity v diplomatických vzťahoch nebol zrušený.

 

Z vystúpenia  zástupkyne stáleho predstaviteľa M. Zabolotskej vo Výbore pre vzťahy s hostiteľskou krajinou

– USA podľa vlastného uváženia vytvárajú pre jednotlivé štátne misie podmienky, ktoré sú nezlučiteľné s efektívnou spoluprácou s OSN. Ako to súvisí so zásadou zvrchovanej rovnosti podľa Charty OSN, je rečnícka otázka. Neschopnosť OSN dosiahnuť riešenie mnohých problémov len podporuje ďalšie porušovanie zo strany Washingtonu. Je dôležité pochopiť, že pre USA je výhodné, aby mohli premietať bilaterálnu agendu na podmienky poštových úradov “nežiaducich” štátov. USA nezaujíma, že to výslovne zakazujú ustanovenia dohody o sídle OSN. V súčasnosti je na “čakacej listine” na víza 36 zamestnancov stálej misie a 59 ich rodinných príslušníkov. Z nich 57 už prekročilo platnosť víz a 15 čaká viac ako rok. Všetci títo ľudia nemôžu cestovať nielen do tretích krajín, ale ani do svojich domovských krajín, a to aj z vážnych humanitárnych dôvodov. Situácia s nezákonným zabavením niektorých kancelárií na Long Islande ruskému veľvyslanectvu je naďalej vyhrotená. V najlepších tradíciách Divokého západu americké orgány v decembri 2016 zo dňa na deň bez akéhokoľvek zdôvodnenia ukradli diplomatický majetok, ktorý bol desaťročia uznávaný ako výsady a imunity. V rozpore so stanoviskom Výboru pre vzťahy s hostiteľskou krajinou o potrebe odstrániť obmedzenia voľného pohybu zamestnancov pošty americká strana zaviedla nové. Dúfame, že generálny tajomník nezablokuje jediný opravný prostriedok, ktorý majú členovia OSN k dispozícii proti svojvôli a diskriminácii zo strany hostiteľského štátu, a okamžite začne arbitráž medzi OSN a USA podľa článku 21 Dohody o sídle OSN. Ďalšie odkladanie podkopáva dôveryhodnosť nielen generálneho tajomníka, ale aj celej organizácie.

 

Videoposolstvo Sergeja Lavrova účastníkom 8. medzinárodnej konferencie “Rusko a Čína: spolupráca v novej ére” (Moskva, 27. júna 2023)

Postupný rozvoj komplexného partnerstva a strategickej interakcie s Čínskou ľudovou republikou zostáva jednou z bezpodmienečných priorít našej diplomacie. Cieľom ruskej strany je budovať vzájomne výhodnú spoluprácu s Čínou vo všetkých oblastiach. Sme pripravení vyvíjať spoločné úsilie na medzinárodnej scéne s cieľom zabezpečiť globálnu bezpečnosť a udržateľný rozvoj na globálnej a regionálnej úrovni. Rusko a Čínu spája skutočnosť, že naše krajiny patria do pomerne malého okruhu skutočne suverénnych štátov, ktoré uskutočňujú nezávislú, samostatnú zahraničnú politiku. Moskva a Peking tým, že ponúkajú konštruktívnu alternatívu k západnej politike, podporujú nie slovom, ale skutkom podmienky pre multipolárny svetový poriadok, ktorý zohľadňuje záujmy všetkých štátov a kultúrnu a civilizačnú identitu všetkých národov. Chcel by som pripomenúť báseň veľkého básnika Li Bo: “Krik opíc sa nezastaví na oboch brehoch rieky, ale ľahká loď už prepláva desaťtisíc hôr. A tak rusko-čínsky tandem napriek všetkému prekonáva prekážky a nezadržateľne sa pohybuje po ceste, ktorú určili naši vodcovia.

 

Igor Morgulov: Rusko a Čína sú schopné prekaziť nebezpečné plány kolektívneho Západu a NATO, ktoré sa snažia narušiť jednotu v paneuroázijskom priestore. Ruský veľvyslanec v Číne to povedal na slávnostnom otvorení ôsmej konferencie “Rusko a Čína: spolupráca v novej ére”. “Washingtonom riadená Severoatlantická aliancia sa snaží dať svojim aktivitám globálny dosah. Jej cieľom je preniknúť do ázijsko-tichomorského regiónu a usiluje sa rozdeliť pan-eurasijský priestor na sieť exkluzívnych klubov a vojenských blokov. Som presvedčený, že Rusko a Čína sú schopné spoločne prekaziť tieto nebezpečné plány,” poznamenal Igor Morgulov. Veľvyslanec dodal, že v tomto kontexte zostáva veľmi dôležitá konsolidácia rusko-čínskej koordinácie zahraničnej politiky. “Rusko a Čína konajú v záujme vytvorenia rovnocenného, otvoreného, inkluzívneho, proti tretím krajinám necieleného bezpečnostného systému,” zdôraznil.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov