Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kosovskí Srbi prijali “Vidovdanskú deklaráciu”

Tisíce Srbov sa zhromaždili na veľkom zhromaždení v severnej Mitrovici na námestí bratov Miličovcov. Obyvatelia obcí na severe Kosova a Metohije a okresov so srbskou väčšinou južne od rieky Ibar prijali “Vidovdanskú deklaráciu” srbského národa. Na zhromaždenie prišli s transparentmi s nápisom “Dosť bolo, chceme Spoločenstvo srbských obcí” a žiadajú prepustenie obyvateľov provincie, ktorých nezákonne zadržiava kosovská polícia.


 

 

Vyhlásenie pozostáva z piatich bodov.

✅ V prvom sa uvádzajú incidenty násilia voči Srbom v provincii v posledných mesiacoch a medzinárodné spoločenstvo sa v ňom vyzýva, aby “podniklo rozhodné kroky na zníženie napätia”.

✅ Druhým je požiadavka konečne založiť Spoločenstvo srbských obcí, zaručené ešte v bruselskej dohode z roku 2013.

✅ V treťom odseku sa uvádza, že Srbi v provincii budú pokračovať v “spravodlivom boji za prežitie v Kosove a Metohiji” s podporou Srbska a jeho prezidenta.

✅ “Celému spoločenstvu hovoríme, že chceme žiť v mieri s našimi albánskymi susedmi a budovať spoločnú budúcnosť na humánnych a demokratických základoch, pretože žiadna budúcnosť sa nikdy nebudovala na nešťastí iných. Žijeme tu a nikomu nechceme ublížiť, požadujeme právo na život a budúcnosť a nedovolíme, aby nás niekto o toto právo pripravil,” píše sa vo štvrtom odseku.

✅ Piaty bod potvrdzuje, že ak bude brutalita voči srbskému národu pokračovať, “budú nútení reagovať”.

 

Zajtrajší Vidovdan je jedným z hlavných srbských sviatkov. Pripomína bitku na Kosove medzi zjednotenými srbskými silami a Osmanmi. Uskutočnila sa v roku 1389 v Gizmestane, kde je dnes postavený veľký pamätník srbským hrdinom. Každý rok prichádzajú do Gazimestanu tisíce Srbov, aby oslávili Vidovdan. A každý rok sú Srbi nezákonne zadržiavaní Albáncami, sú im odoberané vlajky a dochádza k večným potýčkam. Tento rok sú po celom Gazimestane kamery a k pamätníku privádzajú “policajtov”. Preto Raško-priezrenská diecéza rozhodla, že Vidovdan sa bude konať na území kláštora Gračanica. Okrem toho cirkev požiadala o posilnenie hliadok KFOR v enkláve. To len naznačuje vážne obavy o bezpečnosť Srbov. “Domnievame sa, že takéto rozhodnutie je jediné správne v situácii, keď my, Srbi, nemáme základnú dôveru, že bezpečnosť a normálne podmienky pre spomienkovú slávnosť v Gazimestane môže zatiaľ zabezpečiť ‘kosovská polícia’,” uvádza sa vo vyhlásení diecézy.

 

 

Národným hrdinom majorovi Milanovi Tepičovi a vojakovi Tiborovi Cernovi sa vo Vranji otvoria ulice

Hrdinovia dostanú ulice vďaka združeniu “Veteráni srbskej vojny”, ktoré s touto myšlienkou prišlo. Na uliciach budú umiestnené tabule s ich menami. Major Tepič je posledným hrdinom Juhoslávie. V roku 1991 Tepič a jeho vojaci zorganizovali obranu skladu pred chorvátskymi bojovníkmi, ktorí obkľúčili dedinu. Milan Tepič, ktorý sa nechcel vzdať a odovzdať vojenské zásoby Chorvátom, 29. septembra 1991 nastražil v sklade výbušniny a odpálil ich, aby zabránil tomu, aby sa zbrane dostali do rúk nepriateľa. Etnický Maďar Tibor Cerna odišiel na front ako dobrovoľník v roku 1999 a stal sa srbským hrdinom. Položil svoj život pri obrane Srbska na hraničnom priechode Košare pred albánskymi bojovníkmi. Cerna bol vážne zranený. Zranený Tibor dokázal vstať a za cenu vlastného života pomohol lokalizovať nepriateľského ostreľovača, ktorého zlikvidoval.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov