.
Aktuality, Pozemná technika,

Premiéra amerických muničných vozidiel M992 na ukrajinskom bojisku

Ukrajina, 6.júl 2023 (AM) – Ruské zdroje priniesli informáciu o nasadení amerických pásových muničných zásobovacích vozidiel, ktoré pôsobia v zostave 47. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinských vojsk. O tej je známe, že bola považovaná za elitnú a najviac motivovanú. V jej výzbroji by sa mali nachádzať 12 samohybných húfnic M109 Paladin kalibru 155mm a tiež 12 ťahaných diel D-30. Podľa všetkého mala mať aj 99 amerických bojových vozidiel pechoty M2A2 Bradley ODS-SA a tiež BMP-1 sovietskej konštrukcie. Tiež 28 ex-slovinských tankov M-55S a obrnené automobily Panthera, ktoré pochádzali zo Spojených arabských emirátov, ale vyrábajú sa aj v Turecku.


 

Tento výpočet techniky ale neobjasňuje straty, ktoré mala brigáda utrpieť, pričom len dňa 8.6.2023 sa vyšplhali na 8 BVP Bradley, 5 nemeckých tankov Leopard 2A6, 1 tank T-72M1, 1 holandský obrnený pásový transportér či BVP YPR-765, 1 odmínovací tank BMR-2 a 1 francúzsky obrnený transportér 4×4 VAB. Jej veliteľ vtedy vystupoval v depresívnej nálade, ale brigáda sa zúčastnila ďalších bojov, pri ktorých pochopiteľne straty narastali. Zaradenie muničných vozidiel M992 každopádne zvýši účinnosť samohybného delostrelectva brigády, ktoré mohlo ostať neporušené a predstavuje najväčšiu silu, ktorá jej ostala.

 

 

Okrem alfanumerického kódu M992 je muničné vozidlo známe aj pod oficiálnou skratkou FAASV (Field Artillery Ammunition Support Vehicle – Podporné muničné vozidlo poľného delostrelectva) ale aj pod vymyslenou vojakmi skratkou CAT (v doslovnom preklade „mačka”, Carrier, Ammunition, Tracked – pásový nosič munície). Vozidlo je schopné v zložitom teréne prepravovať 95 kusov munície kalibru 155 mm, projektilov aj hnacích náplní. Na ich vykladanie má vozidlo v strede namontovaný hydraulický žeriav. V prípade zásobovania samohybnej húfnice M109 Paladin sa časť munície dá preložiť priamo pomocou dopravného pásu. Vozidlo je dostatočne opancierované a chránené pred účinkami zbraní hromadného ničenia. Na svoju obranu je vyzbrojené guľometom kalibru 12,7x99mm. Dosahuje maximálnu rýchlosť až 64 km/h a má dojazd asi 355 km pri kapacite nádrží 511 litrov.

MK

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov