Britský atlantický dopravník bol používaný ako lietadlová loď počas vojny o Falklandy, stíhačky Harrier boli starostlivo maskované
Aktuality, Námorníctvo,

Briti sa hádajú o forme ochrany Falklandských ostrovov

Británia, 8.júl 2023 (AM) – Na nedávnom stretnutí obranného výboru britského parlamentu s vedúcim generálneho štábu britských ozbrojených síl Tonym Radakinom sa uskutočnila diskusia o schopnostiach námorných síl krajiny chrániť Falklandské ostrovy. Máme presvedčivé dôkazy o tom, že kráľovské námorníctvo nie je schopné dať dohromady všetky sily, ktoré podľa mňa často porovnávame s pracovnou skupinou pre Falklandské ostrovy. Obávate sa, že toľko kľúčových hráčov v obrannom sektore zdieľa tento názor? – spýtala sa členka výboru Sarah Athertonová, ktorej slová sú citované v britskom Defense Journal. V reakcii na to Radakin povedal, že Británia sa pri plánovaní svojich operácií spolieha najmä na podporu spojencov NATO. Situácia okolo Falklandských ostrovov je jedným z mála scenárov, ktoré zahŕňajú účasť Londýna len na nepriateľských akciách. Je však presvedčený, že britská flotila je schopná zvládnuť túto výzvu.


 

Situačná mapa Vojny o Falklandy v roku 1982,

 

Ja to vidím inak. Sme absolútne pripravení brániť Falklandské ostrovy – vysvetlil Radakin poslancom. Ako vysvetlil, okrem dvoch lietadlových lodí je flotila vyzbrojená 17 torpédoborcami a fregatami. Z nich 11-12 je pripravených zúčastniť sa operácií už “dnes večer”. Poslanci zároveň vyjadrili nespokojnosť s plánmi rozvoja flotily a poukázali na to, že program nákupu nových lodí si vyžaduje príliš veľa zdrojov a času:
Chcete vyrábať vynikajúce zbrane v Británii, high-end, ale trvá to príliš dlho a stojí to príliš veľa. V dôsledku toho nemáme dostatok lodí – povedal Robert Courts s odkazom na ministra obstarávania obrany Jamesa Cartlidgea.

 

 

V marci tohto roku americká spoločnosť LeoLabs oznámila plány na vybudovanie radaru v pásme S na Tierra del Fuego na sledovanie vesmírnych objektov nad južnou pologuľou. Mal doplniť existujúce zoskupenie radarových staníc s AFAR na Aljaške, Austrálii, Azorách, Novom Zélande, Texase a Kostarike. Argentína ruší inštaláciu radaru LeoLabs kvôli jeho potenciálnemu použitiu na vojenské účely a britský kapitál – uvedené v publikácii Infodefensa. Očakávalo sa, že radar bude funkčný do konca roka, aby sa zlepšilo pokrytie spoločnosti. Napriek tomu oddelenie telekomunikácií a komunikácií argentínskeho ministerstva obrany zakázalo inštaláciu pozemnej stanice v pásme S LeoLabs, ktorej účelom bolo sledovať a monitorovať objekty na nízkej obežnej dráhe Zeme. Toto rozhodnutie sa vysvetľuje skutočnosťou, že radar by sa mohol použiť na vojenské účely, napríklad na sledovanie satelitov alebo iných objektov, okrem sťažnosti, že britský kapitál sa podieľa na vlastníckej štruktúre americkej spoločnosti. V súčasnosti rozhodnutie zakázať výstavbu radarovej stanice nemalo žiadne diplomatické dôsledky.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov