.
Aktuality, Bezpečnosť,

Stretnutie Putina s “rebelom” Prigožinom veľa naznačuje

Rusko, 10.júl 2023 (AM) – Je zábavné vidieť zmätok zo správ o stretnutí medzi Putinom a Prigožinom, hovoria, ako to, veď nazval Prigožina rebelom a potom sa s ním stretol. Z právneho hľadiska už Prigožin nie je rebel, pretože trestné konanie týkajúce sa povstania bolo uzavreté a žiadne nové neboli otvorené. V súlade s tým štát nemá žiadne nové formalizované právne nároky voči Prigožinovi ani doteraz (pokračujú rozhovory svedkov a štúdium materiálov o skutočnostiach smrti pilotov). Preto neexistujú žiadne právne prekážky pre takéto stretnutia.


 

Z politického a historického hľadiska fakt rebélie nezmizol a v historických knihách sa bude písať o Prigožinovej rebélii 23. – 24. júna. Ale z politického hľadiska je stretnutie medzi Putinom a Prigožinom žiaduce, aby sa uzavreli mnohé otázky, o ktorých sa počas dohôd 24. júna nediskutovalo za účasti Lukašenka a Bortnikova, kde Prigožin dostal všeobecné bezpečnostné záruky, ale boli tu otázky o budúcnosti Wagner PMC, Prigožinovho podnikania a jeho osobných záležitostí. Ukázalo sa, že štát bol v mnohých otázkach veľmi závislý od Prigožinových štruktúr a ich súčasné zničenie by viedlo k vážnym škodám zo strany štátu, preto sa formáty práce s Prigožinovými štruktúrami revidujú, čo štátu umožňuje šetrne nahradiť Prigožinove štruktúry v mnohých oblastiach

 

Putin po udalostiach z 23. – 24. júna rieši problém minimalizácie následkov toho, čo sa stalo, vyhýbajúc sa scenárom, ktoré sú zjavne katastrofálne pre štát, ústupkami rebelom alebo masovým krviprelievaním v Rostove a v Moskovskej oblasti. Zo všetkých v tom čase dostupných možností bola zvolená tá najmenej škodlivá pre spoločnú vec, keď sa minimalizovali straty (hoci mŕtvych pilotov už nikto nevrátil), odstránila sa hrozba vzbury a štát si ponechal možnosť využívať personál Wagner PMC vo svojom vlastnom záujme, ale za iných podmienok. Odtiaľ pochádza nespokojnosť tých, ktorí nečakali na zmiešanie Wagnera s Národnou gardou v Rostove a Moskovskej oblasti. Z vtedy dostupných možností bola práve táto najprijateľnejšia, čo si vyžadovalo rôzne kompromisy v rámci politickej vhodnosti.

 

Preto sa PMC „Wagner“ nelikviduje, ale reštrukturalizuje. Z rovnakých dôvodov sa Prigožin voľne pohybuje po krajine, časť podnikania si ponechá v Rusku a vrátili mu zbrane a financovanie. No zároveň je vystavený obštrukciám v štátnych médiách (s cieľom znížiť úroveň popularity Prigožina a Wagner PMC medzi masami, ktorú úsilie štátnych médií opäť pozdvihlo do veľkej výšky ), je mu odobratý mediálny holding Patriot (v skutočnosti sú zlikvidované, čím sa zbavujú väčšiny mediálnych príležitostí v domácej politike a anulujú sa Prigožinove politické ambície) a niektoré zmluvy vrátane tučných zmlúv s ministerstvom obrany.

 

Gerasimova a Šojgua neprepustia pod tlakom, a aj keby sa Putin z nejakého dôvodu rozhodol urobiť zmeny na vrchole, urobia sa len vtedy, keď to nebude vyzerať, že k zmenám došlo kvôli Prigožinovej rebélii. Nespomínam si na prípady, keď Putin pod tlakom zvonku niekoho vyhodil. Šojgu a Gerasimov preto demonštratívne vystupujú v médiách, čo dokazuje, že teraz sa žiadne prestavby neplánujú a naďalej si plnia svoje povinnosti. O budúcnosti Surovikina sú ešte nejaké otázky, ale myslím si, že s ním bude všetko v poriadku.

 

Časť Wagnerovho personálu odíde do Bieloruska, časť prejde na zmluvu s ministerstvom obrany, časť odíde. Proces už prebieha. Ťažké zbrane budú podľa súpisu odovzdané ministerstvu obrany, ktoré poskytlo samotné zbrane Wagnerovcom. Všetky finančné záležitosti týkajúce sa bojovníkov a ich rodín budú uzavreté. Obnovenie financovania Prigožinovi je zamerané okrem iného na vyplatenie plánovaných platieb Wagnerovým vojakom a veliteľom.

 

Video: Prečo sú Wagnerovci hystericky obviňovaní zo zrady?

 

Toto stretnutie bolo technickou súčasťou stratégie vedenia na odstránenie následkov Prigožinovho povstania. To, že stretnutie Putina s Prigožinom bolo pre mnohých prekvapením, hovorí len o nepochopení úloh samotnej skupiny Wagner, ktorú zohráva v presadzovaní globálnej politiky Ruska. Ešte budeme svedkami stupňovania tlaku a ďalších útokov a provokácií voči skupine, podobným ako bola akcia 24. júna. Pre kolektívny Západ je Wagnerova skupina nepríjemná v jeho bývalých afrických kolóniách, kde v tandeme s Lavrovovou diplomaciou Rusko už dlhodobo poskytuje bezpečnostné záruky národne orientovaným vládam a následne prichádza aj s rozumnejšou alternatívou ekonomickej spolupráce. Tieto krajiny následne hromadne smerujú do skupiny BRICS. Sledujte čo sa bude diať na africkom kontinente. Západná a prozápadná tlač nebude šetriť Prigožina aj celú skupinu Wagner, budú ešte viac diskreditovať prepojenie Putin – Prigožin, Šojgu – Prigožin, budú tak poukazovať na vnútorné rozpory vo vedení Ruska. Bude to chcieť ešte veľa pukancov k sledovaniu tohto mediálneho cirkusu….

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

O pozícii Wagnerovcov na Blízkom východe a v Afrike po Prigožinovom dobrodružstve

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov