.
Aktuality, Bezpečnosť,

Afrika v centre geopolitického boja

Afrika, 10.júl 2023 (AM) – V súvislosti s nedávnymi diplomatickými iniciatívami Ruska v Afrike niektorí odborníci tvrdia, že Afrika sa teraz nachádza v centre novej studenej vojny, zatiaľ čo iní hovoria o tom, čo sa deje, ako o novom boji o Afriku. V kombinácii s rastúcim vplyvom Číny na kontinente v poslednom desaťročí je čoraz jasnejšie, že Afrika je zapojená do geopolitickej konfrontácie medzi veľmocami, píše Nicodemus Minde, docent na Katolíckej univerzite vo východnej Afrike.


 

V posledných rokoch veľmoci, najmä Čína, Japonsko a teraz aj Rusko, zintenzívnili svoju angažovanosť v Afrike. Veľký záujem o investovanie a obchodovanie s Afrikou v čase útlmu vzťahov Západu s týmto kontinentom prejavili aj stredne silné mocnosti, ako napríklad Turecko, Južná Kórea, India a Brazília. Niet pochýb o tom, že vo svete teraz dochádza k tektonickým zmenám. Globálne javy ako rusko-ukrajinský konflikt, nástup populistických vodcov k moci a ústup demokracie viedli k významným zmenám v spojenectvách. Pozornosť sa však naďalej sústreďuje na meniacu sa geopolitiku Západu a vplyvu Afriky sa venuje len malá pozornosť odborníkov. Pritom v poslednom desaťročí došlo k nárastu diplomacie na vysokej úrovni medzi hlavnými mocnosťami a Afrikou. Fórum o spolupráci Číny a Afriky (FOCAC), Tokijská medzinárodná konferencia o africkom rozvoji (TICAD) a summit USA – Afrika na tzv. samite Afrika + 1 ukázali, že Afrika sa stáva dôležitým geopolitickým hráčom. Afrika a africkí lídri sa zapájajú do diplomacie na vysokej úrovni a mali by obozretne využívať svoje novonadobudnuté miesto v globálnej mocenskej hre.

 

Posuny v naratívoch: nie všetko je ako predtým

V decembri 2022 pozval prezident USA afrických lídrov do Washingtonu na samit USA – Afrika. Samit bol reakciou na rastúci vplyv Číny na kontinente. Africkí lídri tam išli s africkou agendou a zdôrazňovali, že éra, keď afrických lídrov poučoval Západ, je minulosťou. Na stretnutí vo Washingtone požadovali nový prístup k jednotlivým kontinentom, s čím súhlasil minister zahraničných vecí Anthony Blinken počas návštevy Južnej Afriky v auguste 2022. Čína a teraz aj Rusko menia svoje prístupy, keď sa angažujú v Afrike. Teraz ide o plnohodnotné a vzájomne výhodné partnerstvo. V roku 2019 sa v Soči uskutočnil rusko-africký samit, ktorého cieľom bolo obnoviť angažovanosť Ruska v Afrike. Vo vyhlásení zo Soči z roku 2019 sa prisľúbila spolupráca v oblastiach, ako je politika, hospodárstvo, bezpečnosť, životné prostredie, veda a technológie. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý rok navštívil niekoľko afrických krajín. Lavrov využil kyvadlovú diplomaciu v afrických hlavných mestách na získanie podpory pred druhým samitom Rusko – Afrika v Petrohrade.

 

Význam samitu Rusko-Afrika

Samit Rusko – Afrika je dôležitou iniciatívou zameranou na rozvoj spolupráce a partnerstva medzi africkými krajinami a Ruskom. Táto platforma na vysokej úrovni bola zriadená v roku 2019. Od svojho vzniku bolo fórum predmetom mnohých akademických a vedeckých výskumov, pričom odborníci podrobne skúmali vplyv ruských investícií a pomoci v afrických krajinách, prieskum nerastných surovín, mierovú a bezpečnostnú spoluprácu, úlohu samitu pri stimulovaní hospodárskeho rozvoja, ako aj príležitosti a výzvy spojené so spoluprácou medzi Ruskom a Afrikou. Zorganizovanie rusko-afrického samitu predstavuje dôležitý míľnik vo vývoji obnovených vzťahov Ruska s africkými krajinami od konca studenej vojny. Rusko sa predtým na africkom kontinente angažovalo len v obmedzenej miere a v porovnaní so štátmi ako Čína, USA a bývalé koloniálne mocnosti Európy bolo v Afrike považované za okrajového hráča.

 

Tento samit poskytuje Rusku platformu na prezentáciu jeho hospodárskej sily a politického potenciálu v Afrike, na rozvoj spolupráce v rôznych oblastiach vrátane energetiky, ťažby, infraštruktúry a bezpečnosti. Prvý samit fóra v roku 2019 znamenal novú éru v africko-ruských vzťahoch. Na stretnutiach v roku 2019 sa zúčastnili africkí lídri, zástupcovia ruskej vlády a podnikateľskej komunity. Na podujatí sa zúčastnilo 43 hláv štátov a predsedov vlád. Umožnilo účastníkom diskutovať o otázkach spoločného záujmu a preskúmať možnosti spolupráce v rôznych oblastiach.

 

Prvou oblasťou záujmu výskumníkov, akademikov a tvorcov politiky v Afrike a Rusku je hospodársky vplyv Ruska v afrických krajinách. Podľa Medzinárodného menového fondu sú ruské investície v Afrike v porovnaní s inými krajinami, ako sú USA a Čína, relatívne obmedzené, a to najmä z dôvodu odlišných zahraničnopolitických kurzov. Napriek tomu sa Moskva v Afrike zameriava na strategické oblasti, ako sú bezpečnosť, poľnohospodárstvo, energetika a ťažba, v ktorých má značné odborné znalosti a zdroje. Rusko tiež poskytuje pomoc a technickú podporu africkým štátom v oblasti zdravotníctva, vzdelávania a poľnohospodárstva. Napríklad počas nedávnej návštevy ministra Lavrova v Keni darovalo Rusko 30 000 ton hnojív.

 

Druhou oblasťou záujmu je úloha samitu Rusko – Afrika pri rozvíjaní politických a diplomatických vzťahov medzi Ruskom a africkými krajinami. Samit bude príležitosťou na angažovanosť na vysokej úrovni, ktorá posilní diplomatický vplyv Moskvy v Afrike tým, že poskytne platformu pre hlbšie a teplejšie diplomatické vzťahy s africkými štátmi, na rozdiel od tradičných západných fór a kanálov diplomatickej angažovanosti, ktorým dominuje ideológia.

 

Po tretie, samit zohráva dôležitú úlohu pri rozvoji rusko-africkej spolupráce v sociálnej a kultúrnej oblasti. Prostredníctvom kultúrnej výmeny môže Moskva prezentovať svoju mäkkú moc viacerými spôsobmi, napríklad výučbou ruského jazyka a oboznamovaním Afričanov s ruskou kuchyňou. Okrem toho samit podporuje mnohé iniciatívy, ktoré podporujú výmenu v oblasti vzdelávania a kultúrnu interakciu medzi Ruskom a africkými krajinami, ako napríklad poskytovanie štipendií africkým študentom na štúdium v Rusku.

 

Kritici záujmu Ruska o Afriku naznačujú, že tieto “srdečné” iniciatívy síce posilňujú vzájomnú spoluprácu medzi stranami, ale zároveň vytvárajú asymetrický vzťah, ktorý posilní ruskú dominanciu na úkor “mäkkej sily”. Okrem obvyklých samitov má rusko-africký samit niekoľko stálych výborov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri formalizácii dohôd medzi Ruskom a africkými štátmi. Hlavnými sú Spoločný koordinačný výbor pre hospodársku spoluprácu, Spoločná komisia pre obchodnú, hospodársku, vedeckú a technickú spoluprácu a Spoločná pracovná skupina pre poľnohospodárstvo. Zabezpečujú technickú implementáciu kľúčových dohôd pre ďalšiu praktickú spoluprácu.

 

Afrika ako vyrovnávacia sila

Myšlienka Afriky ako globálnej vyvažujúcej sily vychádza z pojmu rovnováhy moci, ktorý sa v užšom zmysle vzťahuje na rozdelenie moci medzi štátmi v medzinárodných vzťahoch tak, aby sa zabránilo dominancii jedného štátu. Keďže počet obyvateľov a hospodársky potenciál Afriky neustále rastie, Afrika sa čoraz viac vníma ako potenciálna vyvažujúca sila vo svetovej politike. Je zrejmé, že Afrika by mohla zohrávať dôležitú úlohu pri vyvažovaní dominantných svetových mocností.

Nikodimus Minde

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov