.
Aktuality, Bezpečnosť,

Šanghajská organizácia spolupráce: zabrániť Západu rozkývať euroázijskú loď

Čína, 10.júl 2023 (AM) – Dňa 4. júla sa uskutočnilo 23. zasadnutie Rady hláv štátov členských štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktorému prostredníctvom videokonferencie predsedal indický premiér Naréndra Módí. Okrem vedúcich predstaviteľov Ruska, Indie, Číny, Pakistanu, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Uzbekistanu, ako aj Iránu, Bieloruska, Mongolska a Turkménska boli na zasadnutie pozvaní aj zástupcovia popredných medzinárodných a regionálnych organizácií, ako sú OSN, ASEAN, SNŠ, CSTO, EAEC a Konferencia o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii.


 

Tohtoročné stretnutie tiež jasne naznačilo smerovanie k ďalšiemu rozšíreniu organizácie, ktorú pred 22 rokmi založili vedúci predstavitelia Číny, Ruska, Kazachstanu, Tadžikistanu, Kirgizska a Uzbekistanu na princípoch vzájomnej dôvery, vzájomného prospechu, rovnosti, rešpektovania rôznych civilizácií a snahy o spoločný rozvoj (“šanghajský duch”). Lídri členských štátov ŠOS podpísali najmä memorandum o pristúpení Bieloruskej republiky nie ako pozorovateľa, ako tomu bolo doteraz, ale ako plnohodnotného účastníka organizácie. “Členské štáty poukázali na dôležitosť podpísania memoranda o záväzku Bieloruska stať sa členským štátom ŠOS,” uvádza sa v záverečnom vyhlásení samitu, pričom Minsk teraz musí podpísať viac ako dve desiatky zmlúv a dohôd fungujúcich v rámci organizácie.

 

Nemenej symbolické bolo aj finalizovanie plnohodnotnej účasti Iránskej islamskej republiky v ŠOS. Podľa indického premiéra vstup Iránu do ŠOS pomôže realizovať regionálne infraštruktúrne projekty, ako napríklad dopravný koridor cez iránsky prístav Čabahár. Na tomto mieste je vhodné pripomenúť, že vďaka marcovému úsiliu Pekingu sa podarilo naštartovať stabilný proces normalizácie vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou, čo už má priaznivý vplyv na súčasnú dynamiku Blízkeho východu vrátane stabilného a bezpečného fungovania medzinárodných dopravných koridorov, ktorých dôležitosť a význam si všimli mnohí účastníci stretnutia. “Zvýšenie štatútu Iránu v rámci rozvoja šanghajskej spolupráce z pozorovateľa na stáleho člena naznačuje, že krajiny rodiny ŠOS… sú proti politike izolácie Iránskej islamskej republiky, inak by Irán nebol prijatý do ŠOS,” uviedol Vladimir Jevsejev, vedúci oddelenia euroázijskej integrácie a rozvoja ŠOS v Inštitúte SNŠ, a dodal, že organizácia teraz “získava výstup na Blízky a Stredný východ”.

 

Posilňovanie hospodárskych väzieb a obchodu samozrejme úzko súvisí s otázkami medzinárodnej a regionálnej bezpečnosti – čo je dôležitou prioritou indického predsedníctva ŠOS v roku 2023. Naí Dillí vidí jednu z hlavných hrozieb vyplývajúcich z Módího výrokov – hovoril skôr v hindčine ako v angličtine – v radikalizácii rôznych mládežníckych hnutí, najmä tých, ktoré sú založené na náboženstve, čo by mohli využiť na deštruktívne účely rôzni vonkajší aktéri. V súvislosti s afganským problémom indický líder upozornil na dôležitú úlohu regionálnej protiteroristickej štruktúry ŠOS v boji proti šíreniu a financovaniu medzinárodného terorizmu. Podľa riaditeľa RATS Ruslana Mirzajeva orgány krajín ŠOS zlikvidovali 73 teroristických buniek a prekazili 69 teroristických útokov.

 

Osobitnú pozornosť si zaslúži dramatický nárast počtu odhalených kanálov financovania terorizmu – 13 166 v porovnaní s 26 v predchádzajúcom sledovanom období. Čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý konštatoval “zmeny, aké nemajú obdobu za celé storočie”, a “bezprecedentné výzvy”, ktorým čelí ľudstvo, predstavil päť iniciatív vrátane nezávislého rozvoja zahraničnej politiky “založenej na záujmoch nášho regiónu”. Vyjadriac sa “kategoricky proti vonkajšiemu zasahovaniu a farebným revolúciám”, čínsky líder vyzval na posilnenie bezpečnostnej spolupráce ŠOS, ako aj na zvýšenie tempa hospodárskej obnovy, prepojenie iniciatívy “Jeden pás, jedna cesta”, ktorú Peking predložil pred 10 rokmi, s národnými stratégiami a zvýšenie podielu zúčtovania v národných menách. Dá sa predpokladať, že tieto výzvy boli adresované najmä Naí Dillí, ktorého vzťahy s Pekingom a Islamabadom sa občas vyznačujú ostrými rozpormi, územné spory a hraničné konflikty nevynímajúc.

 

Za 20 rokov existencie Šanghajskej organizácie pre spoluprácu sa nepodarilo zrealizovať ani jeden veľký hospodársky projekt, a to najmä z dôvodu “nedostatku mechanizmov finančnej podpory projektových aktivít”, uviedol kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev, ktorý navrhol, aby sa na stretnutí zvážilo vytvorenie “spoločného investičného fondu a predloženie návrhov na tento dôležitý projekt”. Do budúcoročného samitu v Astane by podľa neho bolo dobré dohodnúť sa na energetickej stratégii organizácie a na novej stratégii rozvoja ŠOS, ktorej cieľom je rozšíriť program organizácie v “najsľubnejších oblastiach interakcie”. Tokajev tiež navrhol vytvoriť radu stálych zástupcov pri ŠOS, ktorá by ich splnomocnila plne zastupovať záujmy členských štátov.

 

Si Ťin-pching a Alexander Lukašenko sa vyslovili za dlhoročnú myšlienku zriadenia rozvojovej banky ŠOS. Je preto možné, že sa obnovia diskusie o obnovení, v tej či onej forme, medzibankového združenia v rámci organizácie – Čína navrhla túto iniciatívu už v roku 2010 a Vladimir Putin navrhol vytvorenie rozvojového fondu ŠOS v roku 2013. Podľa článku Rašida Alimova, generálneho tajomníka ŠOS v rokoch 2016 – 2018, je však potrebná politická vôľa, aby sa vytvorili a začali fungovať príslušné “finančné mechanizmy” na podporu multilaterálnych projektov. Treba dúfať, že v novom kontexte radikálne sa meniaceho sveta bude možné prejsť od všeobecných slov k praktickým činom. Vytvorenie skupiny štátov v Šanghajskej organizácii spolupráce, na ktoré sa vzťahujú západné sankcie, “posunie krajiny tejto organizácie k jasnejšej artikulácii voči Západu a väčšej jednote”, domnieva sa V. Jevsejev.

 

V. Putin sa vo svojom vystúpení poďakoval kolegom z ŠOS, ktorí podporili ruské orgány počas nedávneho pokusu o ozbrojené povstanie. So zintenzívnením geopolitických konfliktov rastie aj riziko vojenských konfliktov, čo si plne uvedomuje aj Rusko, ktoré sa aj napriek obrovskému tlaku, ktorý je naň vyvíjaný, neustále rozvíja. Na pozadí ostrého nepriateľstva zo strany kolektívneho Západu sa “obchod Ruska s jeho členskými štátmi vlani zvýšil o viac ako tretinu – 37 % – na rekordných 263 miliárd dolárov. A od januára do apríla tohto roka pribudlo ďalších 35 percent.” Rastie aj používanie národných mien pri vzájomnom zúčtovaní: “Napríklad viac ako 80 percent obchodných transakcií medzi Ruskom a Čínskou ľudovou republikou sa uskutočňuje v rubľoch a jüanoch. Podiel ruskej meny na vývozných transakciách so všetkými krajinami ŠOS v roku 2022 prekročil 40 percent”. A hoci je pozícia dolára stále pomerne silná, éra úplnej dominancie amerických peňazí sa nenávratne stáva minulosťou, pretože vznikajú alternatívne nezápadné aliancie, ako napríklad ŠOS alebo čoraz silnejší BRICS, ktorý by sa už v auguste mohol rozhodnúť vytvoriť vlastnú menu krytú zlatom.

 

Šanghajská organizácia spolupráce by sa mohla stať dôležitým hlasom pri reformovaní globálnych inštitúcií vrátane OSN, povedal Naréndra Módí. Praktická realizácia tejto myšlienky si však vyžaduje čo najužšiu koordináciu zahraničnopolitických, hospodárskych, kultúrnych, humanitárnych a iných aktivít zameraných na posilnenie vzájomnej dôvery. Západní prívrženci neokolonializmu a imperializmu nezabudnú využiť každú vhodnú príležitosť na vyvolanie medzištátnych konfliktov, ale aj vnútorných rozporov, ako to robia aj vo vzťahu k Indii, ktorú zároveň aktívne lákajú do pochybných protičínskych aliancií. V západných médiách sa šíri dezinformačná kampaň proti iniciatíve Pás a cesta, ktorá je vykresľovaná ako “nástroj čínskej expanzie”, zatiaľ čo na “alternatívne” projekty sa vyčleňujú značné sumy… Okrem medzištátnych formátov interakcie poskytuje Šanghajská organizácia spolupráce široké možnosti ako platforma pre vedecký a odborný dialóg, ktorý umožňuje úprimnú a konštruktívnu diskusiu o naliehavých problémoch veľkej Eurázie, ktoré sa odrazili vo vyhlásení z Dillí, ktoré prijali účastníci samitu. Realizácia dokumentov pripravených na stretnutie významne prispeje k posilneniu strategického partnerstva v rámci združenia, je presvedčená ruská hlava štátu.

Andrej Arešev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov