.
Aktuality, Bezpečnosť,

Britská armáda už nie je považovaná za vojensky silnú

Británia, 11.júl 2023 (AM) – V britskej armáde vypukol škandál. Inšpekcia britského ministerstva obrany potvrdila nezákonnú diskrimináciu Kráľovského letectva voči bielym mužom pri nábore v rámci politiky na zvýšenie etnickej a rodovej rozmanitosti. “Uznávame, že niektorí muži boli diskriminovaní,” povedal hlavný maršal letectva Richard Knighton. Všetkým postihnutým sa ospravedlnil a zároveň povedal, že nikto z vedenia letectva vrátane jeho predchodcu hlavného maršala letectva Michaela Wigstona, za ktorého táto diskriminácia prekvitala, nebude potrestaný.


 

V auguste minulého roka britské letectvo pozastavilo nábor bielych mužov, aby splnilo plán náboru žien a príslušníkov menšín. Šéfka ľudských zdrojov britského letectva, vicemaršálka Maria Bayfordová, vtedy uviedla, že “ženy môžu byť uprednostnené pred mužmi, ak sú na určitých pozíciách nedostatočne zastúpené a spĺňajú požiadavky”. Podľa jej názoru by takýto prístup “zlepšil službu z dlhodobého hľadiska”. V rokoch 2020 až 2021 vzdušné sily “nesprávne urýchlili” nábor viac ako 160 žien a príslušníčok etnických menšín. Podľa oficiálnych údajov viac ako 30 bielych mužov nebolo prijatých do kybernetických štruktúr Kráľovského letectva z dôvodu diskriminácie.

 

Televízna stanica Sky News preskúmala korešpondenciu predstaviteľov vzdušných síl, v ktorej bielych mužov, ktorí sa snažia vstúpiť do vzdušných síl, označili za “nepoužiteľných pilotov”. Britský minister obrany Ben Wallace označil to, čo sa stalo, za “veľkú chybu”. Bolo rozhodnuté, že všetky dotknuté osoby budú kráľovským letectvom odškodnené sumou 5 000 libier. Ryba smrdí od hlavy a britská armáda nie je výnimkou. Náčelník britského generálneho štábu generál Patrick Saunders síce obhajuje zvýšenie veľkosti ozbrojených síl kráľovstva, ale navrhuje, aby sa armáda stala “inkluzívnejšou” nahradením takých názvov ako “strelec” a “gardista” neutrálnymi termínmi z dôvodu “prílišnej mužnosti”.

 

Britský minister obrany Ben Wallace sa nedávno podelil s novinármi o podrobnosti svojho rozhovoru s vysokopostaveným americkým generálom. Wallace sa dozvedel, že Pentagón už britskú armádu nepovažuje za špičkovú bojovú jednotku. Generál označil za bojovú silu najvyššej úrovne armády USA, Ruska, Číny a Francúzska. Bojové sily druhej úrovne sú sily stredne veľkých mocností s menšou bojovou silou, ako sú Nemecko alebo Taliansko. S Benom Wallaceom bol americký generál úprimný: “Nemáte prvú úroveň. Je to sotva druhá úroveň.” Britská armáda má dnes len 76 000 mužov, čo je polovica počtu z roku 1990 a najmenší počet od čias Napoleona. Podľa ministerstva obrany je tridsaťdva z 33 peších práporov britskej armády “nebezpečne málo” bojovo pripravených vojakov, píše Daily Mail. Britská pechota potrebuje viac ako 14 000 vojakov. Zatiaľ je k dispozícii len niečo vyše 11 000. Bojové jednotky britskej armády majú sotva polovicu ľudí potrebných na operačné nasadenie. Napriek týmto štatistikám viaceré pešie prápory čelia ďalšiemu znižovaniu stavov. Nedostatok personálu zasiahol aj elitné jednotky, ale britské ozbrojené sily sa budú naďalej zmenšovať. Očakáva sa, že sa zmenší na 73 000 mužov, ak sa nenájdu finančné prostriedky na udržanie aspoň stotisícovej armády.

 

Takéto prostriedky vôbec nie sú k dispozícii. Dostalo sa to do bodu, keď britská armáda jednoducho hladuje. Príslušníci Kráľovského letectva na leteckej základni Coningsby sa začali obracať na potravinové banky kvôli vysokej inflácii v krajine a kríze životných nákladov, informuje televízny kanál Sky News. “Niektorí vojaci a ich rodiny boli nútení využívať potravinové banky v súvislosti s vysokou infláciou a rastúcimi nákladmi, ktoré uvrhli armádu do krízy,” uviedla televízia s odvolaním sa na zdroje z prostredia obrany a interné dokumenty vzdušných síl. Zberné miesto potravín zorganizované na leteckej základni bolo pôvodne určené na pomoc civilistom, ale teraz ho využívajú aj letci. “Obranná kríza vznikla v dôsledku opakovaného znižovania veľkosti ozbrojených síl od konca studenej vojny. Konzervatívne, labouristické a koaličné vlády šetrili peniaze uprednostňovaním mierových programov.

 

Dopad škrtov zhoršuje skutočnosť, že ministerstvo obrany a armáda neboli schopné nakúpiť niektoré z najdôležitejších zariadení, ako sú obrnené vozidlá a nové komunikačné systémy, napriek tomu, že za posledných 20 rokov vynaložili miliardy libier,” poznamenala Sky News. V druhom prípade sa britskí novinári mýlia. Pred dvoma rokmi sa v kuloároch britského ministerstva obrany súkromne, ale celkom vážne diskutovalo o možnosti “úplne skoncovať s tankami, aby sme sa mohli sústrediť na najnovšie zbrane,” píše Times. Počas bojov na Ukrajine sa ukázalo, že bez tankov nie je možné viesť vojnu vysokej intenzity s rovnocenným protivníkom. Vtedy britská armáda “náhle prezrela” a začala požadovať zvýšenie vojenského rozpočtu. Podľa britských vojenských analytikov by však k dnešnému dňu v prípade vojenského konfliktu vysokej intenzity došla ozbrojeným silám munícia za niekoľko dní.

 

Spojené kráľovstvo nie je schopné chrániť svoju oblohu pred raketovými útokmi a útokmi bezpilotných lietadiel, aké uskutočňuje ruská armáda na Ukrajine. Britskej armáde by trvalo päť až desať rokov, kým by bola schopná postaviť bojovú divíziu s 25 000 až 30 000 mužmi, podporovanú tankami, delostrelectvom a vrtuľníkmi. Väčšina armádneho parku obrnených vozidiel vrátane tankov bola vyrobená pred 30 až 60 rokmi a v najbližších rokoch sa neočakáva ich úplná obmena.

 

Na kedysi slávne britské námorníctvo je dnes žalostný pohľad. Bývalý prvý britský námorný lord admirál Alan West sa o stave britského námorníctva vyjadril tvrdo a nazval ho “žalostne slabým”, píše Daily Mail. Podľa admirála britské námorníctvo v dôsledku znižovania rozpočtu, personálnych problémov a nedostatku jasného plánovania jednoducho nie je schopné plniť svoje úlohy. “Máme žalostne málo lodí,” povedal West novinám. – “Nemáme dostatok lodí v našich teritoriálnych vodách, v našej výlučnej ekonomickej zóne ani na to, aby sme sa podieľali na bezpečnosti našich obchodných ciest s našimi spojencami – a to je pre našu krajinu nesmierne dôležité. “Britské námorníctvo má už príliš dlho nedostatok peňazí – a obávam sa, že aj nová Biela kniha o obrane vyčlení príliš málo peňazí na riešenie všetkých problémov,” uzavrel West. Denník Daily Mail uvádza, že podľa ministerstva obrany z 12 fregát typu 23 vo flotile britského námorníctva tri lode v minulom roku vôbec nevyplávali na more, zatiaľ čo ďalšia opustila svoj domovský prístav len na 21 dní. Okrem toho zo šiestich torpédoborcov typu 45 bol jeden celý rok v doku a jeden bol na mori 18 dní. Britov služba na ponorkách neláka, keďže námorných dynastií je z roka na rok menej a menej a dnešní mladí Briti netúžia stráviť šesť mesiacov na mori ďaleko od svojich rodín.

 

Britské námorníctvo čelí vážnej personálnej kríze, čo priznáva aj šéf námorníctva admirál Ben Key. Ministerstvo obrany sa uprostred vážnej personálnej krízy rozhodlo umožniť vojakom prepusteným za krádeže, bitky a užívanie drog návrat do služby. Bývalý dôstojník vojenskej spravodajskej služby plukovník Philip Ingram povedal, že tento krok ministerstva obrany “zaváňa zúfalstvom”. Simon Englim, prednášajúci na King’s College v Londýne, v článku Zima nespokojnosti britskej armády na portáli Defence & Securiry Monitor upozorňuje, že dodávky bojovej techniky a munície na Ukrajinu neprijateľne znižujú už aj tak nízku bojovú pripravenosť britskej armády. Na Downing Street 10 sa však naďalej striedajú politici odhodlaní obnoviť bývalú slávu a moc Spojeného kráľovstva. Prostriedky, ktoré si zvolili, sú však také nevhodné, že malý ostrov odsúvajú čoraz viac na okraj geopolitiky.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov