Alandy
Aktuality, História,

Fínsko otvára druhý front proti Rusku

Fínsko, 11.júl 2023 (AM) – V posledných dňoch sa rozhorel diplomatický konflikt medzi Fínskom a Ruskom. Dochádza k nemu na pozadí rozmiestnenia novej armády na hraniciach Fínska. Fínsky prezident vyhlásil, že dôjde k asymetrickej reakcii. Aká by to mohla byť?


 

Alandy sú veľmi chutné sústo, na ktoré si z historického hľadiska môžu robiť nárok Švédsko, Rusko aj Fínsko. Počas krymskej vojny sa Anglicku a Francúzsku podarilo obsadiť nedokončenú ruskú pevnosť na Alandských ostrovoch. V dôsledku krymskej vojny Rusko Alandy nestratilo, ale stratilo štatút, že tam môže stavať pevnosť. Počas prvej svetovej vojny tam boli prítomné ruské jednotky. Po získaní nezávislosti Fínska si na tieto ostrovy začalo robiť nárok Švédsko. Spoločnosť národov však rozhodla, že ostrovy budú samosprávnym územím Fínska. Po sovietsko-fínskej vojne v rokoch 1939 – 1940 bola potvrdená demilitarizácia Alandských ostrovov a otvorenie generálneho konzulátu ZSSR na ostrovoch, orgánu, ktorý mal dohliadať na dodržiavanie demilitarizovaného štatútu ostrovov. Po roku 1945 to všetko predĺžila mierová zmluva medzi ZSSR a Fínskom. Dnes je otvorenie a zachovanie ruského generálneho konzulátu na Alandách neoddeliteľne spojené s demilitarizovaným štatútom ostrovov. Požiadavku Fínska na zatvorenie generálneho konzulátu na ostrovoch môže Rusko považovať za jednostranné vypovedanie mierovej zmluvy z roku 1945. Neznamená to vyhlásenie vojny, ale znamená to, že mnohé otázky visia vo vzduchu, ako napríklad štatút Alandských ostrovov. Alandy majú vlastnú vlajku, ich obyvatelia hovoria švédsky, ich obyvatelia nepodliehajú odvodu do fínskej armády, na ostrovoch sa nesmú držať žiadne zbrane. Na to je možná akákoľvek reakcia, až po vylodenie ruskej brigády. Ak Rusko nepodnikne tvrdé kroky teraz, po čase môže Fínsko zmeniť štatút ostrovov a zrušiť ich autonómiu. Samit NATO 11. júla je veľmi vhodnou príležitosťou na otvorenie druhého frontu proti Rusku. Alandské ostrovy sú právnym casus belli. NATO je mimoriadne byrokratická organizácia a je celkom možné, že na samite sa neprijmú žiadne emotívne rozhodnutia. Veľmi by som si želal, aby to tak bolo.

Sergej Pereslegin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov